Το OnlyFans, η συνδρομητική πλατφόρμα που αρχικά ξεκίνησε ως εργαλείο απευθείας αλληλεπίδρασης μεταξύ δημιουργών περιεχομένου και κοινού, έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο που άλλαξε ριζικά το τοπίο της αισθησιακής βιομηχανίας. Από την ίδρυσή της το 2016 έως σήμερα, έχει καταφέρει να ενσωματώσει τεχνολογία, διασημότητα, και κοινωνικά ταμπού σε ένα πρωτόγνωρο μοντέλο επιχειρηματικής επιτυχίας.
Η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του OnlyFans, είναι η Ιρλανδή δικηγόρος Κέιλι Μπλερ, που γέννημα – θρέμμα Δουβλίνου, φοίτησε, όπως κυρίως συμβαίνει εκεί, σε καθολικό σχολείο Θηλέων, πριν διαπρέψει στις μεγαλύτερες νομικές φίρμες της Μεγάλης Βρετανίας. Η Μπλερ έχει δηλώσει ότι η OnlyFans είναι μια «απίστευτη επιτυχία της βρετανικής τεχνολογίας» και επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο, προωθώντας εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα που δίνουν έμφαση στην ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημιουργών. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα έχει καταβάλει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στους δημιουργούς της από την ίδρυσή της. Το οικονομικό έτος 2023, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 19%, φτάνοντας τα 6,63 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 1,3 δισ. δολάρια, ποσοστά που την κατατάσσουν μεταξύ των πιο επικερδών τεχνολογικών πλατφορμών παγκοσμίως.
Ο πολύ μεγάλος κερδισμένος
Ο Λεονίντ Ραντβίνσκι είναι Ουκρανός επιχειρηματίας και προγραμματιστής, γνωστός ως ο κύριος μέτοχος της πλατφόρμας OnlyFans. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Οδησσό, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νεαρή ηλικία και σπούδασε Οικονομικά στο Northwestern University. Το 2018, απέκτησε το 75% της εταιρείας Fenix International Ltd., μητρικής της OnlyFans, από τους ιδρυτές της, Τιμ και Γκάι Στόκλεϊ. Από τότε, η πλατφόρμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και προ φόρων κέρδη 657 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ραντβίνσκι έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την επένδυσή του, λαμβάνοντας μερίσματα ύψους 472 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020. Η καθαρή του περιουσία εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την επιτυχία του, λέει, ο Ραντβίνσκι διατηρεί χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν έχει κοσμική ζωή. Έχει δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση της Ουκρανίας από την Ρωσική εισβολή, ενώ στηρίζει ακόμα, πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ. Οι περισσότερες πληροφορίες που υπάρχουν για εκείνον σχετίζονται αυστηρά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τη σχέση του με την OnlyFans, αλλά έχει γίνει γνωστό πως είναι παντρεμένος και η σύζυγος του ονομάζεται Κέιτι Τσουντνόφσκι. Το ζευγάρι απασχόλησε τη δημοσιότητα όταν, το 2023, ο Ραντβίνσκι και η σύζυγός του φέρονται να δώρισαν 11 εκατομμύρια δολάρια στην AIPAC, μια ισχυρή φιλοϊσραηλινή ομάδα παρέμβασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αινιγματικός δισεκατομμυριούχος, μέσα από τον προσωπικό του ιστότοπο, lr.com, αυτοπροσδιορίζεται ως «επιτυχημένος αρχιτέκτονας εταιρειών, επενδυτής αγγέλων, φιλάνθρωπος και υποστηρικτής του λογισμικού ανοιχτού κώδικα». Διατηρεί και ένα επενδυτικό ταμείο με την ονομασία Leo, που επικεντρώνεται σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρά την έλλειψη δημόσιων δηλώσεων, η επιχειρηματική του πορεία δείχνει ότι έχει επενδύσει σε πλατφόρμες που δίνουν έμφαση στην απευθείας σύνδεση δημιουργών και κοινού, όπως η OnlyFans καταρχήν αλλά και η εξίσου τολμηρού περιεχομένου MyFreeCams, που χρησιμοποίησε σημείο εκκίνησης για να επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο της «creator economy» με το OnlyFans.
Φεμινιστική πράξη, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία…
Το OnlyFans θεωρείται επαναστατικό γιατί ανέτρεψε τα παραδοσιακά μοντέλα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας ενηλίκων και της ευρύτερης «creator economy», προσφέροντας στους δημιουργούς πλήρη έλεγχο του περιεχομένου τους και άμεση αμοιβή από το κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση εταιρειών παραγωγής ή διανομέων. Πολλές γυναίκες δημιουργοί και εργαζόμενες στον χώρο του σεξ εκφράζουν θετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αυτοδιάθεση και οικονομική ανεξαρτησία, σε αντίθεση με τις συχνά εκμεταλλευτικές συνθήκες του παραδοσιακού πορνό. Φεμινίστριες της τρίτης και τέταρτης γενιάς αναγνωρίζουν το OnlyFans ως εργαλείο ενδυνάμωσης, ειδικά όταν οι γυναίκες καθορίζουν οι ίδιες τους όρους της δουλειάς τους. Δεν λείπουν, όμως και οι φεμινιστικές φωνές, που εκφράζουν ανησυχία για τη «ρομαντικοποίηση» της σεξουαλικής εργασίας, την πίεση που ασκείται στις νεαρές γυναίκες να εμπορευματοποιήσουν την εικόνα τους, αλλά και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων εύκολου πλουτισμού σε μια πλατφόρμα όπου τα πραγματικά έσοδα συγκεντρώνονται σε ένα ελάχιστο ποσοστό κορυφαίων χρηστών. Έτσι, το OnlyFans λειτουργεί ταυτόχρονα ως όχημα απελευθέρωσης και ως καθρέφτης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων της ψηφιακής εποχής. Η δημιουργός περιεχομένου Λίλι Φίλιπς, γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δράσεις της στην πλατφόρμα, έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη δουλειά της ως φεμινιστική πράξη, τονίζοντας την αυτονομία και τη σεξουαλική απελευθέρωση που της προσφέρει το OnlyFans. Ωστόσο, η ίδια αναγνωρίζει ότι τέτοιες ακραίες παραστάσεις μπορεί να έχουν συναισθηματικό και σωματικό κόστος.
… ή ρομαντικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας, εμπορευματοποίηση των γυναικών και ψευδαισθήσεις πλουτισμού;
Μεγάλη είναι η κριτική από φεμινιστικές οργανώσεις, που θεωρούν ότι πρακτικές σαν αυτές της πλατφόρμας ενισχύουν την αντικειμενοποιήσει των γυναικών και την πίεση για υπερσεξουαλικοποίηση. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια φύλου Έμελι Άνταμσεν, σε μελέτη της για το OnlyFans, επισημαίνει ότι ενώ η πλατφόρμα προσφέρει δυνατότητες οικονομικής ανεξαρτησίας για τις γυναίκες, υπάρχουν και στοιχεία εξαναγκασμού και οικονομικής πίεσης που δεν συνάδουν με την πλήρη κοινωνική και οικονομική ελευθερία των γυναικών. Η μελέτη της αναδεικνύει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην πλατφόρμα, όπου η ελευθερία επιλογής συνυπάρχει με τις πιέσεις της αγοράς και τις κοινωνικές ανισότητες.
Το επιχειρηματικό μοντέλο που νίκησε τον δωρεάν ανταγωνισμό
Στον διαδικτυακά πολύπλοκο κόσμο, το πορνογραφικό περιεχόμενο είναι ευρέως διαθέσιμο δωρεάν, με εκατομμύρια βίντεο. Ιστότοποι όπως οι Pornhub, XVideos, XHamster, YouPorn, RedTube, SpankBang, Eporner, Txxx παρέχουν δωρεάν βίντεο, συχνά χωρίς άμεση συναίνεση των δημιουργών, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και πρωτοβουλίες για περιορισμό τους. Ήταν και αυτό εξάλλου, ένας από τους λόγους που η συνδρομητική φύση του OnlyFans θεωρείται, θεωρείται πιο δίκαιη και υποστηρικτική προς τους δημιουργούς περιεχομένου. Το OnlyFans, όμως, κατάφερε κυρίως να διαφοροποιηθεί και να εκτοξευθεί σε επιτυχία, μέσα από την προσωποποιημένη εμπειρία που προσφέρει. Όπως δήλωσε η Μπλερ, «οι χρήστες πληρώνουν γιατί θέλουν άμεση αλληλεπίδραση και αποκλειστικό περιεχόμενο από τους δημιουργούς που ακολουθούν». Αυτό το στοιχείο της συναισθηματικής σύνδεσης έχει αποδειχθεί καθοριστικό στην επιτυχία της πλατφόρμας. Σήμερα, το OnlyFans αριθμεί πάνω από 305 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 4,1 εκατομμύρια ενεργούς δημιουργούς, αριθμοί που συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τον ανταγωνισμό από αντίστοιχες πλατφόρμες, που πλέον εμφανίζονται όπως το Fansly, το Patreon και το JustForFans.
Ο μύθος του γρήγορου πλουτισμού και η συντριπτική πλειοψηφία με έσοδα 108 δολάρια το μήνα
Δεν κερδίζουν όμως, όλες οι κυρίες -και οι κύριοι- του OnlyFans εκατομμύρια, ενώ και μέσα στη πλατφόρμα κυριαρχεί μια έντονη ανισότητα. Η μέση δημιουργός περιεχομένου στο OnlyFans κερδίζει περίπου 1.300 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή μόλις 108 δολάρια τον μήνα. Το 71% των δημιουργών έχει κατά μέσο όρο μόλις δύο συνδρομητές, στοιχείο που καταρρίπτει τον μύθο του «εύκολου και γρήγορου χρήματος» που συνοδεύει τη φήμη της ερωτικής πλατφόρμας. Μόλις το 1% των δημιουργών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών, με μέσο ετήσιο εισόδημα 49.000 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 15 φορές υψηλότερο από τη μέση δημιουργό περιεχομένου. Άρα, το οικονομικό μοντέλο του OnlyFans ευνοεί τις, ήδη, γνωστές και δημοφιλείς δημιουργούς, με τα εκατομμύρια ακολούθων και την έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι σταρ με τα θεαματικά κέρδη εκατομμυρίων
Ανάμεσα στους ελάχιστους δημιουργούς που κατάφεραν να αποκομίσουν πολλαπλά εκατομμύρια δολάρια από το OnlyFans, ξεχωρίζουν ορισμένα ιδιαίτερα γνωστά ονόματα. Η Σόφι Ρέιν, influencer, δήλωσε ότι μέσα στον πρώτο της χρόνο στην πλατφόρμα κέρδισε 43 εκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργούς παγκοσμίως. Αντίστοιχη επιτυχία σημείωσε και η Κορίνα Κοφ, γνωστή YouTuber, η οποία συγκέντρωσε 67 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρία χρόνια, πριν αποσυρθεί από την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2024. Δημοφιλείς προσωπικότητες όπως η Τζεμ Γούλφι, η ράπερ Ίγκι Αζαλέα, η ηθοποιός Ντενίζ Ρίτσαρντς και η τηλεπερσόνα Λάρσα Πίπεν είναι μερικά ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα κυριών, που αξιοποίησαν την ήδη καθιερωμένη τους φήμη για να αποκομίσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τις συνδρομές των χρηστών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι δημιουργοί δεν στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε γυμνό ή σεξουαλικού χαρακτήρα περιεχόμενο. Αντιθέτως, πολλές από αυτές επένδυσαν στη δημιουργία προσεκτικά διαμορφωμένων προσωπικών brands και ακολούθησαν στοχευμένη στρατηγική μάρκετινγκ, αξιοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, επαγγελματική φωτογραφία και βίντεο, συνεργασίες με άλλους influencers και πολλές φορές σημαντικού ύψους επενδύσεις στην προώθηση της εικόνας τους. Αυτός ο συνδυασμός αναγνωρισιμότητας, συνέπειας και branding ήταν καθοριστικός για την οικονομική τους επιτυχία.
Η επανάσταση με το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον
Η εκρηκτική επιτυχία του OnlyFans μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί ως ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό, όμως τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου μόνο οι πιο οργανωμένοι, γνωστοί και συνεπείς δημιουργοί μπορούν να απολαύσουν ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, το μοντέλο του OnlyFans προσφέρει ένα σημαντικό case study για το πώς η απευθείας αλληλεπίδραση, η αυθεντικότητα και η διαχείριση κοινού μπορούν να μετατραπούν σε καθαρό εισόδημα.
Για τους επίδοξους δημιουργούς, αποτελεί μια πλατφόρμα δυνατοτήτων αλλά και περιορισμών, όπου η επιτυχία απαιτεί στρατηγική, διαρκή παρουσία και διαφοροποίηση. Νέοι τεχνολογικοί καιροί και νέα, διαφορετικά ήθη, κοινωνικά και επιχειρηματικά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.