Η… απενοχοποίηση της απόκτησης κατοικίας μέσα από πλειστηριασμό ανήκει στα νέα ήθη που έχει φέρει η στεγαστική κρίση, με τους ηθικούς φραγμούς να ορθώνοντας ως εμπόδιο στο δρόμο της απόκτησης κατοικίας, μετά το «χτύπημα» του σφυριού για μόλις έναν από τους τέσσερις δυνητικούς αγοραστές.
Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα που βγήκε από την παρουσίαση σχετικής έρευνας της Landea, την οποία έκανε ο Βασίλης Πάτρας, Business Development Director της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων.
Ο παράγοντας που δυσχεραίνει ή αποθαρρύνει έναν εν δυνάμει αγοραστή από το να συμμετάσχει σε πλειστηριασμό ακινήτων είναι, με διαφορά, το γεγονός ότι δε μπορεί να δει το εσωτερικό του ακινήτου πριν από την αγορά. Αυτό, τουλάχιστον, απάντησε το 66,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Landea, με τον κ. Πάτρα να επισημαίνει ότι το πρώτο εμπόδιο ίσως ήταν οι ηθικοί λόγοι αν η έρευνα διεξαγόταν πριν από μία πενταετία. Μάλιστα, το ποσοστό δεν διαφοροποιείται ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν σε μία διαδικασία πλειστηριασμούς και σε όσους δεν το έχουν κάνει, καθώς το 24% όσων συμμετείχαν και το 25% όσων δε συμμετείχαν κάνουν την ίδια δήλωση: ηθικοί λόγοι τους κρατούν μακριά από την προσφορά στο «χτύπημα» του σφυριού.
Η ανησυχία για πιθανές νομικές ή διαδικαστικές επιπλοκές, όπως είναι η ανακοπή ενός πλειστηριασμού, δυσκολεύει το 61,4% των ενδιαφερόμενων να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συμμετοχής, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι δεν βρίσκει ακίνητο σε συμφέρουσα τιμή (31,2%), είτε προβληματίζεται από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας (29,9%). Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας μάλλον είναι περισσότερο «μύθος» παρά πραγματικότητα, αφού είναι πρόβλημα για το 11% όσων συμμετείχαν σε πλειστηριασμό αλλά για το 38% όσων δε συμμετείχαν.
Το 2022 αγοράστηκαν μέσω πλειστηριασμού 8.750 ακίνητα αξίας 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2023 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 9.279 ακίνητα με αξία συναλλαγής τα 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2%, ενώ για πρώτη φορά το 2024 η αξία αγοράς κατοικιών που προέρχονται από πλειστηριασμό σκαρφάλωσε στα 1,32 δισεκατομμύρια, αφού πωλήθηκε πενταψήφιος αριθμός ακινήτων και συγκεκριμένα, 12.476 κατοικίες. Παρά το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αγοραστές, χάρη βέβαια και στη μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων, τα στοιχεία δείχνουν πως στην επαρχία αγοράζονται 51% περισσότερες κατοικίες από πλειστηριασμό, πλέον. Η αύξηση είναι ιλιγγιώδης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς φτάνει το 101%, αλλά και στο βόρειο Αιγαίο, όπου οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 142%. Σε απόλυτους αριθμούς, στην Αττική αγοράστηκαν 5.000 κατοικίες μετά το χτύπημα του σφυριού, 28% περισσότερες σε σύγκριση με το 2023, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία οι συναλλαγές έφτασαν τα 2.367, αυξημένες κατά 19%.
Συναλλαγές 2 δισ. ευρώ φέτος
Για τους επόμενους επτά μήνες έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί σχεδόν 20.000 ακινήτων, που αναμένεται ότι θα αγοραστούν έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων, δηλαδή αντί 1 δισ. παραπάνω από πέρσι. Η «απενοχοποίηση» των πλειστηριασμών και η εξοικείωση των δυνητικών αγοραστών με αυτή τη μέθοδο απόκτησης ενός ακινήτου φαίνεται κι από το γεγονός πως η μείωση της τιμής δεν κρίνει πλέον την επιτυχία της διαδικασίας. Το 2024 το 22,9% των κατακυρώσεων ενός ακινήτου σε νέο ιδιοκτήτη έγινε αφού μειώθηκε η τιμή του, ποσοστό που είναι μικρότερο από το 27% που αγόρασε κατοικία της οποίας η τιμή έπεσε μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες. Να διευκρινιστεί εδώ ότι η αξία ενός ακινήτου μειώνεται κατά 80% μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς κι αν η διαδικασία αποβεί ξανά άκαρπη, μειώνεται επιπλέον 65%. Χαρακτηριστικά, το 2022 το 26,6% αγόρασε κατοικία αφού μειώθηκε η τιμή της στην πλατφόρμα, με το 21,7% έπραξε το αντίθετο.
Παρότι οι τιμές των κατοικιών που κατάσχονται και βγαίνουν στο σφυρί σαφώς ανεβαίνουν, ακολουθώντας την τάση της υπόλοιπης αγοράς, εξακολουθούν να κρατούν μια απόσταση «ασφαλείας». Και πέρσι, τα τρία στα δέκα οικιστικά ακίνητα που αναρτήθηκαν προς πλειστηριασμό αγοράστηκαν με τιμή κάτω από 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, παρόλο που σεβαστό ποσοστό – κοντά στο 15% – είχε τιμή κατακύρωσης από 1.300 έως 1.600 ευρώ το τετραγωνικό. Ενδεικτικά, το 2022 τα περισσότερα σπίτια που κατέληξαν σε ιδιοκτήτη είχαν τιμή 900 έως 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.