08 Μάι 2025
READING

Πόσο εφικτό είναι το στοίχημα του επαναπατρισμού ταλέντων στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πόσο εφικτό είναι το στοίχημα του επαναπατρισμού ταλέντων στην Ελλάδα

Πόσο εφικτό είναι το στοίχημα του επαναπατρισμού ταλέντων στην Ελλάδα

H πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναπατρίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων έφυγαν από τη χώρα – ιδίως στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης -, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα που υφίσταται από το σύνολο της αγοράς για την επιστροφή ταλέντων που αυτή τη στιγμή κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο να δίνονται εγκρίσεις εξπρές για μισθωτούς και επαγγελματίες που θα επιλέξουν το προσεχές διάστημα να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα μελετάται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ποσοστού της έκπτωσης φόρου σε αυτές τις περιπτώσεις, σε άνω του 50% που είναι σήμερα και η πιθανότητα επέκτασης της ισχύος της φοροαπαλλαγής για διάστημα πέραν της ισχύουσας επταετίας. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων πριν από λίγες ώρες αναφέρθηκε στη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη βιομηχανία. Αντίστοιχα, σε επίπεδο υψηλότερης εξειδίκευσης προσωπικού υφίσταται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε ανθρώπους στον τομέα των μηχανικών λογισμικού, ικανότητες στον τομέα της ηλεκτρονικές. Επισήμανε επίσης ότι υφίσταται πολύ χαμηλό ποσοστό εκπαιδευόμενων ανθρώπων για τεχνικά επαγγέλματα. «Σήμερα εκπαιδεύουμε πολύ μικρό αριθμό τεχνικών για την παραγωγή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Θεοδωρόπουλος. 

Ζητούμενο η άμεση έγκριση της φοροαπαλλαγής για τους επαναπατριζόμενους

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα, με μισθολογικές απολαβές κατά 10% μεγαλύτερες από τον βασικό μισθό. «Αυτό που προσπαθούμε είναι όχι να επαναπατρίσουμε εργάτες, αλλά ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό γιατί βρήκαν καλές δουλειές και εξετάζουν διαρκώς την δυνατότητα να γυρίσουν πίσω. Ένα από τα αιτήματα που προβάλαμε ως ΣΕΒ είναι να μειωθεί ο βαθμός ταλαιπωρίας που υφίσταται για να γυρίσουν αυτή οι άνθρωποι πίσω. Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα. Μία από τις προτάσεις που καταθέσαμε, ήταν να μπορούν να κάνουν αίτηση και να έχουν απάντηση για το εάν θα ωφεληθούν της φοροαπαλλαγής του 50%, πριν αφήσουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό για να επιστρέψουν την Ελλάδα.  Γιατί υπάρχουν πολλοί που επέστρεψα και οι εφορίες χρειάστηκαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να εγκρίνουν τα αιτήματά τους. Αυτό που συζητήσαμε, ήταν να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα, όπου θα μπορεί ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού να υποβάλλει τα στοιχεία του, να πληροφορείται σε εύλογο χρονικό διάστημα εάν γίνεται αποδεκτό το αίτημά του για να λάβει την φοροαπαλλαγή και κατόπιν να επιστρέφει».

«Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, καθότι πελάτες ζητάει το κράτος, από τους οποίους θα μπορεί να εισπράξει χρήματα. Επομένως γιατί να μην κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση;», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. 

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζιδάκης, στο ετήσιο συνέδριο του BrainRegain, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, 400.000 Έλληνες έχουν ήδη επιστρέψει από τη γενιά του brain drain, από τους συνολικά 600.000 που έφυγαν την περίοδο της κρίσης. Το 2023, για πρώτη φορά το ισοζύγιο μετανάστευσης ήταν θετικό: 47.200 επέστρεψαν, 32.800 έφυγαν.

Σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Kapa Research αναδεικνύεται το γεγονός ότι εκτός από τις επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες, οι προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι αποτελούν βασικούς λόγους επαναπατρισμού. Εκτός των άλλων όμως συνέτεινε η βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας για το 38% των συμμετεχόντων σε αυτή την έρευνα, ενώ το 23% ανέφερε πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη εργασιακών ευκαιριών με ανταγωνιστικές αποδοχές και προοπτικές.

Μόλις το 11% όσων επέστρεψαν εργάζονται στο Δημόσιο

Από αυτούς που έχουν επιστρέψει το 50% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 26% έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση  – το 21% ελεύθεροι επαγγελματίες και το 5% ιδιοκτήτες επιχείρησης -, και μόλις ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 11% εργάζεται στον δημόσιο τομέα. Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης όσων επέστρεψαν είναι οι ατασκευές (11%), η εκπαίδευση (10%), οι νέες τεχνολογίες – πληροφορική (10%), οι συμβουλευτικές 6πηρεσίες (7), η υγεία (7%), το χονδρικό  και λιανικό εμπόριο (6%), ο τουρισμός (6%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.