«Δεν είναι προσωπικό! Είναι, μόνο business» έλεγε ο Τομ Χάνκς στη Μεγκ Ράιν, στην ταινία Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας, όταν προσπαθούσε να της κλείσει το μικρό χαριτωμένο της βιβλιοπωλείο, για τα συμφέροντα της τεράστιας αλυσίδας που διοικούσε εκείνος, στο μακρινό 1998. Στο 2025 και 27 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το business είναι απελπιστικά προσωπικό!
Κάπου ανάμεσα στα βιογραφικά, τις παρουσιάσεις σε PowerPoint και τα Zoom calls με φίλτρο ομορφιάς, γεννιέται μια νέα τάση: το corporate dating — ή αλλιώς, η ιδέα ότι και οι επαγγελματικές σχέσεις αξίζουν λίγο… swipe! Συνήθως το επαγγελματικό networking είχε μια συγκεκριμένη συνταγή απόλυτα προβλέψιμη, με συνέδρια και κακής ποιότητας καφέ, τυχαίες γνωριμίες στη σκάλα του χώρου συνεργασίας και LinkedIn μηνύματα, που μοιάζουν περισσότερο με απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις πωλητών, που δεν έχεις ανταλλάξει ποτέ, ούτε μια κουβέντα. Η νέα σαρωτική τάση όμως, αυτή τη στιγμή αφορά σε startups σε όλο τον κόσμο, που έχουν αποφασίσει να δανειστούν τον αλγόριθμο των ερωτικών ups και να τον εφαρμόσουν στη δουλειά. Είναι η εποχή του «σε βρίσκω πολύ scalable, θες να κάνουμε collab;». Να εξηγήσουμε, πως «collab» λένε οι πολύ νέοι και επιτυχημένοι, το collaboration, που σημαίνει συνεργασία!
Swipe right για συνεργασίες, funding και εταιρικό φλερτ
Εφαρμογές όπως η Lunchclub, η Shapr, ακόμα και νεότερες προσπάθειες τύπου Entre ή Polywork, έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς matching, παρόμοιους με του Tinder, για να φέρνουν κοντά ανθρώπους με κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Η διαφορά είναι ότι, αντί να κοιτάνε αν ο άλλος έχει σκύλο ή αν του αρέσει το σινεμά, όπως στα dating apps, εδώ ρωτάνε σε ποιο στάδιο χρηματοδότησης είναι ο άλλος, αν ψάχνει για co-founder ή τεχνικό διευθυντή, και φυσικά αν έχει μια παρουσίαση για επενδυτές με προβλέψεις που υπόσχονται ότι η startup του θα γίνει το επόμενο unicorn, ήτοι εταιρεία με αποτίμηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια! Όταν ο Ελον Μασκ εστίαζε στις επιχειρήσεις του και όχι στην πολιτική είχε πει πως «όταν κάτι είναι αρκετά σημαντικό, το κάνεις ακόμα κι αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου». Αποτύπωσε, έτσι, αν και πιο κομψά, τη νοοτροπία της σύγχρονης επαγγελματικής γενιάς, που αναγνωρίζει ότι οι σωστές σχέσεις και συνεργασίες δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά χρειάζεται να τις επιδιώξεις. Ε, λοιπόν, για τις νέες γενιές επαγγελματιών, οι σωστές διασυνδέσεις είναι το “αρκετά σημαντικό”. Και πλέον, δεν έχουν καμία διάθεση να περιμένουν να τους τύχει. Την προκαλούν.
Το επαγγελματικό πρώτο ραντεβού είναι η νέα τάση στις επιχειρηματικές συνεργασίες
Οι νέες επαγγελματικές εφαρμογές, που μοιάζουν με πλατφόρμες γνωριμιών, επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν σύντομα προφίλ, περιγράφοντας τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αναζητά έναν CMO με πάθος για το Direct to Consumer (DTC) μοντέλο, ενώ άλλος να έχει την εμπειρία σε growth hacking και ψάχνει έναν συνάδελφο ή συνεργάτη. Το σύστημα της εφαρμογής κάνει “match” όταν δύο επαγγελματίες ταυτίζουν τους στόχους τους και το επαγγελματικό τους προφίλ. Η εφαρμογή συνδέει τους χρήστες μέσω ενός virtual καφέ ή μιας συνάντησης στον πραγματικό κόσμο, και έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια συνεργασία που ούτε καν φαντάζονταν ότι θα προκύψει. Είτε αυτή η συνεργασία καταλήξει σε κοινό πρότζεκτ, είτε απλώς προστεθεί ένα ακόμα σημαντικό άτομο στο επαγγελματικό δίκτυο, το αποτέλεσμα είναι μια καλή εξέλιξη. Επιπλέον, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ανεπιθύμητα μηνύματα ή σπαμ στο LinkedIn, αφού η σύνδεση γίνεται με βάση τις πραγματικές επαγγελματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα. Αυτού του τύπου οι εφαρμογές αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση στο επαγγελματικό networking. Αντί για τις παραδοσιακές μεθόδους σύνδεσης, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κατάλληλους συνεργάτες ή επαγγελματίες, περιορίζοντας την αβεβαιότητα και επιταχύνοντας την διαδικασία δημιουργίας αξιόλογων συνεργασιών.
Ο αλγόριθμος της «επαγγελματικής χημείας»
Το μεγάλο στοίχημα για αυτές τις νέες πλατφόρμες είναι να καταφέρουν να μετρήσουν κάτι τόσο αόριστο όσο η «επαγγελματική χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων. Δηλαδή, το να υπάρχουν κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά, αλλά και μια αίσθηση συνεργασίας και δυναμικής που θα τους επιτρέπει να επιτύχουν κάτι σημαντικό μαζί. Δεν αρκεί απλώς να ταιριάζουν τα βιογραφικά τους ή οι τίτλοι τους, αλλά πρέπει να υπάρχει και αυτό το «κάτι» που θα τους ωθήσει να πουν «ναι, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι σπουδαίο μαζί», όπως συμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις, δηλαδή. Αυτό δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, ωστόσο, οι εφαρμογές που επιχειρούν να φέρουν κοντά επαγγελματίες βασίζονται στον αλγόριθμο για να κάνουν αυτή τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και ακριβή. Όπως έλεγε ο Στίβ Τζόμπς πως «τα μεγάλα πράγματα στις επιχειρήσεις δεν τα κάνει ένα άτομο. Τα κάνει μια ομάδα ανθρώπων», έτσι και ο αλγόριθμος προσπαθεί να προβλέψει ποιοι μπορούν να σχηματίσουν τη σωστή ομάδα για να πετύχουν μαζί.
Το μέλλον είναι swipeable!
Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο ή ακόμη και υπερβολικό ότι η επαγγελματική δικτύωση γίνεται μέσω emoji ή διάθεσης – vibes αλλά η γενιά Z, που πλέον κάνει δυναμική είσοδο στον επαγγελματικό κόσμο, δεν βρίσκει κανένα ζόρι σ όλο αυτό. Για αυτή τη θαυμαστή, τεχνολογικά εξελιγμένη γενιά, τα προσωπικά και τα επαγγελματικά συνδέονται και αλληλοεπιδρούν με φυσικό τρόπο. Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των νέων εφαρμογών είναι ότι επιτρέπουν τη γρήγορη αποφυγή της συνηθισμένης, άβολης πρότασης για ένα μελλοντικό καφέ, όπως «Θα έπρεπε να βρεθούμε κάποια στιγμή». Αντί για αυτό, αρκεί ένα match, ένα ταίριασμα, μια συμφωνία συνεργασίας και μια πρόσκληση στο ημερολόγιο για συνάντηση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση… και «ό,τι προκύψει», που έλεγαν και τον περασμένο αιώνα στους πειρατικούς ραδιοσταθμούς. Αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί πλέον απλώς μια μόδα, αλλά δείχνει να εξελίσσεται σε μια νέα πραγματικότητα που καθιερώνεται στον επαγγελματικό κόσμο και την επιχειρηματικότητα. Η χρήση αυτών των εργαλείων, όπως η διαδικασία του swiping, το σύρσιμο δηλαδή για την επόμενη εικόνα επιλογής συνεργάτη, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη και ενσωματωμένη στην καθημερινότητα των επαγγελματιών.
Όλη αυτή η διαδικασία στους παλιότερους και άμαθους σ όλα αυτά, μοιάζει αλλόκοτη, παράδοξη και ίσως και λιγάκι ανατριχιαστικά κυνική. Μα, θα προσαρμοστούνε. Θα προσαρμοστούμε! Έτσι, κάνουμε πάντα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.