10 Μάι 2025
READING

Επενδυτική άνοιξη στο ΧΑ: Σηκώνουν κεφάλαια οι εταιρείες, νέες εισαγωγές και μετατάξεις

4 MIN READ

Επενδυτική άνοιξη στο ΧΑ: Σηκώνουν κεφάλαια οι εταιρείες, νέες εισαγωγές και μετατάξεις

Επενδυτική άνοιξη στο ΧΑ: Σηκώνουν κεφάλαια οι εταιρείες, νέες εισαγωγές και μετατάξεις

Τα τελευταία χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πάρει ξανά τα…πάνω του, η επενδυτική κοινότητα δείχνει την εμπιστοσύνη της, ενώ ταυτόχρονα πολλές εταιρείες βρίσκουν την συγκυρία εισαγωγής τους ευνοϊκή, σηκώνοντας παράλληλα πολλά εκατομμύρια για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννου Κοντόπουλου, από το 2020 έχουν αντληθεί κεφάλαια 15 δισ. ευρώ, ενώ από τότε έχουν γίνει 20 νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ.

Ταυτόχρονα, εισηγμένες οι οποίες διαπραγματεύονταν στην Εναλλακτική Αγορά, κάνουν το step up, ανεβαίνουν level και δοκιμάζουν να…παίξουν μπάλα με τα «μεγάλα παιδιά» της Κύριας Αγοράς, προσδοκώντας αύξηση μεγεθών, νέες τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών, μεγαλώνοντας την κεφαλαιοποίησή τους.

Επιστρέφει στο ΧΑ ο Σάμυ Φάις

Γύρω στα 75 εκατ. ευρώ σήκωσε η Fais Group, όμιλος με επικεφαλής τον Σάμυ Φάις, με την εταιρεία να εισάγεται πριν δύο μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Fais διαθέτει πάνω από 100 brands σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους, με τις επενδύσεις να υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ στόχος είναι το δίκτυο καταστημάτων να αυξηθεί κατά 50 έως το 2030.

Brands, όπως Kalogirou, Ferragamo, TOD’S, Hogan, Michael Kors, UGG, DKNY, Levi’s, Mango, Under Armour, Technogym, Wilson, Puma, Kiko Milano, και Harley Davidson είναι στο χαρτοφυλάκιο της Fais Group ενώ ο τζίρος έφτασε το 2024 τα  216,1 εκατ. ευρώ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, ανήλθε σε 16.150.703 μετοχές στα €4,70 ανά μετοχή, ήτοι συνολικό ποσό 75,91 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις προς διάθεση μέσω Δημόσιας Προσφοράς Προσφερόμενες Μετοχές, κατά 1,42 φορές περίπου.

Όπως ανέφερε η διοίκηση, τα αντληθέντα κεφάλαια από την είσοδο στο ΧΑ, θα διατεθούν α) 9,68 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υπολειπόμενων ποσών συμμετοχής σε θυγατρικές καθώς και συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, β) 12 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του δικτύου φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό γ) 2 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε ακίνητα και πάγιο εξοπλισμό, δ) 14 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ε) 1,3 εκατ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό και στ) 3,3 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.

Η Qualco

Την Παρασκευή η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου ολοκλήρωσε τη Δημόσια Προσφορά πετυχαίνοντας μάλιστα υπερκάλυψη τουλάχιστον 4 φορές και βάσει του χρονοδιαγράμματος, 15 Μάϊου η διαπραγμάτευση της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ.

Μέσω της δημόσιας εγγραφής, η εταιρεία επιθυμεί να αντλήσει κεφάλαια έως και 57,3 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα οποία θα αξιοποιηθούν στρατηγικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Επιπλέον, θα διατεθούν και ίδιες μετοχές συνολικής αξίας έως 41 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το συνολικό ενδιαφέρον γύρω από την προσφορά.

Μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί ισχυρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής όπως η Μαριάννα Λάτση, ο Θοδωρής Κυριακού και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας.

Από τα αντληθέντα κεφάλαια, τα 24 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε συμμετοχές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα 19,1 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας «Πλατφόρμα ως Υπηρεσία» της Qualco και 4,77 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Οι μετατάξεις

Το καλοκαίρι το 2024 ολοκληρώθηκε η μετάταξη από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά της Performance.

Από τότε έχει ξεκινήσει για την εταιρεία πληροφορικής μια νέα εποχή, καθώς ήδη έχει προχωρήσει σε 2 εξαγορές, ενώ έχει τοποθετηθεί και σε αγορά του εξωτερικού, μέσα από την συμμετοχή της στην ιρλανδική Continuous Software.

Επιπλέον έχει ανακοινώσει στρατηγική συνεργασία με την ThreatScene στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για ακόμα μία εξαγορά.

Η Performance κοιτάει τουλάχιστον ακόμα 3 εξαγορές τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι τομείς που ενδιαφέρεται είναι το ΑΙ και το Software, με τα ταμειακά της διαθέσιμα να φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Σε διαδικασία μετάταξης στην Κύρια Αγορά βρίσκεται και η Real Consulting του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη. Η οποία πριν μία εβδομάδα πήρε έγκριση από την Γενική Συνέλευση και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα ο όμιλος εξετάζει εξαγορές μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της Real Consulting στην αγορά, ενώ δεν βρίσκεται στα άμεσα πλάνα μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το 2024 έκλεισε ιδιαίτερα θετικά, με αύξηση τζίρου κατά 34%, από 30,265 εκατ. ευρώ στα 40,437 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 24,40% και ανήλθαν σε 14, 413 εκατ. ευρώ έναντι 11,586 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη περίοδο του 2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.