To κόστος απασχόλησης εκτιμούν ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2025, τα 775 ηγετικά στελέχη από διαφορετικούς κλάδους στην Ελλάδα, τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα της Ranstad, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025.
Αυτό απαντά το 45% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 39% αναφέρει ότι αμέσως επόμενη πρόκληση αποτελεί η βελτίωση των διαδικασιών και της παραγωγικότητας, το 33% η διατήρηση των σχέσεων με πελάτες και προμηθευτές και το 29% η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους του «επιχειρείν». Ταυτόχρονα, το 66% όσων ερωτήθηκαν αναμένει ότι ο όγκος πωλήσεων θα αυξηθεί κατά τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 67% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2024, το 24% εκτιμά ότι ο όγκος πωλήσεων θα παραμείνει ο ίδιος και το 2% ότι θα μειωθεί.
Σε μία περίοδο όπου η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί ζητούμενο για την αγορά εργασίας, τα κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι επιχειρήσεις είναι η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία για το 61%, η αυτοπαρακίνηση για το 40%, η ενσυναίσθηση για το 39%, η ομαδικότητα για το 38%, οι ψηφιακές δεξιότητες για το 36%, η αναλυτική σκέψη για το 31%.
Ωστόσο τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία στελέχωσης μίας επιχειρηματικής οντότητας είναι αρκετά. Μεταξύ των βασικότερων είναι οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις κάτι στο οποίο συναινεί το 65% των ερωτηθέντων, οι περιορισμένες γνώσης και δεξιότητες για το 43%, η μηδενική ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία για το 40%, τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας για το 40%, αλλά και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αποδέχονται αρχικά μία προσφορά εργασίας και στη συνέχεια αποχωρούν (29%). Ενδιαφέρον εύρημα είναι και οι προσδοκίες ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που αναγνωρίζει ως εμπόδιο το 13% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Ranstad.
Μεγαλύτερη πρόκληση η προσέλκυση ταλέντων
Ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού είναι για το 56% η προσέλκυση ταλέντων, για το 50% η διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων, για το 39% η διαχείριση των προσδοκιών που σχετίζεται με τα πακέτα αποδοχών και παροχών, για το 37% η έλλειψη ταλέντων, για το 35% η διατήρηση κορυφαίων επιδόσεων και η ανάπτυξη ταλαντούχων ηγετών και για το 31% η διαχείριση της έλλειψης δεξιοτήτων.
Ταυτόχρονα, η βελτίωση μισθών αποτελεί το μέτρο που οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν, προκειμένου να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Το 57% του συνόλου των ερωτηθέντων σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στη διάρκεια του έτους που διανύουμε. Βασικότερος λόγος προσλήψεων για το 705 αποτελεί η επιχειρηματική ανάπτυξη. Τα τμήματα, στα οποία δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα οι είναι αυτά του ΙΤ και της τεχνολογίας για το 75%, οι μηχανικοί για το 69% και το τμήμα προμηθειών για το 65%.
Οι κορυφαίες ειδικότητες από πλευράς ζήτησης
Οι κορυφαίες ειδικότητες σε ζήτηση για φέτος είναι οι πωλήσεις (34%), οι τεχνικοί λογισμικού (31%), οι data analysts (26%), τα διοικητικά στελέχη (26%), οι μηχανικοί (20%), το marketing (16%), οι επαγγελματίες ΙΤ (14%), οι επαγγελματίες στον τομέα του ΑΙ (11%), οι account managers (9%), οι λογιστές 9%, οι εργαζόμενοι στον κλάδο HoReCa (9%). Οι συστάσεις είναι η πιο συνήθης διαδικασία κατά την αναζήτηση υποψηφίων εργαζόμενων, καθώς το 70% των εταιρειών που ρωτήθηκαν αναφέρει ότι είναι μία από τις αποτελεσματικότερες πηγές πρόσληψης ταλέντων. Ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα (Linkedin) με 61%, οι ιστοσελίδες αγγελιών εργασίας με 53, οι εταιρείες στελέχωσης με 45%.
Τι κάνει ελκυστική μία εταιρεία
Τα βασικότερα στοιχεία που κάνουν ελκυστική μία εταιρεία είναι τα ικανοποιητικά πακέτα αποδοχών και παροχών, οι ευκαιρίες ανέλιξης, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, η καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το υβριδικό εργασιακό μοντέλο, η οικονομική ευρωστία, η ισχυρή φήμη του εργοδότη, το αίσθημα εργασιακής ασφάλειας, το ευέλικτο ωράριο εργασίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης, το ενδιαφέρον αντικείμενο εργασίας, η ισχυρή εικόνα και αξίες, η ισχυρή διοίκηση, η βολική τοποθεσία.
Οι συνηθέστεροι λόγοι αποχώρησης του προσωπικού είναι η λήψη καλύτερης προσφοράς από άλλη εταιρεία, οι καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, οι επιλογή διαφορετικής επαγγελματικής πορείας, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η μη ταύτιση με την κουλτούρα της εταιρείας, η αναζήτηση ενός πιο ευέλικτου προγράμματος εργασίας, η μετεγκατάσταση. Επίσης, είναι η περιορισμένη επικοινωνία με τον προϊστάμενο, η έλλειψη ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η έλλειψη ηγεσίας και καθοδήγησης ή οράματος, η απουσία στήριξης από τη διοίκηση, η απουσία υβριδικού μοντέλου ή εξ αποστάσεως εργασίας, η πλήρως απομακρυσμένη εργασία, η έλλειψη ικανοποίησης ως προς τη φήμη της εταιρείας, η άρνηση επιστροφής στο γραφείο.
Οι πιο καλοπληρωμένες και οι πιο κακοπληρωμένες ειδικότητες
Σύμφωνα με τη Ranstad μερικοί από τους υψηλότερους μισθούς δίνονται σε ειδικότητες όπως hr manager από 4.000 έως και 7.000 ευρώ, σε construction managers στον τομέα της ενέργειας και σε project managers στον ίδιο κλάδο από 3.500 έως 5.000 ευρώ. Το ίδιο εύρος μισθού προσφέρεται και σε supply chain managers στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ένας διευθυντής του τομέα εφοδιαστικής αλυσίδας, μπορεί να πληρωθεί από 5.000 έως και 7.000 ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι μισθοί σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων στον κλάδο των κατασκευών, ξεκινώντας από μισθό 1.800 για πολιτικό μηχανικό και φτάνοντας έως και 6.000 ευρώ για construction site manager. Eπίσης και ο τομέας της ναυτιλίας πληρώνει αρκετά υψηλά σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων με τον μέγιστο μισθό να φτάνει έως και τις 8.000 ευρώ, ενώ στο νομικό τομέα, ένας επικεφαλής νομικού τμήματος μπορεί να ξεκινήσει από 5.000 και να φτάσει ακόμα και τις 10.000 ευρώ το μήνα. Από τις πιο καλοπληρωμένες ειδικότητες είναι αυτές του Chief Information Officer στον τομέα τεχνολογίας με μισθό από 7.000 έως και 15.000 ευρώ ή ενός γενικού διευθυντή στον τομέα πωλήσεων, από 10.000 έως και 16.000 ευρώ.
Στους πιο καλοπληρωμένους εντάσσονται οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, όπου ένας αισθητικός μπορεί να λάβει από 900 έως και 1.500 ευρώ, ένας φυσιοθεραπευτής από 9.000 έως και 1.500 ευρώ, μία νοσοκόμα επίσης το ίδιο ποσό.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.