12 Μάι 2025
READING

Τι συμβαίνει με τους ξενοδόχους, τον αναπτυξιακό και τις επιδοτήσεις

3 MIN READ

Τι συμβαίνει με τους ξενοδόχους, τον αναπτυξιακό και τις επιδοτήσεις

Τι συμβαίνει με τους ξενοδόχους, τον αναπτυξιακό και τις επιδοτήσεις

Στα κάγκελα είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού, καταγγέλλοντας νέα προσπάθεια αποκλεισμού των επιχειρήσεων από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, «παρά τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέδειξε το θέμα με επιστολή του προέδρου, Γιάννη Παράσχη στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο – κοινοποιημένη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη – αναφέροντας την ελλιπή χρηματοδότηση  ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, στις προηγούμενες προσκλήσεις του καθεστώτος τουριστικών επενδύσεων, η πλειονότητα των αιτήσεων έμεινε χωρίς χρηματοδότηση λόγω ανεπάρκειας πόρων. Παρόλα αυτά στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο υπήρχε ρητή αναφορά στον τουρισμό, κάτι που δεν ισχύει για αυτό το νομοσχέδιο, «παραγνωρίζοντας το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία – τόσο μέσω επενδύσεων και καινοτομίας όσο και μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις».

Τη δυσκολία πρόσβασης των τουριστικών επιχειρήσεων, συγκεκριμένα των ξενοδοχείων, αναδεικνύουν και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα οποία έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός. Με βάση αυτά, 8 στις 10 αιτήσεις του κλάδου για ένταξη στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο αποκλείστηκαν, παρότι το 44% των εισοδημάτων από τον τουρισμό διαχέεται στην τοπική και εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, Το 81% των αιτήσεων του κλάδου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο απορρίφθηκαν, ενώ στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου η κατανομή δημόσιας δαπάνης είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική. Μέχρι πρόσφατα υπό έγκριση βρίσκονταν 162 επενδυτικά σχέδια με δημόσια ενίσχυση 254 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσβαση έχουν οι ξενοδόχοι σε άλλες πηγές κεφαλαίων. Περίπου 140 δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συνολικά, έχουν εγκριθεί από το 2019 περίπου 50.000 δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, το 75% των οποίων σε μικρές επιχειρήσεις. Και το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμενόταν ότι θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στις επιχειρήσεις, παρόλο που ένα μόνο μέρος διοχετεύεται σε αυτές. Το συνολικό ποσό των 388 εκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης απορροφάται από τέσσερις δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη (προϋπολογισμός 322 εκατ. ευρώ), την τουριστική εκπαίδευση (45 εκατ. ευρώ), τον ψηφιακό μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (10 εκατ. ευρώ) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ (10 εκατ. ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρόσφατα το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση υπερέβησαν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 125 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του, πάντως, ο ΣΕΤΕ υπέβαλε υπόμνημα προτάσεων στον υπουργό Τουρισμού, έτσι ώστε περισσότερες – μικρομεσαίες – επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές για να ανταποκριθούν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, αλλά και προκειμένου να συμβάλουν στην επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Ο ΣΕΤΕ προτείνει, ειδικότερα, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και πολύ μικρές τουριστικές μονάδες, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο ειδικής πρόβλεψης για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Ζητά, μάλιστα, η πρόβλεψη για έναρξη εντός 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής να μην ισχύσει για αυτές, δεδομένης της διάρκειας των κατασκευαστικών εργασιών εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Οι υπόλοιπες προτάσεις αφορούν στη θέσπιση ειδικού καθεστώτος ή μπόνους ενίσχυσης για έργα σε άλλες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ή ο γαστρονομικός τουρισμός, η θέσπιση κινήτρων για δημιουργία ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων που ενισχύουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου, όπως είναι συνεδριακά κέντρα και ο ιαματικός τουρισμός, η δημιουργία fast track διαδικασιών για τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και ο καθορισμός ανώτατου ορίου ενισχύσεων ανά περιοχή ή είδος δραστηριότητας και επενδύσεις με γνώμονα κριτήρια που συμβάλουν στη στρατηγική ανάπτυξη προορισμών με όρους βιωσιμότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.