Με «συγκρατημένη» αισιοδοξία διαβάζουν τις προβλέψεις για τον τουρισμό οι επαγγελματίες του κλάδου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά μπήκε με το δεξί, αφού οι προγραμματισμένες θέσεις από Απρίλιο έως Οκτώβριο είναι περισσότερες κατά 5%, ενώ 9% αυξημένες είναι οι αεροπορικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου.
Η μεγαλύτερη από τις προκλήσεις με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, που έχει προκληθεί από την επιβολή δασμών από την Αμερική, καθώς και από τη σχετική υποτίμηση του δολαρίου, όπως είπε χθες ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε άλυτο γρίφο έχει εξελιχθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, καθώς κάλυψε άμεσα το 16,5% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, το 19% των θέσεων παρέμεινε κενό – περίπου 53.000 θέσεις εργασίας – με βάση τα προβλεπόμενα οργανογράμματα.
Το 2024 η συμβολή του τουρισμού στη συνολική απασχόληση ήταν 4,8%, από 382,6 χιλιάδες το 2023 σε 401 χιλιάδες πέρσι, καταγράφοντας στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς τον υψηλότερο αριθμό απασχολούμενων (451,4 χιλιάδες εργαζόμενοι) για τον κλάδο, από την έναρξη της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης είναι πιο έντονη σε σύγκριση με τους λοιπούς κλάδους και ιδιαίτερα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση του κλάδου στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση της απασχόλησης στα καταλύματα (κατά 12% ή 12 χιλιάδες απασχολούμενοι) και δευτερευόντως στην εστίαση (κατά 2% ή 6 χιλιάδες εργαζόμενοι).
Από την άλλη, οι αναταραχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορούν να αναγνωστούν ως ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό. «Η υποτίμηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να φέρει μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων», σύμφωνα με τον κ. Ίκκο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση των ταξιδιών από Ευρώπη προς Αμερική, είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος, επομένως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες, η Ελλάδα διατηρεί σταθερά τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, χάρη στον ισχυρό της τουριστικό «χαρακτήρα». Ποσοστό 12% των επισκεπτών την επιλέγουν ξανά, ενώ δύο στους δέκα σκοπεύουν να την επισκεφθούν για πρώτη φορά. Η χώρα προσελκύει κυρίως ταξιδιώτες που αναζητούν ήλιο και θάλασσα, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δεύτερη επιλογή για αυτό το κοινό, μετά την Ισπανία.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Βερνίκο, πρόεδρο του ΙΝΣΕΤΕ, οι δημογραφικές εξελίξεις, οι εργασιακές σχέσεις, το στεγαστικό και το μεταναστευτικό είναι τα βασικότερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του τουρισμού. «Ο τουρισμός χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο προορισμό, με την Ελλάδα να κρατά το δικό της μερίδιο. Αλλά κι αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να στηριχτούμε σε αυτά».
Ο τουριστικός κλάδος κατέγραψε σημαντική κινητικότητα το περασμένο έτος, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και σε επίπεδο εσόδων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα για την κατασκευή νέων μονάδων και την ανακαίνιση υφιστάμενων δωματίων ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι επενδύσεις σε άλλες μορφές τουριστικών καταλυμάτων –όπως βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια– ανήλθαν στα 2,26 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας τη δυναμική του ευρύτερου τομέα της φιλοξενίας.
Στο μέτωπο των εσόδων, οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,3%. Συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα, το συνολικό ποσό έφτασε τα 21,6 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις τουριστών άγγιξαν τα 36 εκατομμύρια, ενώ με την προσθήκη των επιβατών κρουαζιέρας ο αριθμός ανήλθε στα 40,7 εκατομμύρια – με τους επιβάτες κρουαζιέρας να σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση 42%. Η συνολική άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία διαμορφώθηκε στα 28,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2023. Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών, η οποία υποχώρησε κατά 5%, στα 572,8 ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.