Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει κανείς την άναρχη και συχνά ακαλαίσθητη όψη μίας πόλης όπως η Αθήνα, η οποία συγκεντρώνει ετερόκλητα στοιχεία αισθητικής και αρχιτεκτονικής, πολλάκις είναι εχθρική για τους κατοίκους της και χαρακτηρίστηκε ως η πιο άσχημη πόλη του κόσμου από τον αείμνηστο σχεδιαστή, Γιάννη Τσεκλένη; Και από την άλλη, μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό, αποπνέοντας ασφάλεια δικαίου για όσους δαπανούν τα χρήματά τους στη χώρα μας, είτε πρόκειται για Έλληνες, είτε για ξένους; Κι ακόμα… Μπορεί να μεταλλαχθεί το Δημόσιο;
Σε μία διαφορετική οπτική για τα πράγματα και μερικούς από τους πυλώνες που συνθέτουν το γίγνεσθαι της καθημερινότητάς και της ζωής μας συνολικά, το συνέδριο The Big P. που διοργάνωσε το THETOTALBUSINESS, ήρθε να δώσει διαφορετική προσέγγιση και διαστάσεις. Προσφέροντας τροφή για σκέψη. Στο γεμάτο από κόσμο Ωδείο Αθηνών, εξετάστηκαν επτά διαφορετικές θεματικές, αυτές των «Politics», «Economy», «Planet», «Culture», «Technology», «Youth», «Human». Συνδέοντας μερικά από τα βασικά συστατικά που θέτουν τις βάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και αποτελούν εφαλτήριο εξέλιξης για την Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον.
Στην ενότητα «Εconomy», παρόντες ήταν ομιλητές από διαφορετικούς τομείς του επιχειρείν, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της Coco-Mat, Μιχάλης Ευμορφίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων, Zoia, Σταύρος Τόλιας.
Τα εμπόδια που συναντούν η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις – Η περίπτωση του Coco–Mat Hotel
Ο Μιχάλης Ευμορφίδης, αναφέρθηκε στα εμπόδια που συναντά η επιχειρηματικότητα, με αφορμή την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στην εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σχετικά με τα μπόνους δόμησης, γεγονός που έχει δράσει ανασταλτικά για χιλιάδες οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί πανελλαδικά. Θυμίζουμε ότι και η επιχείρηση ακινήτων, Μπλε Κέδρος, η οποία διαχειρίζεται τα ακίνητα των ξενοδοχείων Coco-Mat Hotels, έχει έρθει αντιμέτωπη με την υποχρέωση κατεδάφισης των δύο τελευταίων ορόφων για το ξενοδοχείο Coco-Mat Hotel στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά λάβει την οικοδομική άδεια από την αρμόδια πολεοδομία και προχώρησε στην ανέγερση του ξενοδοχείου.
«Αφού είχαμε προχωρήσει στην κατασκευή του ξενοδοχείου, μετά από τρία χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ήρθε μία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ότι θα έπρεπε το κτίριο να είναι χαμηλότερο. Από τη στιγμή που εκδόθηκε η άδεια δόμησης είχαν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια. Επομένως, θεωρώ ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνειδητοποίησε κάπως αργά, ότι οι δύο όροφοι του ξενοδοχείου δεν θα έπρεπε να έχουν χτιστεί», είπε ο κύριος Ευμορφίδης.
Ευμορφίδης: Υπάρχει έλλειψη ασφάλειας δικαίου
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό για επενδύσεις, ενώ έθιξε το ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας δικαίου στη χώρα μας. «Το περιβάλλον είναι φιλικότερο σε σχέση με το παρελθόν, θα συμφωνήσουμε όλοι. Υπάρχει μία πολιτική σταθερότητα, το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί, παρόλ’ αυτά οι κυβερνήσεις είναι άτολμες. Ζυγίζουν πάρα πολύ την πολιτική τους με βάση το διαδίκτυο. Υπολογίζουν κατά βάση ό,τι γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο, που συχνά δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι ότι δείχνουν ατολμία και συχνά λαμβάνουν λάθος αποφάσεις. Προσπαθούν με επιπόλαια νομοθετήματα να καλύψουν κάποια κενά, χωρίς να βλέπουν μπροστά, στο μέλλον. Το ζήτημα είναι ότι κάνουμε πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες της ευρύτερης ‘γειτονιάς’ μας».
Ο Απόστολος Αποστολάκος, επικεφαλής του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του διαδρομής θήτευσε στον ιδιωτικό τομέα, πριν από πέντε χρόνια ανέλαβε τη διοίκηση ενός φορέα που υπάγεται στο Δημόσιο. Στο ερώτημα, κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο να αλλάξει ο δημόσιος τομέας, ανέφερε ότι «το Δημόσιο μπορεί να αλλάξει. Και για να χρησιμοποιήσω μία φράση της αργκό, ‘η βρώμικη δουλειά έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια’. Το Δημόσιο άλλαξε νοοτροπία σε μεγάλο βαθμό. Κάτι που δεν το καταλαβαίνουν όσοι είναι μέσα σε αυτό, αλλά όσοι βρίσκονται εκτός αυτού. Για παράδειγμα το gov.gr τράβηξε την κοινωνία μπροστά».
«Το Δημόσιο θα εξελιχθεί με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει φοβία και διαδικασιολαγνεία»
«Το Δημόσιο θα αλλάξει με ρυθμούς πιο αργούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί υπάρχει φοβία και διαδικασιολαγνεία. Αυτά θα καταπολεμηθούν με την αυτοματοποίηση. Όπου η εικόνα που βλέπουμε τον υπάλληλο σε μία παραδοσιακή κατάσταση, να σφραγίζει τους φακέλους, θα του πάρουν τη δουλειά. Γι’ αυτό και υπάρχει ο φόβος της αλλαγής. Και να σας πω και κάτι που με συγκλονίζει όταν το σκέφτομαι, για το πόσο γρήγορα συνέβη. Πήγα στον Οργανισμό το 2020. Ο κύριος Περρακάκης ήταν τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και έβγαλε νόμο για να καταργήσει το φαξ. Εμείς έως τότε εκτυπώναμε το email, το σκανάραμε, το πρωτοκολλούσαμε και το αρχειοθετούσαμε. Η δεύτερη αλλαγή ήταν ότι η ταχύτητα του διαδικτύου ήταν μόλις 2Mbps και πλέον έχουμε στο σύνολο των υπηρεσιών του ΟΚΑΑ οπτική ίνα».
«Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει»
Ως άνθρωπος με βαθιά γνώση του κλάδου των ακινήτων, ο Σταύρος Τόλιας, διευθύνων σύμβουλος της Ζoia τοποθετήθηκε σε ερώτημα σχετικό την αναφορά του Γιάννη Τσεκλένη, ο οποίος είχε πει ότι ότι «ζούμε στην πιο άσχημη πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι χτισμένη ως η ωραιότερη, αλλά εξελίχθηκε ως η πιο άσχημη». Στο κατά πόσο η Αθήνα δείχνει να βελτιώνεται μέσα στα χρόνια, παρά την άναρχη δόμηση που έλαβε χώρα μεταπολιτευτικά στην πόλη, ο κύριος Τόλιας είπε ότι «η αλλαγή του τοπίου στην Αθήνα, είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Κάθε φορά που προσγειώνομαι με το αεροπλάνο, λέω από μέσα μου: ‘πόσο άσχημη είναι αυτή η πόλη’. Από την άλλη, όταν περπατάω ένα απόγευμα μετά τη δουλειά σε κάποιο από τα στενά της, σκέφτομαι πόσο αγαπώ αυτή την πόλη. Η Αθήνα, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το γκρεμίσει και να το ξαναχτίσει. Καλώς ή κακώς είναι όπως είναι αυτή τη στιγμή. Μέσα στην όποια ασχήμια, υπάρχει και μία κρυφή ομορφιά. Μου κάνει πολύ εντύπωση ότι και οι ξένοι το αναγνωρίζουν. Και παρά το γεγονός ότι έχουν συνηθίσει στις χώρες τους μία εντελώς διαφορετική συνθήκη από πλευράς αρχιτεκτονικής, όταν έρχονται στην Αθήνα τους αρέσει και προσαρμόζονται σύντομα στα δεδομένα της πόλης».
«Ο καθένας από την πλευρά του, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Έχει όμως την ευκαιρία να κάνει κάτι. Εμείς ως εταιρεία, επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια μόνο στην Αθήνα, σε υφιστάμενα κτίρια και σε γειτονιές όπου οι δρόμοι πριν οκτώ ή εννιά χρόνια, ήταν πάρα πολύ άσχημοι. Έβλεπες εγκαταλελειμμένα κτίρια, προβληματικές γειτονιές και επιχειρήσεις να έχουν κλείσει. Σιγά σιγά όμως επενδύσαμε, πρωτίστως με αγάπη για την πόλη. Βήμα – βήμα αρχίζουν οι γειτονιές να ομορφαίνουν, και σε αυτό είναι σημαντική η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κάπως έτσι αρχίσει να δημιουργείται μία νέα εικόνα. Την οποία εμείς μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε καθώς ζούμε καθημερινά στην Αθήνα. Ωστόσο, οι ξένοι που έρχονται στην πόλη και μιλάμε μαζί τους, καθώς βλέπουν πολλά διαφορετικά πράγματα στα ταξίδια τους, νοιώθουν ότι η πόλη ξαναγεννιέται».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.