Σε «επιχειρηματική» πιάτσα μεγάλων ονομάτων έχουν εξελιχθεί τα νότια προάστια και ειδικότερα οι παλιές και νέες οργανωμένες παραλίες. Έως το 2027 φαίνεται ότι θα είναι στο πόστο τους όλα τα επενδυτικά σχήματα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των έργων που έχουν προγραμματιστεί στις πλαζ της παραλιακής Αθήνας.
Η επένδυση που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί είναι αυτή της Grivalia Hospitality στην Ακτή Α’ Βούλας, μία έκταση όμορη των παλιών Αστεριών Γλυφάδας όπου έχει ανοίξει το One & Only Aesthesis. Με έργο 50 εκατ. ευρώ η Grivalia αναβίωσε την εγκαταλελειμμένη επί 25 χρόνια κατασκήνωση του ΕΟΤ. Οι εγκαταστάσεις του πολυτελούς camping ήglamping στη Βούλα, φέρουν το όνομα 91 Athens Riviera, εμπνευσμένο από την προέκταση της λεωφόρου Συγγρού, τη μεγαλύτερη εθνική οδός της Αττικής, που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με την Αθηναϊκή Ριβιέρα καταλήγοντας στο Σούνιο. Στα 45 στρέμματα ιδιοκτησίας του δημοσίου που μισθώθηκαν μακροχρόνια στην εταιρεία αναπτύχθηκαν 28 πολυτελείς σκηνές, 10 γήπεδα τένις – οκτώ μεγάλα και δύο μικρότερα – εσωτερικό και εξωτερικό γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, beach club, εμπορικά καταστήματα καθώς και γήπεδο για beach volley.
Σε νέο παραλιακό προορισμό με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις επιδιώκει να μετατρέψει την Ακτή Β’ Βούλας Athens Beach Club, θυγατρική της ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan, στην οποία έχει εισέλθει και η Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Η επένδυση των 15 εκατομμυρίων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του Ilissian, πρώην Χίλτον, για τα μέλη της ιδιωτικής λέσχης ΝΥΝΝ.
Η ΤΕΜΕΣ ανέλαβε τη διαχείριση της έκτασης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε προκηρύξει η ΕΤΑΔ πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι εργασίες επί του εδάφους ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα, καθώς καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας και σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων.
Η Β’ Ακτή Βούλας είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τη δεκαετία του 1960, όταν ανεγέρθηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες με την αισθητική αντίληψη που χαρακτήριζε τις οργανωμένες πλαζ του ΕΟΤ της εποχής. Τα έργα εκείνα είχαν υλοποιηθεί υπό την εποπτεία του Άρη Κωνσταντινίδη, εξέχοντα εκπροσώπου του ελληνικού μοντερνισμού και τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Μελετών του ΕΟΤ. Σήμερα, η Athens Beach Club προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις ήπιας κλίμακας, με στόχο την ανάδειξη του φυσικού παραλιακού τοπίου. Η συνολική έκταση των 80 στρεμμάτων πρόκειται να μετατραπεί σε έναν νέο, σύγχρονο παραλιακό προορισμό, που θα φιλοξενεί εγκαταστάσεις αθλητισμού, αναψυχής, ευεξίας και γαστρονομίας υψηλής ποιότητας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών. Την ανάπλαση υπογράφει ένα πολυπληθές δίκτυο επαγγελματιών: αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μελετητές από 15 διαφορετικά γραφεία, ελληνικά και διεθνή, εργάζονται σε συνεργασία με μια ομάδα που αριθμεί συνολικά 50 άτομα.
Η Black Wave Varkiza, συμφερόντων Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θα επανασυστήσει την παραλία της Βάρκιζας στο κοινό, με τα έργα να ξεκινούν εντός της χρονιάς. Τον Νοέμβριο του 2023 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης της πλαζ Βάρκιζας μεταξύ του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και της εταιρείας Black Wave Varkiza, που αναλαμβάνει τη διαχείριση για 25 χρόνια. Η επισκεψιμότητα της παραλίας φτάνει τα 4.000 άτομα ημερησίως τους θερινούς μήνες, ενώ το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει άμεσες εργασίες ύψους 600.000 ευρώ, ώστε η πλαζ να επαναλειτουργήσει τον Μάιο. Η πλήρης ανάπλαση, ύψους 17 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί το 2025–26 και περιλαμβάνει πέντε εστιατόρια, τρία αναψυκτήρια, θερινό κινηματογράφο 300 θέσεων, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομο και διαδρομές περιπάτου, χωρίς καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. Η εταιρεία θα μισθώνει έκταση 24 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της παραλίας, 225,5 τ.μ. στο νότιο, καθώς και τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας συνολικής έκτασης άνω των 26.000 τ.μ. Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ κατακυρώθηκε με τίμημα 1,31 εκατ. ευρώ ετησίως, πλέον 6% επί του κύκλου εργασιών, ενώ το μίσθωμα προς τον δήμο ανέρχεται σε 115.000 ευρώ τον μήνα. Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν και άλλοι επιχειρηματίες πέραν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Τη διαχείριση της πλαζ είχε τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος Grecotel, με μίσθωση απευθείας από την ΕΤΑΔ.
Σειρά παίρνει τώρα η μακροχρόνια εκμίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης, που συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση της παραλίας για 20 συν 10 χρόνια. Ανάμεσα στους διεκδικητές βρίσκονται η Air Canteen του Βλάση Γεωργάτου, η Athens Beach Club των Κωνσταντακόπουλου – Κόκκαλη – Προκοπίου, η Montekavo του Βίκτωρα Ρέστη, η Margi των Αγιοστρατίτη, καθώς και κοινοπραξίες όπως η CVC Capital μέσω Evergood και η Reds σε συνεργασία με την Αποθήκες Αιγαίου της οικογένειας Μελισσανίδη. Η Ακτή, μοναδικός οργανωμένος χώρος του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εκτείνεται σε 72.767 τ.μ. με επιτρεπόμενη δόμηση 2.000 τ.μ. και παράλια μήκη 638,5 μέτρων.
Μεταξύ των ακινήτων ξεχωρίζει και η εμβληματική Ωκεανίδα, που προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την ακύρωση παλαιότερου διαγωνισμού το 2022. Πέρσι, η Ακτή Βουλιαγμένης υποδέχτηκε 420.000 επισκέπτες και είχε ημερήσια δυναμικότητα έως 8.000, ενώ κατέγραψε αύξηση 33% στο EBITDA και 5,5% στα εισιτήρια, με έσοδα που έφτασαν τα 3,2 εκατ. ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.