Ο κλάδος της ασφάλισης αυτοκινήτου στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία περίοδο βαθιάς μετάβασης, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αν και παραδοσιακά θεωρούνταν μία από τις πιο σταθερές γραμμές παραγωγής για τις ασφαλιστικές εταιρείες, πλέον εξελίσσεται σε ένα πεδίο έντονου ανταγωνισμού, τεχνολογικών μετασχηματισμών, αλλά και αυξανόμενης ζημίας.
Πλέον, βλέπουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων, καθώς το φθηνό ασφάλιστρο δεν αποτελεί πια στρατηγικό πλεονέκτημα αλλά… παγίδα, ενώ οι καταναλωτές πιέζουν για περισσότερη ευελιξία και ψηφιακή εξυπηρέτηση, χωρίς όμως να αυξηθεί το κόστος.
Αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι: από τη μία, η ανάγκη για καινοτομία και επένδυση στην τεχνολογία, άρα και επένδυση στον κλάδο του αυτοκινήτου, και από την άλλη, η πίεση για κερδοφορία και διατήρηση μεριδίου αγοράς.
Μέσα σε όλα αυτά, ο κλάδος καλείται να διαχειριστεί και νέους, ανερχόμενους κινδύνους, όπως η αύξηση στις αποζημιώσεις λόγω ακριβότερων ανταλλακτικών και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις ζημίες.
Πιεσμένο ασφάλιστρο, εκρηκτικό κόστος ζημιών
«Οι ασφαλιστές θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τον κλάδο αυτοκινήτου» είπε πρόσφατα στο συνέδριο της Ύδρας, ο Νίκος Μακρόπουλος της Ευρώπη Ασφαλιστικής, εταιρείας που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον όμιλο Intracom.
«Οι εποχές στον κλάδο του αυτοκινήτου έχουν αλλάξει. Πλέον όλα είναι ακριβότερα. Από το σέρβις, μέχρι τα ανταλλακτικά. Οι προμήθειες είναι 50% υψηλότερες άρα αυξάνονται και τα κόστη. Για να αντέξει ο κλάδος, θα πρέπει άμεσα να γίνουν αυξήσεις» επεσήμανε το έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Οι διαμεσολαβητές, θα πρέπει να διευρύνουν την γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων που προωθούν, περιορίζοντας δραστικά την παρουσία τους στον κλάδο αυτοκινήτου, ο οποίος με την είσοδο των αυτόνομων οχημάτων σταδιακά θα αφανιστεί από την αγορά» τόνισε με νόημα.
Είναι γεγονός ότι μπορεί ο κλάδος να παραμένει υγιής, ωστόσο ήδη φαίνονται σημάδια κόπωσης. Καθώς με τα κόστη να έχουν αυξηθεί πολύ, είναι ένας κλάδος που στο μέλλον μπορεί να γίνει προβληματικός.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο μέσος όρος μικτής ασφάλισης για Ι.Χ. σε επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα ανταλλακτικά έχουν αυξηθεί έως και 30% τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ανόδου στις τιμές πρώτων υλών και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, η τεχνολογική πολυπλοκότητα των νέων οχημάτων καθιστά τις επισκευές πιο δαπανηρές και απαιτητικές. Ένα απλό χτύπημα στον προφυλακτήρα μπορεί πλέον να συνεπάγεται κόστος χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας των αισθητήρων και των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης που ενσωματώνουν τα νέα μοντέλα. Οδηγώντας ταυτόχρονα σε επιδείνωση του τεχνικού αποτελέσματος για πολλές ασφαλιστικές.
Η τεχνολογία στην νέα τάξη πραγμάτων στην ασφαλιστική αγορά, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Καθώς όλοι οι managers και τα στελέχη μιλούν για την ανάγκη εισόδου στην τεχνητή νοημοσύνη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο αυτό είναι κοστοβόρο.
Η ανάγκη για αυτοματοποίηση, έξυπνη τιμολόγηση, ψηφιακές αποζημιώσεις και τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί σημαντικό κόστος προσαρμογής. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, αλλά οι μικρότερες παραμένουν ευάλωτες και κινδυνεύουν να εξοβελιστούν από την αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Στην Ευρώπη, ο κλάδος αυτοκινήτου περνά επίσης φάση αναδιάρθρωσης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταγράψει ζημιογόνες χρήσεις στον κλάδο αυτοκινήτου, κυρίως λόγω αυξημένων αποζημιώσεων και θεμάτων φερεγγυότητας στις αποθεματοποιήσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2024 ήταν μία κακή χρονιά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την NAIC (National Association of Insurance Commissioners), οι ζημίες ξεπέρασαν τα 110 δισ. δολάρια, με τις αποζημιώσεις να αυξάνονται ραγδαία λόγω πληθωρισμού, φυσικών καταστροφών και ακριβών εξαρτημάτων.
Παράλληλα, όμως, οι αμερικανικές ασφαλιστικές επενδύουν δυναμικά σε μοντέλα ανάλυσης, αυτοματοποιημένες διαδικασίες ζημιών μέσω κινητών εφαρμογών, και συνεργασίες με τεχνολογικές εταιρείες για διαχείριση ρίσκου.
Το μέλλον του κλάδου και ο ανταγωνισμός
Για τις ελληνικές ασφαλιστικές, η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη, καθώς θα φανεί ποιοι θα παραμείνουν ενεργοί στην αγορά και ποιοι θα αναγκαστούν να συγχωνευθούν/εξαγοραστούν για να επιβιώσουν.
«Ο κλάδος του αυτοκινήτου δεν θα συγχωρήσει τη στασιμότητα. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, ίσως και αυξήσεις στα ασφάλιστρα, αλλιώς αυτομάτως θα πάψει να υπάρχει» τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
«Όσοι επενδύσουν σε τεχνολογία, νέες καλύψεις και διαφοροποίηση θα μπορέσουν να επιβιώσουν και ίσως να κυριαρχήσουν. Όσοι παραμείνουν στο μοντέλο «ό,τι πιο φτηνό», κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο» σημειώνουν.
Σε μια εποχή όπου οι αλλαγές δεν είναι πλέον προαιρετικές αλλά επιβεβλημένες, το δύσκολο σταυροδρόμι του κλάδου αυτοκινήτου ίσως αποδειχθεί τελικά η απαρχή μιας νέας εποχής πιο βιώσιμης, «έξυπνης» και περισσότερο προσανατολισμένης στις πραγματικές ανάγκες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.