Το νέο branding των πόλεων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλοφτιαγμένο logo ή μια καμπάνια σε social media. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα στρατηγικής, που αγκαλιάζει την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, την κουλτούρα και την καθημερινότητα…
…Πόλεις όπως το Ριάντ, το Νέο Δελχί και το Όσλο επανατοποθετούν τον εαυτό τους στον παγκόσμιο χάρτη, μετατρέποντας τον αστικό ιστό τους σε hubs του μέλλοντος. Και το κάνουν συστηματικά, όχι περιστασιακά. Όχι με υπερβολές, αλλά με δομή.
Το Ριάντ φτιάχνει το μέλλον με πετρελαϊκής υπεροχής και ΑΙ
Η Σαουδική Αραβία έχει μια ιδιοσυγκρασιακή σχέση με το μέλλον. Από τη μία, διαθέτει την παραδοσιακή ισχύ του πετρελαίου και από την άλλη, μια επιθετική στρατηγική μεταμόρφωσης. Το Vision 2030, το μεγαλόπνοο εθνικό σχέδιο, επιχειρεί να ξαναγράψει το DNA της Σαουδικής Αραβίας για τον 21ο αιώνα, πέρα από το πετρέλαιο και το Ριάντ είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. Το King Salman Park καλύπτει 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επτά φορές μεγαλύτερη έκταση από το Hyde Park. Ο ουρανοξύστης Mukaab, ένα τεράστιο κυβικό κτίριο που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πόλη μέσα στην πόλη, περιλαμβάνει ξενοδοχεία, μουσεία, εστιατόρια και immersive τεχνολογικές εμπειρίες. Η VIA Riyadh έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς για τον πολυτελή τουρισμό, με high-end ξενοδοχεία, οίκους μόδας και art galleries. Το Riyadh Art σχεδιάζει να φέρει 1.000 έργα τέχνης στον δημόσιο χώρο. Η τεχνολογία, βέβαια, δεν είναι απλώς ντεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία της Arizton, η αγορά smart cities στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξηθεί από τα 3,55 δισ. δολάρια το 2019 στα 14,75 δισ. δολάρια έως το 2027, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,7%. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης εξοπλίζονται με αισθητήρες, σύστημα AI για διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνο φωτισμό και real-time ανάλυση κυκλοφορίας. Η επένδυση είναι διπλής κατεύθυνσης: δημιουργεί συνθήκες για ιδιώτες επενδυτές, αλλά και επανεφευρίσκει την έννοια του “δημόσιου χώρου” σε ένα καθεστώς που ιστορικά είχε προβλήματα ανοικτότητας. Το Ριάντ δεν γίνεται απλώς smart city αλλά statement με παγκόσμια επιρροή.
Το Νέο Δελχί δοκιμάζει να γίνει παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού και καινοτομίας
Το Νέο Δελχί είναι μια μητρόπολη με βάθος ιστορικότητας, κουλτούρας και… χάους. Για το χάος, η Ινδική κυβέρνηση και οι αρχές του Δελχί, υπό την πρωτοβουλία Branding Delhi, έχουν ξεκινήσει ένα στρατηγικό rebranding της πόλης, επιδιώκοντας να την παρουσιάσει ως παγκόσμια πολιτιστική και επιχειρηματική μητρόπολη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ρέκχα Γκούπτα, επικεφαλής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης, στόχος είναι η ανάδειξη του Δελχί ως υποχρεωτικού σταθμού για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την Ινδία. Η στρατηγική δεν περιορίζεται σε αφίσες και κλισέ εικόνες. Περιλαμβάνει αναβάθμιση υποδομών, στήριξη σε πολιτιστικά φεστιβάλ, δημιουργία νέων τουριστικών διαδρομών, πλατφόρμες ψηφιακής ξενάγησης και επιδοτούμενες δράσεις συμμετοχικού πολιτισμού. Η πόλη επενδύει και στο επενδυτικό της αφήγημα. Το Invest India, η επίσημη πλατφόρμα προώθησης επενδύσεων της χώρας, ενισχύει το Δελχί ως τόπο εγκατάστασης startups και δημιουργικών επιχειρήσεων. Σημαντικά διεθνή συνέδρια και κλάδοι όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύουν να βρουν έδρα στο νέο αστικό DNA της πόλης. Η πόλη δεν απορρίπτει το παρελθόν της. Αντίθετα, το ενσωματώνει στο νέο της αφήγημα. Όπως έγραφε ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, «δεν μπορείς να διαχωρίσεις το ποτάμι από τις όχθες του», και έτσι, το Δελχί προσπαθεί να μετασχηματιστεί χωρίς να αποκοπεί από την ιστορική του ταυτότητα.
Το Όσλο αθόρυβο, ήρεμο και ουσιαστικό
Το Όσλο αντί να κυνηγά φαντασμαγορικά mega projects, επικεντρώνεται στη λεπτομέρεια, την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα. Το 95% των νέων κτιρίων του είναι ενεργειακά αποδοτικά, το δίκτυο μετακινήσεων έχει ψηφιοποιηθεί και το 2023 η πόλη ανακηρύχθηκε Climate Capital της Ευρώπης. Η Νορβηγία επενδύει σε αστικές υποδομές που σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον χρόνο. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας της πόλης συνδέει δίκτυα φωτισμού, αποχέτευσης, ύδρευσης και θέρμανσης μέσω ενός ενιαίου πλέγματος που συλλέγει δεδομένα και προσαρμόζεται αυτόματα. Οι δημόσιοι χώροι σχεδιάζονται με βάση τη σκανδιναβική αρχή ότι η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία, χωρίς υπερβολές, αλλά με σχεδόν αρχιτεκτονική ποίηση. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και κοινωνιολόγους του 20ού και 21ου αιώνα, έλεγε πως ο δημόσιος χώρος είναι όπου η καθημερινότητα μετατρέπεται σε κοινότητα και στην περίπτωση του Όσλο, η καθημερινότητα είναι το ίδιο το επιχείρημα. Η έννοια της μητρόπολης του κόσμου δεν είναι μία. Είναι τουριστική, είναι πολιτισμική, είναι οικονομική, είναι τεχνολογική. Οι πόλεις του μέλλοντος δεν αρκεί να έχουν ένα εντυπωσιακό ορίζοντα. Χρειάζονται μια ξεκάθαρη θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό που τις ενώνει, είναι πως καμία τους δεν αφήνει την εικόνα της στην τύχη.
Το branding των πόλεων δεν είναι ζήτημα διακόσμησης, αλλά στρατηγική πυξίδας και εργαλείο επιρροής, κύρους και μακροχρόνιας θέσης στον κόσμο.

ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.