26 Ιούλ 2025
READING

Η κυκλοφοριακή ασφυξία που πνίγει την Αθήνα και η σήραγγα που μένει στα συρτάρια

5 MIN READ

Η κυκλοφοριακή ασφυξία που πνίγει την Αθήνα και η σήραγγα που μένει στα συρτάρια

Η κυκλοφοριακή ασφυξία που πνίγει την Αθήνα και η σήραγγα που μένει στα συρτάρια

Διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από δήμους των νοτίων προαστίων της Αθήνας, το πολυσυζητημένο και μακροχρόνιο διακύβευμα του κυκλοφοριακού φόρτου στην πρωτεύουσα. Αφορμή για κάποιους φαίνεται να αποτελεί η υλοποιούμενη επένδυση στο Ελληνικό, όπου όπως υποστηρίζουν κατά την ολοκλήρωσή της θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τη σημερινή, τόσο στα Νότια της πρωτεύουσας, όσο και συνολικά στο λεκανοπέδιο.

Θυμίζουμε πάντως ότι η κουβέντα περί ελάφρυνσης της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που υφίσταται, δεν είναι κάτι καινούργιο. Διότι ο προβληματισμός και οι προτάσεις ή συζητήσεις ένθεν κακείθεν, είναι κάτι που λαμβάνει χώρα επί περίπου τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα και που παρά την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων στην Αθήνα που γίνεται όλο περισσότερο αισθητή, η λύση δεν έχει δοθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι για την ώρα η κουβέντα περιορίζεται σε διαξιφισμούς, ενίοτε κορόνες και ακόμα πιο συχνά σε ανυπόστατες τοποθετήσεις από κάποιους μη ειδικούς για το θέμα. Και σπανιότερα σε τοποθετήσεις επαϊόντων, οι οποίοι γνωρίζουν εις βάθος και το πρόβλημα αλλά και πιθανές λύσεις. Υπολογίζεται ότι σήμερα κυκλοφορούν περίπου 3.000.000 αυτοκίνητα, με το κυκλοφοριακό να αποτελεί κυρίαρχο καθημερινό πρόβλημα.

Η προβεβλημένη και πολυσυζητημένη λύση της Σήραγγας

Η πιο προβεβλημένη από αυτές τις λύσεις αφορά στην πρόταση περί δημιουργίας της Σήραγγας Ηλιόπολης, με υπογειοποίηση επί της ουσίας της περιφερειακής οδού, Αλίμου – Κατεχάκη. Ήδη το 1978, ένας από τους διακεκριμένους συγκοινωνιολόγους της χώρας, ονόματι Κωνσταντίνος Ζέκκος, είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο διευρυμένης στρατηγικής μελέτης, προτάσεις για στοχευμένα συγκοινωνιακά έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν στην Αθήνα. Κάποια υλοποιήθηκαν, ωστόσο παρέμεινε ως εκκρεμότητα η χάραξη και δημιουργία της Σήραγγας Ηλιούπολης.

Η επιστολή δημάρχων στον πρωθυπουργό

Πιο πρόσφατη εξέλιξη, πριν από μόλις λίγες ώρες, είναι η κοινή επιστολή των τριών δημάρχων, Ελληνικού – Αργυρούπολης,  Γιάννη Κωνσταντάτου, Βύρωνα, Αλέξη Σωτηρόπουλου και Ηλιούπολης, Στάθη Ψυρρόπουλου, προς τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Οι τρεις δήμαρχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του καθοριστικής σημασίας έργου της υπογειοποίησης της λεωφόρου Αλίμου – Κατεχάκη και ζητούν άμεση θεσμική ενημέρωση για την πορεία του. Η παρέμβασή τους ήρθε σε συνέχεια του διαδημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τους τρεις δήμους. Όπως τονίστηκε, η λεωφόρος, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ταχείας κυκλοφορίας», είναι ήδη υπερκορεσμένη, ενώ διχοτομεί αστικά κέντρα, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, πως η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό επιβαρύνει περαιτέρω το νότιο μέτωπο της Αττικής, καθιστώντας επιτακτική την ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως η υπογειοποίηση της Αλίμου – Κατεχάκη και η σύνδεσή της με την επέκταση της Αττικής Οδού προς το νότο. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης για τα κυκλοφοριακά φορτία που ήδη αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές έχει οδηγήσει σε ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.

Οι επικεφαλής των τριών δήμων καλούν τον πρωθυπουργό σε συνάντηση, προκειμένου να του εκθέσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να διασφαλίσουν πως το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, με τελικό στόχο την αναβάθμιση των περιοχών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Η υπογειοποίηση, όπως τονίζουν, δεν αποτελεί μόνο κυκλοφοριακό έργο, αλλά αναπτυξιακή παρέμβαση με ευρύτερη σημασία, καθώς θα ενώσει ξανά γειτονιές, θα προσφέρει δημόσιους χώρους, ποδηλατόδρομους και πράσινο, και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των πόλεων.

Η προμελέτη που χρηματοδότησε η Lamda

Να σημειωθεί ότι η Lamda Development, έχει χρηματοδοτήσει την εκπόνηση προμελέτης υπό την προοπτική υπογειοποίησης της αρτηρίας Αλίμου – Κατεχάκη, την οποία έχει καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια νεότερη ενημέρωση. Επισημαίνεται ότι την τελευταία φορά που είχε κατατεθεί σχέδιο που αφορούσε στην κατασκευή υπόγειας σήραγγας, ήταν το 2016, επί θητείας του δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασσόπουλου σε εκδήλωση που και πάλι είχε πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Ηλιούπολης, όπως και η προ λίγων ωρών διαδημοτική συνεδρίαση των τριών δήμων του νοτίου τομέα της Αθήνας.

Τα προβλήματα και οι βασικές αδυναμίες

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα στον τομέα των μετακινήσεων είναι αποτέλεσμα πολλών και σύνθετων παραγόντων. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η άναρχη ανάπτυξη δραστηριοτήτων και χρήσεων γης στον αστικό χώρο, η έντονη εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και η απουσία ελκυστικών εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Παράλληλα, η αναποτελεσματική οργάνωση και διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, σε συνδυασμό με την κατάληψη του δημόσιου χώρου, εντείνουν τα προβλήματα.

Επιπλέον, η έλλειψη επαρκών συγκοινωνιακών και άλλων υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των χρηστών και όλων των μέσων μεταφοράς – καθώς συχνά απουσιάζουν οργανωμένα δίκτυα για ποδηλάτες και πεζούς – επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Σημαντική είναι και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία παρουσιάζουν περιορισμένη απόδοση και ανεπαρκή γεωγραφική κάλυψη.

Η κουλτούρα μερίδας του πληθυσμού, που ενισχύει πρότυπα μετακίνησης ασύμβατα με τις δυνατότητες του αστικού χώρου, σε συνδυασμό με τη μη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, συντελούν στην επιδείνωση του προβλήματος. Τέλος, οι αστικές μετακινήσεις, τόσο ανθρώπων όσο και αγαθών, ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των πόλεων, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και την κατάχρηση του δημόσιου χώρου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.