«Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή», λέει ένα παλιό ρητό. Για τον ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Romania σηματοδοτεί ακριβώς αυτό: το κλείσιμο ενός δύσκολου κεφαλαίου στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα την έναρξη μιας νέας στρατηγικής πορείας με καθαρότερη εστίαση στην ελληνική αγορά και σε δραστηριότητες υψηλής αξίας.
Η Telekom Romania ήταν για χρόνια ο «αδύναμος κρίκος» του ομίλου. Τα έσοδα της θυγατρικής κινούνταν σταθερά πτωτικά, οι ζημιές επιβάρυναν τα αποτελέσματα και η παρουσία στη Ρουμανία είχε μετατραπεί σε βαρίδι. Η πώληση, που ξεκίνησε επί Μιχάλη Τσαμάζ και ολοκληρώθηκε με τον Κώστα Νεμπή στο τιμόνι, απαλλάσσει τον ΟΤΕ από ένα χρόνιο πρόβλημα και του επιτρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του.
Πέρα όμως από την οικονομική αποφόρτιση, η εξέλιξη έχει και συμβολικό βάρος. Καθώς με την πώληση της TKRM κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της περιφερειακής εξάπλωσης που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο ΟΤΕ επιχειρούσε να γίνει «παίκτης» με παρουσία σε ολόκληρη τη Βαλκανική. Σήμερα, η στρατηγική αλλάζει ρότα, με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και σε τομείς όπως το 5G, το FTTH, οι λύσεις ICT, το cloud και η κυβερνοασφάλεια — αγορές που υπόσχονται πολύ υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Με στόχο φυσικά, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα ο νέος CEO, να εξελιχθεί ο ΟΤΕ στον μεγαλύτερο τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό παίκτη στην Ευρώπη.
Στα 70 εκατ. η πώληση – Τα οφέλη για τους μετόχους
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφησαν δεσμευτικές συμφωνίες με τις Digi και Vodafone Ρουμανίας, με το τίμημα για την πώληση της Telekom να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που από την αγορά κρίνεται ως σημαντική επιτυχία από πλευράς διοίκησης ΟΤΕ.
Η TKRM θα μεταβιβάσει στη Digi τον κλάδο καρτοκινητής, ορισμένα δικαιώματα επί του φάσματος, καθώς και μέρος του χαρτοφυλακίου των σταθμών βάσης κινητής. Ενώ ο ΟΤΕ θα πουλήσει στη Vodafone το μερίδιο που κατέχει στην TKRM (το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της TKRM μείον 7 μετοχές που κατέχει η S.N. Radiocomunicații), εξαιρουμένων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων που θα μεταβιβαστούν στη Digi.
Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε συνήθεις προσαρμογές κατά το κλείσιμο της συναλλαγής, όπως ο καθαρός δανεισμός, το κεφάλαιο κίνησης και άλλα κόστη έξοδα/προβλέψεις (‘’Καθαρά Έσοδα’’). Με την οριστική ολοκλήρωση της συναλλαγής να αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου 2025.
Ωστόσο η πώληση της TKRM δεν αποτελεί θετική εξέλιξη μόνο για την εταιρεία, αλλά και για τους μετόχους του ΟΤΕ.
Όπως είχε τονίσει η διοίκηση στα ετήσια αποτελέσματα πριν λίγους μήνες, σε περίπτωση που δεν πουληθεί η TKRM μέσα στο 2025, η εκτίμηση για το μέγεθος της επίπτωσης στα οικονομικά μεγέθη του oμίλου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Ενώ όσον αφορά το μέρισμα, παρά το γεγονός ότι έχει κλειδώσει στα €0,7216 ανά μετοχή, ωστόσο εφόσον η TKRM πουληθεί μέσα στο έτος, θα δοθεί επιπλέον μέρισμα στους μετόχους, είτε ως έκτακτο, είτε θα υπολογισθεί στο αρχικό.
Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει το 98% περίπου των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2025 ύψους €460 εκατ. περίπου. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2025 θα ανέλθει σε περίπου 451 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας €298 εκατ. και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €153 εκατ. περίπου.
Έτσι, με την νέα εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τα καθαρά έσοδα θα διανεμηθούν στους μετόχους του ΟΤΕ.
Η στρατηγική αποεπένδυσης που ολοκληρώθηκε
Η έξοδος του ΟΤΕ από τις αγορές της Βαλκανικής δεν είναι ξαφνική, αλλά αποτέλεσμα μιας στρατηγικής πορείας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το 2006 έγινε το πρώτο βήμα, με την πώληση της Armentel στην Αρμενία έναντι 342 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το 2009 η αποχώρηση από τα Σκόπια, με την πώληση της Cosmofone στην Telekom Slovenije έναντι 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τερματίστηκε και η συμμετοχή του στον σερβικό οργανισμό Telecom Serbia, μέσω της πώλησης του 20% που κατείχε έναντι 400 εκατ. ευρώ.
Η είσοδος της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ υπήρξε καταλυτική για αυτές τις κινήσεις, καθώς η γερμανική εταιρεία είχε ήδη παρουσία σε ανταγωνιστικές αγορές της περιοχής.
Η διαδικασία συνέχισε με την πώληση της Globul στη Βουλγαρία το 2013, έναντι 717 εκατ. ευρώ, με αγοραστή την Telenor, και κορυφώθηκε το 2019 με την αποεπένδυση από την Αλβανία, όπου η Telekom Albania πέρασε στην Albania Telecom Invest AD έναντι 50 εκατ. ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.