Σε έναν χώρο που κυριαρχείται παραδοσιακά από άνδρες, η Ελένη Μπαθιανάκη ξεχωρίζει ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες fund managers της ελληνικής αγοράς. Με πορεία που ξεκινά από τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα και καταλήγει στη δημιουργία του Halcyon Equity Partners, έχει χτίσει φήμη γύρω από την ικανότητά της να εντοπίζει ευκαιρίες σε ώριμες, αλλά και φιλόδοξες ελληνικές επιχειρήσεις. Με κεφάλαια 180 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση, στηρίζει εταιρείες που συνδυάζουν ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο με προοπτικές ανάπτυξης, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο των θεσμικών επενδυτών στην οικονομία και την ελληνική πραγματικότητα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η ελληνική αγορά κεφαλαίων έβραζε από deals και ανακατατάξεις, ένα νέο στέλεχος έκανε τα πρώτα του βήματα στη διεθνή σκηνή της επενδυτικής τραπεζικής. Η Ελένη Μπαθιανάκη, με σπουδές στο City University του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στο περίφημο London School of Economics, βρέθηκε το 2002 στη Citigroup, στην καρδιά του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές που σημάδεψαν την Ελλάδα αλλά και τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Η πορεία της δεν άργησε να τραβήξει βλέμματα. Το 2007 μετακινήθηκε στη Morgan Stanley, όπου για δύο χρόνια εργάστηκε σε μεγάλες συμφωνίες εξαγορών, συγχωνεύσεων και χρηματοδοτήσεων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στην εξυπηρέτηση τόσο ιδιωτικών όσο και εισηγμένων εταιρειών.
Η περίοδος αυτή ήταν καθοριστική: σε μια εποχή που η διεθνής κρίση χτυπούσε την πόρτα, η Μπαθιανάκη έμαθε να κινείται με ακρίβεια μέσα σε αβέβαια νερά, να σχεδιάζει στρατηγικές κινήσεις και να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις μετατοπίσεις των αγορών. Το 2009 την έφερε πίσω στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν σκληρά. Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ανέλαβε ανώτερη διευθυντική θέση, με αποστολή τον στρατηγικό μετασχηματισμό, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και την άντληση κεφαλαίων. Για επτά χρόνια έζησε από κοντά τις μεγάλες μάχες επιβίωσης και προσαρμογής του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Έως το 2016, οπότε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διαδρομή της μέσω της συνεργασίας με τον Απόστολο Ταμβακάκη στο EOS Equity Partners, όπου ως εταίρος και μέλος της επενδυτικής επιτροπής ανέλαβε κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Έξι χρόνια αργότερα, αποφάσισε να κάνει το δικό της βήμα ανεξαρτησίας, ιδρύοντας το Halcyon Equity Partners. Σήμερα, ως Managing Partner, διαχειρίζεται κεφάλαια και στηρίζει φιλόδοξες εταιρείες με προοπτική ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προσφέρει τον χρόνο και τη γνώση της ως μέντορας στην Endeavor Ελλάδος και στον Δεσμό. Μητέρα δύο παιδιών, δηλώνει ότι αντλεί έμπνευση από τις νέες ιδέες και τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους. Για την ίδια, η αξία δεν βρίσκεται μόνο στους αριθμούς και στις αποδόσεις, αλλά και στη δυνατότητα να μετατρέπεις την εμπειρία σε πηγή έμπνευσης για νέες αρχές.
Με κεφάλαια που φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ και με τη συμμετοχή ισχυρών θεσμικών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Halcyon Equity Partners έχει χαράξει μια νέα διαδρομή στην ελληνική αγορά private equity. Η φιλοσοφία του είναι σαφής: να εντοπίζει τις «καλύτερες εκδοχές της Ελλάδας» και να επενδύει σε μη εισηγμένες μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες που έχουν ώριμα επιχειρηματικά μοντέλα, δυναμικές διοικητικές ομάδες και ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης. Το fund δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους· είναι, όπως έχει δηλώσει η Μπαθιανάκη, sector agnostic, επιλέγοντας εταιρείες με προοπτική ανεξαρτήτως τομέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ευβοϊκή Ζύμη, όπου η Halcyon βλέπει όχημα για διεθνή εξάπλωση στον χώρο των τροφίμων, και η Ergon Foods, που στηρίζει τη γαστρονομική της ταυτότητα με βλέμμα σε νέες αγορές και ετοιμάζεται για το επόμενο στοίχημα: την τρίτη ευκαιρία της ιστορικής Στοά Μοδιάνο που τώρα διαχειρίζεται ο όμιλος Φάις.
Παράλληλα, το fund έσπασε τα στερεότυπα επενδύοντας στη Zeus+Dione, σηματοδοτώντας την πρώτη είσοδο θεσμικών κεφαλαίων στον ελληνικό κλάδο της μόδας. Το brand ετοιμάζεται για διεθνή παρουσία, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και επόμενο το Ντουμπάι το 2026, ενώ στην Ελλάδα επεκτείνεται με νέα σημεία πώλησης στη Μαρίνα Βουλιαγμένης και πιθανόν στην Πάτμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.