30 Οκτ 2025
READING

Το Μαρούσι οδηγεί την αγορά του πράσινου real estate

4 MIN READ

Το Μαρούσι οδηγεί την αγορά του πράσινου real estate

Το Μαρούσι οδηγεί την αγορά του πράσινου real estate

Η βιωσιμότητα έχει πάψει να αποτελεί απλώς ένα σύνθημα, καθώς είναι πλέον η νέα κανονικότητα στην αγορά ακινήτων.

Αυτό το μήνυμα στέλνει κατά βάση η αγορά γραφείων, αφού σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, πάνω από 170 εκατ. τ.μ. γραφείων στην Ευρώπη κινδυνεύουν με απαξίωση αν δεν αναβαθμιστούν ενεργειακά. Περίπου το 70% του αποθέματος ανήκει σε αυτή την κατηγορία — και η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ήδη μέχρι το 2027 προβλέπεται η προσθήκη 245.000 τ.μ. νέων, πιστοποιημένων γραφειακών χώρων, κυρίως στα βόρεια προάστια, όπου οι αποδόσεις φτάνουν το 6%-7%. Εν τω μεταξύ, η διαφορά στην αξία των πράσινων ακινήτων είναι ενδεικτική: 13% στην Ευρώπη, αλλά πάνω από 20% στην Ελλάδα — ένα premium που αποτυπώνει το μέλλον της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα, το Μαρούσι καβαλά το «πράσινο κύμα», εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για τα «έξυπνα» και πράσινα γραφεία της Αθήνας και αλλάζει τον χάρτη της αγοράς γραφείων. Η περιοχή που άλλοτε ήταν συνώνυμη με τα παραδοσιακά εταιρικά κτίρια, μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο βιώσιμης ανάπτυξης και τεχνολογίας, με projects που υιοθετούν διεθνή πρότυπα όπως το LEED και το Fitwel. Εδώ, η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον επιλογή πολυτελείας, αλλά προϋπόθεση για τη διατήρηση αξίας — τόσο για τις εταιρείες που στεγάζονται όσο και για τους επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτή τη νέα γενιά ακινήτων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση αυτή έχει η Noval Property, η οποία επανασχεδιάζει το αστικό τοπίο μέσα από έργα υψηλών προδιαγραφών. Στην οδό Χειμάρρας 16, ολοκληρώθηκε πρόσφατα ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων 21.000 τ.μ., που στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Λίγα μέτρα πιο μακριά, στη θέση Σωρός, η κοινοπραξία The Grid της Noval με την αμερικανική Brooklane αναπτύσσει ένα συγκρότημα 62.000 τ.μ., που φιλοδοξεί να λάβει την κορυφαία πιστοποίηση LEED Platinum, έργο το οποίο ενσωματώνει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βιώσιμης διαχείρισης, σηματοδοτώντας το νέο πρόσωπο του επιχειρείν στα βόρεια προάστια. Την ίδια στιγμή, στην Κηφισίας 199, εξελίσσεται η ανακατασκευή των πρώην γραφείων των ΕΛΠΕ, ενός πενταώροφου συγκροτήματος 7.000 τ.μ. που θα φέρει τις πιστοποιήσεις LEED Gold, Net Zero Carbon και Fitwel.

Ο «συνωστισμός» επενδυτών στο Μαρούσι επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διαθέσιμο οικόπεδο επί της λεωφόρου Κηφισίας απέκτησε πλέον ταυτότητα.

Πρόκειται για το ακίνητο ιδιοκτησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του. Ο χώρος, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως πάρκινγκ, θα μετατραπεί σε σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, στεγάζοντας τα νέα κεντρικά του ΤΕΕ. Η ανάπτυξη προχωρά μέσω συνεργασίας του ΤΕΕ με το Ιατρικό Αθηνών, τη Dimand και τη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του έργου. Η συμφωνία «κλείδωσε» ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τη μέθοδο της αντιπαροχής, συγκεντρώνοντας σημαντικό ενδιαφέρον λόγω της στρατηγικής θέσης του οικοπέδου. Το σχέδιο προβλέπει δύο νέα κτίρια: το πρώτο, περίπου 4.000 τ.μ., θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΤΕΕ, ενώ το δεύτερο, 7.500 τ.μ., θα προορίζεται για μισθώσεις γραφειακών χώρων, με επιπλέον υπόγειους χώρους στάθμευσης και υποστήριξης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται το Albatros, το νέο πράσινο κτίριο γραφείων της Trastor ΑΕΕΑΠ στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου–Χαλανδρίου. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., διαθέτει 5.000 τ.μ. ωφέλιμους χώρους γραφείων και ήδη έχει εξασφαλίσει τον πρώτο μεγάλο μισθωτή του: την OpenBet, πάροχο τεχνολογίας και υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού που ανήκει στην Endeavor. Το 40% των χώρων έχει ήδη καλυφθεί, ενώ το υπόλοιπο 60% βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση, με την αγορά να παρακολουθεί στενά την πορεία του project, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, η Trastor συνεχίζει να «χτίζει» το χαρτοφυλάκιό της γύρω από πράσινες, ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις. Στη Σωρού 18-20, ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του πρώην κτιρίου της Bayer και του ομίλου Φουρλή, το οποίο ήδη έχει μισθωθεί σε τρεις εταιρείες: Protergia, Mercuria Energy Group και Hellas Direct. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη τρία έργα, μεταξύ αυτών η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου στη Βασιλίσσης Σοφίας, που έχει μισθωθεί στον ΑΔΜΗΕ, και η ενεργειακή αναβάθμιση διατηρητέου νεοκλασικού στην Ηρακλείτου στο Κολωνάκι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.