Tα «χρυσά» ακίνητα του Γ. Παπαλέκα: Από τη Metlen και τον Σκλαβενίτη έως το Google Campus και το Avenue

Tα «χρυσά» ακίνητα του Γ. Παπαλέκα: Από τη Metlen και τον Σκλαβενίτη έως το Google Campus και το Avenue
4 MIN READ

Ισχυρό αποτύπωμα σε γραφεία, εμπορικά ακίνητα και κτίρια υψηλής προβολής στην Αθήνα, αλλά και παρουσία στο εξωτερικό, καταγράφει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Yoda Group του Γιάννη Παπαλέκα. Στην κορυφή βρίσκονται δέκα ακίνητα ιδιαίτερης αξίας, τα οποία συνδυάζουν μακροχρόνιες μισθώσεις, ισχυρούς μισθωτές και σημαντικές ετήσιες συμβατικές αποδόσεις.

Σημαντική θέση καταλαμβάνει το κτίριο της Metlen στην Αθήνα, ένα πιστοποιημένο κατά LEED κτίριο γραφείων, το οποίο είναι μισθωμένο στη Metlen S.A. Το ακίνητο διαθέτει περίπου 61.820 τ.μ. εσωτερικών χώρων, σε οικόπεδο 35.670 τ.μ., και παραμένει πλήρως μισθωμένο έως τον Σεπτέμβριο του 2038. Το ετήσιο συμβατικό μίσθωμα ανέρχεται περίπου σε 7,2 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ετήσιας αναπροσαρμογής.

Το ακίνητο του Σκλαβενίτη στο Avenue

Στο εμπορικό σκέλος ξεχωρίζει το ακίνητο Σκλαβενίτης στο Avenue Mall, στο Μαρούσι, δίπλα στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για εμπορικό ακίνητο συνολικής εσωτερικής επιφάνειας περίπου 57.830 τ.μ., με βασικό μισθωτή τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας. Η μίσθωση εκτείνεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2039 και αποφέρει ετήσιο συμβατικό μίσθωμα περίπου 4,6 εκατ. ευρώ.

Στο Μαρούσι, το Ilida Business Center ενισχύει περαιτέρω την παρουσία στα γραφεία. Το ακίνητο αποτελείται από πενταώροφο κτίριο περίπου 17.680 τ.μ., σε οικόπεδο 15.830 τ.μ., και φιλοξενεί μισθωτές όπως Bayer, Santander και Siemens. Το ετήσιο συμβατικό μίσθωμα διαμορφώνεται περίπου σε 3,3 εκατ. ευρώ, με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων κοντά στα 5 έτη.

Γιάννης Παπαλέκας

To Kaizen Campus

Στα νεότερα και ποιοτικότερα assets περιλαμβάνεται και το Kaizen Campus, επίσης στην Αθήνα.

Πρόκειται για LEED-certified, Grade A κτίριο γραφείων, κατασκευής 2022, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο στην Kaizen S.A. Το ακίνητο έχει εσωτερικούς χώρους περίπου 14.210 τ.μ., σε οικόπεδο 10.253 τ.μ., με μίσθωση έως το 2042 και ετήσιο συμβατικό μίσθωμα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται και το κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα, έξι ορόφων, με περίπου 42.700 τ.μ. δομημένων χώρων, το οποίο είναι μισθωμένο στο ελληνικό Δημόσιο. Η συμφωνία προβλέπει ετήσιο συμβατικό μίσθωμα περίπου 3,4 εκατ. ευρώ και λήξη τον Μάιο του 2034.

Εκτός Ελλάδας, ξεχωρίζει το Cavour 5 στη Ρώμη, ακίνητο γραφείων στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Termini. Το κτίριο, επιφάνειας περίπου 16.130 τ.μ., είναι μισθωμένο κατά πλειονότητα στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, με ετήσιο μίσθωμα περίπου 2,9 εκατ. ευρώ.

Στα ελληνικά assets υψηλής προβολής περιλαμβάνεται και το Google Campus στο Μαρούσι, ένα Grade A, LEED-certified κτίριο γραφείων, κατασκευής 2021. Το ακίνητο έχει συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 13.900 τ.μ.και είναι μισθωμένο στη Google και σε άλλους μισθωτές, με ετήσιο συμβατικό μίσθωμα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παρουσία στο χαρτοφυλάκιο έχει και το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 29.670 τ.μ., το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο στο ελληνικό Δημόσιο. Το ετήσιο συμβατικό μίσθωμα ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατ. ευρώ, με τη μίσθωση να λήγει τον Μάιο του 2034.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ο Πύργος Πειραιά, ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για μεικτής χρήσης, υψηλό κτίριο στον λιμένα του Πειραιά, με 34.330 τ.μ. δομημένης επιφάνειας σε 22 ορόφους. Φιλοξενεί χρήσεις λιανικής, εστίασης, γυμναστηρίου και γραφείων, προσελκύοντας διεθνώς αναγνωρισμένους μισθωτές.

To κτίριο γραφείων που πούλησε στην Alpha Bank

Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος στο χαρτοφυλάκιο της Yoda, επί της οδού Σταδίου 38, ανήκε και το μεικτής χρήσης κτίριο γραφείων περίπου 9.550 τ.μ., με χώρους σε υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, τέσσερις ορόφους και σοφίτα, το οποίο μίσθωνε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε στην Alpha Bank, προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της campus γραφείων στην οδό Σταδίων, δεδομένου ότι εκτός του όμορου κτιρίου στην Σταδίου 40 όπου στεγάζονται τα κεντρικά της γραφεία και τελεί υπό ανακαίνιση, έχει αποκτήσει και το επίσης όμορο ακίνητο του πωληθέντος, στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, το οποίο προήλθε από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Skyline.

Η εικόνα που παραθέσαμε καταδεικνύει ένα χαρτοφυλάκιο που στηρίζεται κυρίως σε ποιοτικά γραφεία, μακροχρόνιες μισθώσεις και ισχυρούς αντισυμβαλλόμενους, από μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες έως κρατικούς φορείς και διεθνείς τεχνολογικούς ομίλους. Παράλληλα, η παρουσία ακινήτων όπως το Avenue Mall και ο Πύργος Πειραιά – στον οποίο απέκτησε πρόσφατα το 30% από την Prodea – δίνει στο χαρτοφυλάκιο και έντονο εμπορικό χαρακτήρα, με assets που συνδέονται άμεσα με περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής. Την ίδια στιγμή πάντως, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο για την απόκτηση και του υπολοίπου 70% στον Πύργο Πειραιά, το οποίο ανήκει στη Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Συνδεθείτε εδώ
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
THETOTALBUSINESS
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.