30 Απρ 2024
READING

Η εκδίκηση του Γουτεμβέργιου

6 MIN READ

Η εκδίκηση του Γουτεμβέργιου

Η εκδίκηση του Γουτεμβέργιου

Υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα γιατί τα βιβλία είναι η μόνη μορφή φυσικών μέσων ενημέρωσης των οποίων οι πωλήσεις αυξάνονται.

Ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας έχει μακρά ιστορία, από το τυπογραφείο στον προσωπικό υπολογιστή. Αλλά η ταχεία αλλαγή από φυσική σε ψηφιακή μορφή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ήταν πραγματικά επαναστατική. Γενικά, τα φυσικά μέσα έχουν υποστεί πολλά. Οι τυπωμένες εφημερίδες και περιοδικά έχουν μεταφερθεί σε ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενώ τα DVD και τα CD έχουν αντικατασταθεί από υπηρεσίες ροής ταινιών και μουσικής.

Αλλά η παλαιότερη μορφή φυσικού μέσου μαζικής ενημέρωσης κρατά ακόμη αρκετά καλά. Σύμφωνα με το Global Entertainment & Media Outlook της PwC 2018-2022 , η καταναλωτική αγορά για φυσικά, τυπωμένα βιβλία διατηρεί τη θέση της σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ 2018 και 2022, οι πωλήσεις φυσικών βιντεοπαιχνιδιών, βίντεο και μουσικής αναμένεται να μειωθούν κάθε χρόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά διψήφια ποσοστά. Αντίθετα, οι πωλήσεις φυσικών βιβλίων αναμένεται να σημειώσουν μέτριο ρυθμό, περίπου 1% ετησίως, κάθε χρόνο. Μέχρι το 2022, η PwC αναμένει ότι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα ξοδέψουν 50,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιβλία σε φυσική ή ακουστική δηλαδή μη ηλεκτρονική μορφή, σε σύγκριση με 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Τον Μάιο, η Ένωση Αμερικανικών Εκδοτών στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι τα τυπωμένα βιβλία, παραμένουν πηγή ανάπτυξης για σχεδόν 1.200 εκδότες της ένωσης. Το μηνιαίο StatShot του AAP αποκάλυψε ότι τα έσοδα από βιβλία για το εμπόριο αυξήθηκαν κατά 96 εκατομμύρια δολάρια (1,3%) στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016 έως το 2017. Η αύξηση οφείλεται σε αύξηση εσόδων κατά 3% στην κατηγορία των βιβλίων ενηλίκων, από το 65% όλων των εσόδων για εμπορικά βιβλία.

Την ίδια στιγμή, το κίνημα των ανθρώπων που επιλέγουν ebooks έχει χτυπήσει τοίχο. Σύμφωνα με την AAP, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων το 2017 μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, 4,7% από το 2016, σε 1,1 δισ. δολάρια από 1,16 δισ. δολάρια.

“Οι άνθρωποι αγαπούν τα τυπωμένα βιβλία για πολλούς λόγους”, λέει η Marisa Bluestone, διευθύντρια επικοινωνιών για το AAP, επικαλούμενη την αξία των βιβλίων σε σχέση με άλλα φυσικά μέσα. «Η αίσθηση του χαρτιού στα χέρια τους, η μυρωδιά των βιβλίων, η εμφάνιση της βιβλιοθήκης στα σπίτια τους», εξηγεί η Bluestone, είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη των πωλήσεων βιβλίων τυπωμένων.

Ο Jim Milliot, διευθυντής σύνταξης στο Weekly Publishers , επισημαίνει το σύμπτωμα του cyber-life που είναι γνωστό ως κόπωση στην οθόνη. “Οι άνθρωποι που κοιτάζουν τις οθόνες όλη την ημέρα στο γραφείο δεν θέλουν να έρθουν στο σπίτι και να κοιτάξουν μια άλλη οθόνη”, λέει. “Είναι απόλυτα ευτυχείς να διαβάσουν ένα καλό, κλασσικό βιβλίο.”

Τα δημογραφικά στοιχεία διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, σημειώνει ο James DePonte,  εταίρος της PwC. “Είναι ένα αρκετά εδραιωμένο γεγονός ότι τα βιβλία στοχεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες”, λέει, προσθέτοντας ότι οι baby boomers θα παραμείνουν σε αυτό το “γλυκό σημείο” για λίγο. Η βιομηχανία έχει επίσης ενισχυθεί από ένα νεότερο κοινό που αγοράζει τα βιβλία που συνδέονται με υπερπαραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Harry Potter και The Hunger Games .

Τα επιχειρηματικά μοντέλα που περιβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά εκείνα που οδηγούν τις τιμές των μονάδων κάτω από τα μοντέλα ροής ή συνδρομής, βοηθούν επίσης να εξηγήσουν τις διαφορετικές τροχιές των βιβλίων και άλλων φυσικών μέσων. Δείτε πώς οι αγορές για τη φυσική μουσική και το βίντεο έχουν υποτιμηθεί από νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κόσμος εξελίχθηκε γρήγορα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πανομοιότυπες ψηφιακές εκδόσεις των φυσικών μέσων με ένα μικρό μέρος του κόστους. Μετά τη λήψη μουσικής μέσω Napster, η Apple δημιούργησε το iTunes, το οποίο πωλούσε τραγούδια για 99 λεπτά το καθένα. Ακολούθησαν οι υπηρεσίες ροής από τα Pandora, Spotify, Apple Music και άλλες, οι οποίες προσφέρουν σήμερα πολλά προνόμια για μόλις 10 δολάρια το μήνα. Οι καταναλωτές της μουσικής μπορούν να «αγοράσουν» πολύ περισσότερη μουσική σε ψηφιακή μορφή.

Το Netflix “κατέστρεψε” το μοντέλο θέασης, στέλνοντας DVD και στη συνέχεια στράφηκε στην προβολή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών και αναπτύσσει τις δικές της πρωτότυπες σειρές. Η Hulu και η Amazon έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά του. Το Netflix και το Hulu έχουν προγράμματα εγγραφής από $ 8 το μήνα, ενώ το Amazon Prime, στα $ 99 το χρόνο, περιλαμβάνει πρόσβαση σε ταινίες, μουσική και πρωτότυπα προγράμματα. Σε αντίθεση με την συνδρομή μέσω καλωδιακής τηλεόρασης, με περίπου 100 δολάρια το μήνα, ή την αγορά DVD με $ 15-30 ή CD για τουλάχιστον $ 10 το καθένα. Η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές είναι επιτακτική.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία φαινόταν να βρίσκονται σε παρόμοια διαδρομή όταν βρέθηκαν στην εκδοτική σκηνή σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Η Amazon οδήγησε το δρόμο, προσφέροντας ψηφιοποιημένα βιβλία για $ 10 το καθένα. Η Apple πήρε ένα κομμάτι της ηλεκτρονικής πίτας, αλλά σε τιμές $ 13-15 ανά τίτλο.

Αλλά εδώ είναι το θέμα: Στις μέρες μας, η διαφορά τιμής μεταξύ ενός τυπωμένου βιβλίου και ενός ηλεκτρονικού βιβλίου δεν είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, η Amazon προσφέρει το μυθιστόρημα The President Is Missing , του Bill Clinton και του James Patterson, προς $ 17,99 σε φυσικό αντίτυπο με σκληρό εξώφυλλο, προς 12,38 δολάρια σε απλό βιβλίο και προς 14,99 δολάρια σε ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ωστόσο, μια μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Οι πωλήσεις των ηχητικών βιβλίων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 29,5% πέρυσι, σύμφωνα με την AAP, σε 343 εκατομμύρια δολάρια, από 265 εκατομμύρια δολάρια το 2016. Αυτό δεν είναι παρά μια μικρή κατηγορία για τους εκδότες, αλλά «δεν υπάρχει φόβος να πέσουν με τα μούτρα σε αυτό εις βάρους του φυσικού βιβλίου, όπως έγινε με τα e-books “, λέει ο Milliot.

Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που συνεχίζει να υποστηρίζει την πώληση φυσικών βιβλίων: την πεισματική επιβίωση των βιβλιοπωλών, ιδιαίτερα των ανεξάρτητων που έχουν υποστεί μια σειρά επιθέσεων. “Πρώτα υπήρχαν οι μεγάλοι πωλητές, όπως το Barnes & Noble και το Borders “, λέει η Roxanne Coady, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου RJ Julia Booksellers στο Madison, Conn., για 30 χρόνια. “Ακολούθησε η Amazon, και στη συνέχεια το Kindle από το Amazon και τα ηλεκτρονικά βιβλία.”

Το Borders κύρηξε πτώχευση το 2011 και η Barnes & Noble μείωσε τα καταστήματά της . Αλλά τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μαζεύουν το κοινό. Όπως έγραψε ο καθηγητής του Harvard Business School, Ryan Raffaelli, στο περιοδικό Harvard Business Review , η ανεξάρτητη βιομηχανία βιβλιοπωλείων βιώνει “τεχνολογική επανεμφάνιση”, καθώς ο αριθμός των ανεξάρτητων βιβλιοπωλών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 35% μεταξύ 2009 και 2015 από 1.651 σε 2.227.

Η RJ Julia, όπως και άλλοι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, έχει υπομείνει επεκτείνοντας τα εκτυπωμένα βιβλία για να προσφέρει μια σειρά από high-end είδη δώρων και χαρτικά, διοργανώνοντας εκδηλώσεις διάσημων συγγραφέων και, όπως στην περίπτωση της Coady, ανοίγοντας ένα κατάστημα καφέ στο κατάστημα. “Η ανησυχία μου είναι τώρα ότι οι baby boomers βρίσκονται σε κατάσταση απολύσεων, όχι και η πιο ευνοϊκή κατάσταση”, λέει. Επιπλέον, αν και τα παιδιά των boomers διαβάζουν πολύ, δεν διαβάζουν μόνο βιβλία, αλλά καταναλώνουν χρόνο επίσης σε ενημερωτικά δελτία και ιστολόγια. “Αν υπήρχε ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα που να δίνεται στην κουλτούρα, το τμήμα του χρόνου τους που πηγαίνει στα βιβλία θα ήταν διαφορετικό από τους baby boomers”, λέει. “Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τρέχει.”

Φυσικά θα αλλάξει, λέει ο James DePonte. “Υποψιάζομαι ότι, μακροπρόθεσμα, το εύρος της ανάγνωσης θα διαλυθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό, τι τα άλλα μέσα ενημέρωσης”, λέει. Παρά τα καταστροφικά στοιχεία, “αν τα βάλετε κάτω, τα βιβλία τα εχουν πάει περίφημα, αλλά δεν πιστεύω ότι σε 30 χρόνια θα βρίσκονται ακόμα σε αυτή την καλή θέση”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.