Τα τελευταία χρόνια η νησιωτική Ελλάδα έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο του ανταγωνισμού για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Από τη Μύκονο ως τη Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, οι μεγάλοι του κλάδου επενδύουν επιθετικά σε ένα πεδίο που προσφέρει υψηλές αποδόσεις, αλλά δεν στερείται και προκλήσεων.
Η τουριστική άνοδος, η ανάγκη για προσιτές τιμές και η αυξημένη επισκεψιμότητα καθιστούν τα ελληνικά νησιά έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους «προορισμούς» για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.
Η μάχη για τα 2,3 δισ. ευρώ
Η αξία της νησιωτικής αγοράς για τα σούπερ μάρκετ αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα νούμερα τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια συνολικές πωλήσεις 2,3 δισ. ευρώ το 2024, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,6% του εθνικού τζίρου των σούπερ μάρκετ.
Με ρυθμούς ανάπτυξης 6,5% στα νησιά και 5,8% στην Κρήτη, πρόκειται για τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμη και τη Μακεδονία ή την Αττική. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η δυναμική, δεν αποκλείεται η αγορά να προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο επιταχυντή αυτής της ανόδου. Τα εκατομμύρια επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στα νησιά επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα σούπερ μάρκετ για τις αγορές τους, καθώς, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα των διακοπών, στρέφονται στα οργανωμένα καταστήματα για πιο οικονομικές επιλογές.
Αυτή η στροφή ενισχύει τις πωλήσεις, ανεβάζει την επισκεψιμότητα και αυξάνει τον συνολικό όγκο συναλλαγών στα καταστήματα.
Γιατί επενδύουν όλοι στα νησιά
Το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων δεν αφορά μόνο τον αυξανόμενο τζίρο. Στα νησιά, τα σούπερ μάρκετ πετυχαίνουν συνήθως μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από περιπτώσεις όπως αυτή της τοπικής αλυσίδας Flora η οποία δραστηριοποιείται με τρία καταστήματα στη Μύκονο. Αν και ο αριθμός αυτός είναι μικρός, ο τζίρος ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το καθαρό περιθώριο κέρδους της, που «αγγίζει» το 7,5%, την ώρα που σε κανονικές συνθήκες αυτό δεν ξεπερνά το 2%.
Αυτή η συνθήκη δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου το επενδυτικό ρίσκο φαίνεται να δικαιολογείται. Παρά τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα (μεταφορικά, εφοδιαστική αλυσίδα, κόστος ακινήτων), το κέρδος παραμένει δελεαστικό.
Γι’ αυτό και οι μεγάλοι του κλάδου – όπως η Σκλαβενίτης, η Μασούτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl, η My Market και άλλοι – έχουν ρίξει το βάρος τους στα νησιά.
Χάρτης παρουσίας των μεγάλων αλυσίδων
Σήμερα, λειτουργούν 362 καταστήματα σούπερ μάρκετ στα μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας. Η Μασούτης έχει την πιο εκτεταμένη φυσική παρουσία, με 48 καταστήματα υπό τη δική της επωνυμία και ακόμη 39 μέσω της ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης. Εάν προστεθούν και τα 39 της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός – εν αναμονή εξαγοράς – ο όμιλος μπορεί να φτάσει τα 126 σημεία πώλησης.
Η Σκλαβενίτης διαθέτει 35 καταστήματα και συνεργάζεται με τη Χαλκιαδάκης ΑΕ, η οποία έχει 41 στην Κρήτη, ενώ δραστηριοποιείται και στη χονδρική με δύο cash & carry. Η ΑΒ Βασιλόπουλος διατηρεί 39 σούπερ μάρκετ και 4 ENA Cash & Carry, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μέσω franchise και AB Shop & Go – ειδικά στα μικρότερα νησιά.
Η Bazaar με 26 σημεία, η Market In με 20, και η My Market της Μετρο ΑΕ με 17 καταστήματα και 6 cash & carry, ενισχύουν τη μεσαία κατηγορία. Παράλληλα, μικρές τοπικές επιχειρήσεις, όπως οι Diellas, Παυλάκης, Κονταράτος και Τσαγκαράκης, συνεχίζουν να επιβιώνουν στον ανταγωνιστικό χάρτη.
Την ίδια ώρα, η τάση επέκτασης είναι ξεκάθαρη. Η Σκλαβενίτης άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Πάτμο, η Lidl ετοιμάζει νέο κατάστημα 1.857 τ.μ. στη Σκιάθο, ενώ η ΑΒ εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στον δήμο Χερσονήσου.
Η Μασούτης έχει αποκτήσει παρουσία σε περισσότερα από 10 νησιά μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης. Τα παραδείγματα αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική προτεραιότητα των νησιών.
Η αθέατη πλευρά: Προσωπικό και κόστος διαβίωσης
Παρά τη δυναμική ανάπτυξη, οι αλυσίδες έρχονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση: την εξεύρεση προσωπικού.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι των νησιών προτιμούν να απασχοληθούν σε εποχικές δουλειές στον τουρισμό, που αποφέρουν καλύτερες αποδοχές σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Για μη ντόπιους εργαζόμενους, το υψηλό κόστος διαβίωσης (ενοίκια, μετακινήσεις, διατροφή) λειτουργεί αποτρεπτικά.
Γι’ αυτό οι μεγάλες αλυσίδες προσπαθούν να καταστήσουν τις θέσεις εργασίας πιο ελκυστικές.
Ένα από τα βασικά εργαλεία είναι η αναβάθμιση των συμβάσεων: πολλοί εποχιακοί υπάλληλοι λαμβάνουν προσφορές για μετατροπή των τετράμηνων συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, ώστε να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ασφαλιστικά οφέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονται και κίνητρα στέγασης ή επιδόματα διαμονής.
Προνομιακό πεδίο τα ελληνικά νησιά για τα σούπερ μάρκετ
Τα ελληνικά νησιά αποτελούν πλέον προνομιακό πεδίο για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία
Η συνύπαρξη τουρισμού, υψηλής ζήτησης και καλών περιθωρίων κέρδους οδηγεί σε συνεχή επενδυτική κινητικότητα.
Ωστόσο, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, οι προκλήσεις στη στελέχωση και το κόστος λειτουργίας σημαίνουν πως η επιτυχία δεν είναι δεδομένη.
Οι εταιρείες που καταφέρνουν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού είναι εκείνες που θα κερδίσουν το παιχνίδι της βιώσιμης ανάπτυξης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.