13 Μάι 2025
READING

Silicon Valley και Άμυνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στα πεδία μαχών

4 MIN READ

Silicon Valley και Άμυνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στα πεδία μαχών

Silicon Valley και Άμυνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στα πεδία μαχών

Η είδηση είναι, πως η Silicon Valley στρέφεται πλέον αποφασιστικά προς την αμυντική τεχνολογία, επικεντρωμένη στο να δημιουργήσει έναν στρατό βασισμένο στην αυτονομία, τη ρομποτική και την AI. Στρατός, όπλα και Τεχνητή Νοημοσύνη μαζί; Μα πόσο καλή ιδέα μπορεί να είναι -και ήρεμα ρωτάμε τώρα!

Στον 21ο αιώνα, η τεχνολογική εξέλιξη έχει αποκτήσει σχεδόν θρησκευτική διάσταση και είναι πανταχού παρούσα, παντοδύναμη, ικανή για σωτηρία ή τιμωρία. Και όπως ο τιτάνας Προμηθέας προσέφερε τη φωτιά στους αδικημένους ανθρώπους, ικανή να τους ευεργετήσει ή να τους κάψει, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη  φέρνει απεριόριστες δυνατότητες και ταυτόχρονα τρομακτικές ευθύνες, που αν δεν είναι σωστές, μπορεί να αποβούν ολέθριες.

Η αναδυόμενη στρατιωτικοποίηση της Silicon Valley και η Scout AI με το υπέρ- προηγμένο Fury της

Η Silicon Valley λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για προϊόντα καταναλωτικής τεχνολογίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί με αποφασιστικότητα προς την άμυνα. Εταιρείες όπως η Palantir, η Anduril, η SpaceX και η Shield AI διαμορφώνουν πλέον ένα νέο οικοσύστημα στρατιωτικής καινοτομίας. Η Palantir υπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αξιοποίηση του Maven Smart System με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Anduril έλαβε πρόσφατα συμβόλαιο σχεδόν 250 εκατομμυρίων δολαρίων για δυνατότητες αεροπορικής άμυνας. Πίσω από αυτές τις συνεργασίες βρίσκεται μια νέα αντίληψη: ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι ψηφιακός, αυτόνομος και πιθανώς χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως προειδοποιούσε ο Όργουελ, η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ελευθερία ή να την καταργήσει. Η Scout AI αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της νέας τάσης. Με μόλις επτά άτομα προσωπικό, αλλά με υποστήριξη από τις Align Ventures, Draper Associates και Booz Allen Ventures, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση, καθώς και συμβόλαια από το Πεντάγωνο. Η εταιρεία, με έδρα το Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια και εγκαταστάσεις R&D 1.800 τ.μ., φιλοδοξεί να γίνει ο «εγκέφαλος» γενικής τεχνητής νοημοσύνης  για ρομποτικά μέσα κάθε είδους. Η τεχνολογία της Scout AI επικεντρώνεται στο Fury, ένα μοντέλο όρασης-γλώσσας-δράσης, το οποίο έχει ήδη ενσωματωθεί σε ένα επίγειο όχημα (G01) και ένα drone (A01). Η φιλοδοξία της είναι να συνδέσει κάθε ρομποτικό μέσο του αμερικανικού στρατού, σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και διάστημα, με αυτό το σύστημα, καθιστώντας τα μέσα αυτά έξυπνους, αυτόνομους πράκτορες!

Οικονομία Πολέμου και πως η άμυνα αποτελεί την επόμενη μεγάλη αγορά για τις startups

Η μαζική στροφή προς τις αμυντικές εφαρμογές δεν είναι απλώς προϊόν τεχνολογικής περιέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας έφτασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2021 και 2023, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ρεκόρ 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2025 ανέρχεται στα 895 δισεκατομμύρια δολάρια, απορροφώντας τεράστιο μέρος της καινοτομίας της Silicon Valley. Η οικονομική διάσταση είναι σαφής στο ότι η άμυνα αποτελεί την επόμενη μεγάλη αγορά για τις startups, αλλά όπως έγραφε ο Μαξ Βέμπερ, η τεχνολογία και η οικονομία είναι, πάντα, αδιάσπαστα δεμένες με την εξουσία. Η ενσωμάτωση της AI στον στρατό συνοδεύεται από σοβαρά ηθικά διλήμματα. Ποιος φέρει την ευθύνη όταν ένας αυτόνομος πράκτορας λαμβάνει απόφαση πυροδότησης; Μπορεί η AI να λειτουργήσει με βάση την ηθική κρίση που περιέγραφε ο Καντ ως καθολική επιταγή; Εργαζόμενοι στη Google, έχουν ήδη, αντιταχθεί σε συνεργασίες όπως το Project Maven, ενώ όλο και αυξάνεται η ανησυχία για μια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και ανοιχτών μετώπων. Ο φιλόσοφος Χάνα Άρεντ έγραφε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται όχι από το κακό, αλλά από την αδιαφορία απέναντί του». Η AI δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, είναι εργαλείο, ηθικά ουδέτερη, αλλά επικίνδυνα πειθαρχημένη στο καλό και στο κακό των ανθρώπων. Ο πόλεμος του μέλλοντος δεν θα μοιάζει με τους πολέμους του παρελθόντος. Η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, από τον Άρθουρ Κλαρκ ως τον Φίλιπ Ντικ, είχε προειδοποιήσει για έναν κόσμο όπου οι μηχανές όχι μόνο εκτελούν εντολές, αλλά και τις ερμηνεύουν.

Η Silicon Valley σήμερα γράφει, χωρίς να το ομολογεί, το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας εποχής, όπου ο κώδικας αντικαθιστά τον πυροβολισμό και η λογική της μηχανής σιωπηρά υπερβαίνει τον άνθρωπο, πέρα απ το καλό και το κακό. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά αν πρέπει, γιατί όπως έγραφε ο Μπόρχες «ο κόσμος δεν είναι ένα βιβλίο που διαβάζουμε, αλλά ένα βιβλίο, που, εμείς, γράφουμε».

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.