03 Μάι 2025
READING

Dotsoft: Η εισηγμένη-έκπληξη που τετραπλασίασε τα κέρδη της σε δύο χρόνια

4 MIN READ

Dotsoft: Η εισηγμένη-έκπληξη που τετραπλασίασε τα κέρδη της σε δύο χρόνια

Dotsoft: Η εισηγμένη-έκπληξη που τετραπλασίασε τα κέρδη της σε δύο χρόνια

Την τελευταία 4ετία έχει έρθει και στην Ελλάδα η ψηφιακή εποχή. Ψηφιακός μετασχηματισμός, έργα ψηφιοποίησης, πληροφοριακά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια είναι μερικά από τα trends της σύγχρονης εποχής.

Φυσικά οι εταιρείες πληροφορικής οι οποίες μπορούν και προσφέρουν όλες αυτές τις υπηρεσίες, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει step up, τόσο από άποψη τζίρου αλλά και κερδών, με «οδηγό» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στην τετραετία κάποιες από αυτές τις εταιρίες ενδιαφέρθηκαν να εισαχθούν και στο Χρηματιστήριο. Με την Dotsoft, με επικεφαλής τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Αναστάσιο Μάνο, να αποτελεί ένα success story, καθώς από τον Αύγουστο του 2023 βρίσκεται στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας, έχοντας καταφέρει να υπέρ-τριπλασιάσει το τζίρο του και σχεδόν να τετραπλασιάσει τα κέρδη μέσα σε 2 χρόνια.

Μάλιστα, το εγχείρημα του κ. Μάνου έχουν εμπιστευτεί πολλοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Euroxx Χρηματιστηριακής Τζουζέπε Τζιάνο, ο οποίος κατέχει και το 18,69% των μετοχών της εισηγμένης.

Ποια είναι η Dotsoft

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2000 και λειτούργησε με τη νομική μορφή ομόρρυθμης εταιρίας από το 2004 ως τις αρχές του 2010.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Αναστάσιος Μάνος, ο οποίος είναι και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 47,06%. Ενώ τη μετοχική σύνθεση πλαισιώνουν ο Τζουζέπε Τζιάνο (18,69%), Αθανάσιος Κατσέλης (10,51%), Ιωάννης Χατζηκώστας (9,40%) και Σταύρος Στραβοπόδης (5,90%).

Ο κ. Μάνος εξελέγη Αντιπρόεδρος τον Μάρτιο 2010 και ανέλαβε χρέη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου τον Σεπτέμβριου 2012, τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Business Development Manager στις εταιρείες TREDIT AE και Infotrip AE τα διαστήματα 2001-2007 και 2008-2010. Είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) από το 2012.

Η Dotsoft αναλαμβάνει έργα για την παροχή υπηρεσιών έναντι δημόσιων (εθνικών) και ευρωπαϊκών οργανισμών και λοιπών φορέων. Δραστηριοποιείται κυρίως στον δημόσιο τομέα που περιλαμβάνει τα έργα και τις λύσεις που αφορούν οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης προσανατολίζεται στον τομέα Διεθνών Έργων που περιλαμβάνει τις συμβάσεις, τα έργα και τις λύσεις που απευθύνονται σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στον τεχνολογικό τομέα που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων αλλά και στον Τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης που περιλαμβάνει τα ερευνητικά έργα, τα οποία τροφοδοτούν την έρευνα και την εξέλιξη τεχνολογιών και προϊόντων.

Ο τζίρος, τα κέρδη και τα λειτουργικά

Η DOTSOFT έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στην Εναλλακτική αγορά  στις 10 Αυγούστου του 2023 με αποτίμηση στα 12,1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, μετά από σχεδόν 2 χρόνια, η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί κατά 4,4 φορές, καθώς βρίσκεται στα 53,04 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της ρευστότητας τα ταμειακά της διαθέσιμα αυξήθηκαν πέρσι κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 3,991 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πλεόνασμα έναντι των δανειακών υπολοίπων που ήταν 3,06 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι τα αποτελέσματα. Καθώς από 3,843 εκατ. ευρώ τζίρο το 2022, έκλεισε το οικονομικό έτος 2024 στα 14,233 εκατ. ευρώ. Καταγράφοντας αύξηση 70,1% σε ετήσια βάση και εντός 2 ετών αύξηση κατά 270,57%. Ενώ από άποψη καθαρών κερδών, το 2022 ανήλθαν στα 729.000 ευρώ και το 2024 στα 2,852 εκατ. ευρώ, με μια αύξηση της τάξης του… 291,22%.

Στόχοι και ανεκτέλεστο

Τα έργα από το δημόσιο (Ταμείο Ανάκαμψης) αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών εσόδων, ενώ το ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις που προσανατολίζονται στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν πέρσι κατά 15% και διαμορφώθηκαν στα 2,07 εκατ. ευρώ, ενώ από τα διεθνή έργα προέκυψαν πωλήσεις 462.500 ευρώ, ενισχυμένες σε ποσοστό της τάξεως του 3%.

Όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει, η πορεία της για την εφετινή χρονιά εστιάζεται μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση όλων των έργων στον τομέα των έξυπνων πόλεων τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης και εξέλιξης των προϊόντων SaaS καθώς και στη συνέχιση των έργων Ψηφιοποίησης που αφορούν το Κτηματολόγιο, τις Πολεοδομίες, καθώς και τα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης.

Φυσικά, η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να συμμετάσχει και στον νέο κύκλο διαγωνισμών Smart Cities που αφορούν Δήμους με ορίζοντα συμμετοχής και ολοκλήρωσης το 2028 αλλά και σε περισσότερα έργα σε Δήμους του εξωτερικού με έμφαση στα Βαλκάνια, σε συνέχεια του επιτυχημένου έργου στον Δήμο της Σόφιας, που υλοποιείται μέσα στο 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.