Το χιούμορ είναι ευχάριστη αλληλεπίδραση, ψυχαγωγία, αλλά κυρίως, αυτό που έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, η ευφυΐα των ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή. Μα το χιούμορ είναι ακόμη αφοπλιστικό, διεισδυτικό, ακαταμάχητο, απόλυτα ανθρώπινο και για αυτό έχει εισχωρήσει στο ψυχρό, αυστηρό επιχειρηματικό τοπίο.
Το χιούμορ στην επιχειρηματικότητα έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη τακτική. Είναι μια στρατηγική επικοινωνίας που μπορεί να επηρεάσει την εικόνα και τις επιδόσεις μιας επιχείρησης. Από τις διαφημίσεις που κάνουν το κοινό να γελάει μέχρι τις καμπάνιες που καταφέρνουν να χτίσουν μια ισχυρή σχέση με τους πελάτες, το χιούμορ αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές προσέγγισης. Η χρήση του χιούμορ συμβάλλει στην ενίσχυση του brand image και στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της μάρκας και των καταναλωτών. Όταν κάτι σε κάνει να γελάσεις, είναι πολύ πιο πιθανό να το θυμάσαι, να το συζητάς και τελικά να το αγοράσεις. Το χιούμορ, ακόμα, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ειλικρίνειας και αυθεντικότητας, γεγονός που προσελκύει το κοινό με μεγαλύτερη ευκολία. Μια μάρκα που γνωρίζει πώς να συνδυάζει την διασκέδαση με την επικοινωνία της, συνήθως καταφέρνει να ξεχωρίσει σε ένα υπερκορεσμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Αν και το χιούμορ έχει την ικανότητα να διασκεδάσει και να ανακουφίσει, μπορεί επίσης να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που συνδέονται με θετικά συναισθήματα. Αυτό δεν είναι τυχαίο: το γέλιο, η ευθυμία και η αίσθηση ότι κάτι είναι «ευχάριστο» συνήθως προσελκύουν τους πελάτες. Μια διαφήμιση που τους κάνει να γελούν δημιουργεί έναν συναισθηματικό δεσμό, καθιστώντας τους πιο πρόθυμους να αναγνωρίσουν και να υιοθετήσουν την μάρκα. Παλαιότερη μελέτη της Nielsen υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές είναι 55% πιο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν αν η διαφήμιση τους προκαλεί γέλιο ή τους προκαλεί θετικά συναισθήματα. Επίσης, το 60% των καταναλωτών προτιμούν να αλληλοεπιδρούν με μάρκες που χρησιμοποιούν χιούμορ στις επικοινωνίες τους, ενώ καμπάνιες που ενσωματώνουν χιούμορ αναφέρονται ότι αυξάνουν τις πωλήσεις κατά 23% σε σχέση με αυτές που δεν χρησιμοποιούν χιούμορ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πολλές από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες στον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το χιούμορ για να ενισχύσουν την εικόνα τους. Το Old Spice είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την καμπάνια του “The Man Your Man Could Smell Like”. Αυτή η διαφήμιση, με τον Ισάια Μουσταφά ως πρωταγωνιστή, κατόρθωσε να συνδυάσει το χιούμορ με την προώθηση του προϊόντος, δημιουργώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα σλόγκαν. Μέσα σε ένα μήνα, οι πωλήσεις του Old Spice αυξήθηκαν κατά 125%, και η μάρκα απέκτησε μια νέα ταυτότητα, αυτή του νέου, δυναμικού και σέξι ανδρικού αρώματος. Το ίδιο ισχύει και για την Coca-Cola, που για χρόνια έχει χρησιμοποιήσει το χιούμορ για να συνδέσει τη μάρκα της με στιγμές χαράς και διασκέδασης. Η καμπάνια Share a Coke του 2011 είχε μεγάλη απήχηση, όχι μόνο λόγω του έξυπνου concept των προσωποποιημένων ετικετών, αλλά και λόγω των αστείων και παιχνιδιάρικων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν γύρω από το προϊόν. Η Coca-Cola, μέσω αυτής της καμπάνιας, κατάφερε να ενισχύσει την αίσθηση ότι η μάρκα της είναι συνώνυμο της κοινότητας, της επικοινωνίας και της διασκέδασης. Εξίσου, η Doritos είναι γνωστή για τις χιουμοριστικές της καμπάνιες, που συχνά περιλαμβάνουν μια ανατροπή στην αφήγηση ή την ένταση. Η καμπάνια Crash the Super Bowl της εταιρείας, όπου οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους διαφημίσεις, δεν ήταν μόνο διασκεδαστική, αλλά δημιούργησε και μία ισχυρή αίσθηση κοινότητας γύρω από την μάρκα. Αυτό δεν ενίσχυσε μόνο τις πωλήσεις της Doritos, αλλά και την αφοσίωση των πελατών της.
Στην Ελλάδα μια σωρεία από καμπάνιες που μας έκαναν να γελάσουμε, συνδέθηκαν για πάντα με το προϊόν, όπως το «Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι. Φριζ σ’ λέω» σε σκηνοθεσία Λάνθιμου για τη Nova, το «Μηδέν ένα, προ του τέλους» του Γιάννη Ζουγανέλη σε ποδοσφαιρικό ματς Πέρσες – Έλληνες, για το Πάμε Στοίχημα ή το «Ομορφάντρα μου!» και την Cosmote. Πιο πρόσφατα το Φάτε το, γελάστε το της Fanta χρησιμοποιεί μια σειρά από αστείες και ανατρεπτικές διαφημίσεις που συνδέουν το προϊόν με διασκεδαστικές, αυθόρμητες στιγμές. Η διαφήμιση της Kraft με τα Λαζανάκια έκανε χρήση ευφυών φράσεων και καταστάσεων για να προωθήσει την ευκολία του προϊόντος, ενώ το χιούμορ που ενσωμάτωνε ήταν πολύ κοντά στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή. Τα PAME ΣΤΟΙΧΗΜΑ και Αυτό το παιχνίδι αξίζει!, η Ζάχαρη Βαμβακόπουλος και το Χοντρό Ρεύμα, η Μπύρα ΑΛΦΑ και η καμπάνια Για αυτούς που θέλουν να είναι με άλλους, είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πως το χιούμορ να ενισχύσει την αναγνωσιμότητα της μάρκας και προσελκύει περισσότερους πελάτες. Με τον σωστό χειρισμό, το χιούμορ μπορεί να γίνει το “κλειδί” για την επιτυχία μιας καμπάνιας.
Η σύνδεση μεταξύ χιούμορ και αυξημένων πωλήσεων αποδεικνύεται μέσω ερευνών που δείχνουν ότι η χρήση χιούμορ ενισχύει την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης. Όταν οι καταναλωτές γελούν, δεν γελούν μόνο με το αστείο, αλλά με την ίδια τη μάρκα, που γινεται οικεία, φιλική, δημιουργώντας αίσθηση θετικής συναισθηματικής εμπειρίας.
Ισχύει λοιπόν, περίτρανα αυτό που η Μάγια Αγγέλου όριζε πως «οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να αισθανθούν».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.