«Ο πλούτος είναι σκιά που ακολουθεί αυτόν που έχει φως στην ψυχή του. Αν τον κυνηγήσεις, θα χαθεί. Αν μείνεις ακίνητος, θα απλωθεί πίσω σου σαν ορίζοντας» – Αλ Μουτάνναμπι, Άραβας ποιητής του 10ου αιώνα.
Η Αραβική Χερσόνησος υπήρξε πάντοτε τόπος προφητειών, πετρελαίου, εμπορίου, και ακραίας μυστικοπάθειας. Όμως μέσα στον 20ό και 21ο αιώνα, μεταμορφώθηκε σε σκηνικό όπου διασταυρώνονται παραδοσιακά παλάτια με high-tech ουρανοξύστες, φορτωμένες καμήλες με Bugatti Veyron και Βεδουίνοι ποιητές με επενδυτές της Wall Street. Οι Άραβες δισεκατομμυριούχοι δεν είναι απλώς πλούσιοι, αλλά αρχιτέκτονες ενός τρόπου ζωής τόσο υπερβολικά πολυτελούς, που καταντά μυθικός, ενώ συμβαίνει παράλληλα με τις δικές μας ζωές. Και όλα είναι πετρέλαιο, πολιτική και χλιδή. Μια ιστορία που γράφεται με πολύτιμους λίθους, ιδιωτικά τζετ, αναγεννησιακή τέχνη, βασιλική παράδοση και παγκόσμια επιρροή, ταξίδια σε όλη της γη και νύχτες στη απεραντοσύνη της ερήμου.
Από την πριγκίπισσα Άμερα της Σαουδικής Αραβίας έως την σεΐχα Μόζα του Κατάρ, και από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έως τον Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ των Εμιράτων, ένα νέο πολιτισμικό και επιχειρηματικό παλάτι έχει ορθωθεί πελώριο στον αραβικό κόσμο, φτιαγμένο από ατσάλι, φως, influencers και γεωπολιτική επιρροή. Ο αραβικός κόσμος αριθμεί τουλάχιστον 26 δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία, που υπερβαίνει τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η εκτίμηση βασίζεται σε δημοσιοποιημένα δεδομένα και σίγουρα υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί πλούσιοι στην περιοχή επιλέγουν να διατηρούν χαμηλό προφίλ και να μην εμφανίζονται σε διεθνείς λίστες πλούτου, ενώ Σαουδική Αραβία, αν διαθέτει σημαντικό αριθμό δισεκατομμυριούχων, αυτοί έχουν αποκλειστεί από τη λίστα του Forbes, μη μπορώντας να εκτιμηθεί ο αριθμός τους. Όσοι και αν είναι, οι πιο γνωστοί απ αυτούς έχουν νησιά στις Μαλδίβες, επενδύσεις σε blockchain τεχνολογίες, πίνακες αμύθητης αξίας, σα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αξίας 450 εκατομμύρια, ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως τη Newcastle United ή τις μεγαλύτερες γκαλερί στο Παρίσι. Γενικά, για να μη πολυλογούμε, αυτοί περίπου τα έχουν όλα και ίσως ακόμα πιο πολλά.
Νάσεφ Σαουίρις, ο Αιγύπτιος τιτάνας των επενδύσεων
Ο Νάσεφ Σαουίρις, γεννημένος το 1961 στο Ασουάν της Αιγύπτου, είναι ο νεότερος γιος του Ονσί Σαουίρις και μέλος της πλουσιότερης οικογένειας της Αιγύπτου. Με καθαρή αξία που εκτιμάται στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο πλουσιότερος Άραβας παγκοσμίως. Ο Σαουίρις ηγείται της OCI, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων παγκοσμίως, με εργοστάσια στο Τέξας και την Αϊόβα. Επιπλέον, είναι πρόεδρος της Orascom Construction, μιας εταιρείας μηχανικής και κατασκευών με παρουσία σε διάφορες αγορές. Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν μερίδιο σχεδόν 6% στην Adidas και συνιδιοκτησία της ποδοσφαιρικής ομάδας Aston Villa. Το 2025, ο Σαουίρις μετέφερε την κατοικία του από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιταλία και το Άμπου Ντάμπι, επικαλούμενος αλλαγές στη φορολογική πολιτική του ΗΒ που επηρέασαν αρνητικά τους πλούσιους κατοίκους. Παρά τη μετακόμιση, διατηρεί επενδύσεις στο ΗΒ, όπως η Aston Villa, και συνεχίζει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες παγκοσμίως.
Ρομπέρ Μουαουάντ, ο Λιβανέζος βασιλιάς των πολύτιμων λίθων
Ο Ρομπέρ Μουαουάντ, με καθαρή αξία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι κληρονόμος της οικογενειακής επιχείρησης πολυτελών κοσμημάτων Mouawad, που ιδρύθηκε στη Βηρυτό το 1890 . Το 2010, παρέδωσε τη διαχείριση της επιχείρησης στους γιους του, Φρεντ, Αλέν και Πασκάλ. Ο Μουαουάντ διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές πολύτιμων λίθων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Dynasty, ενός ρωσικού διαμαντιού 51,12 καρατίων. Επιπλέον, έχει επενδύσει σε ακίνητα πολυτελείας, αναπτύσσοντας κατοικίες σε τεχνητό νησί στο Μπαχρέιν. Στη Βηρυτό, διατηρεί ιδιωτικό μουσείο με συλλογή ρωμαϊκών και φοινικικών αρχαιοτήτων.
Η σπουδαία δυναστεία των Χαρίρι
Η οικογένεια Χαρίρι είναι από τις πιο επιδραστικές στον Λίβανο, με σημαντική παρουσία τόσο στην πολιτική όσο και στην επιχειρηματική σκηνή. Ο Ραφίκ Χαρίρι ήταν πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου και αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, που ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία Saudi Oger στη Σαουδική Αραβία το 1971. Επέστρεψε στον Λίβανο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία και ξεκινώντας μεγάλα έργα ανασυγκρότησης. Δολοφονήθηκε το 2005. Ο Μπαχάα Χαρίρι είναι ο μεγαλύτερος γιος του Ραφίκ, με καθαρή αξία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πούλησε το μερίδιό του στη Saudi Oger στον αδελφό του Σαάντ το 2008 και ίδρυσε την Horizon Group, μια εταιρεία ακινήτων με επενδύσεις στον Λίβανο και την Ιορδανία. Ο Αϊμάν Χαρίρι έχει περιουσίας καθαρής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ επένδυσε σε startups μέσω της Red Sea Ventures και είναι συνιδρυτής της κοινωνικής πλατφόρμας Vero. Ο νεότερος γιός του Ραφίκ, ο Φαχέντ Χαρίρι έχει περιουσία καθαρής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πούλησε το μερίδιό του στη Saudi Oger το 2012 και επένδυσε σε ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Μόντε Κάρλο, καθώς και σε τράπεζες του Λιβάνου. Τέλος, η Χιντ Χαρίρι είναι η μικρη κόρη του Ραφίκ, που έχει περιουσία καθαρής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού το 2006 και είναι μία από τις νεότερες δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως. Η οικογένεια Χαρίρι συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Λίβανο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, παρά τις συνεχή τεράστια προβλήματα και τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η χώρα.
Πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ, ο αυτοκράτορας των επενδύσεων
Απόγονος του ιδρυτή του σαουδαραβικού βασιλείου, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ δεν αρκέστηκε στην αριστοκρατική του κληρονομιά. Ξεκίνησε να επενδύει στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με μεθοδικότητα που θύμιζε Γουόρεν Μπάφετ, και σύντομα δημιούργησε έναν επενδυτικό γίγαντα, την Kingdom Holding Company. Χρηματοδότησε εταιρείες όπως η Citigroup, η Apple, η Twitter και η Four Seasons Hotels, καθιστώντας τον έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς επιχειρηματίες της Ανατολής. Η ζωή του είναι βουτηγμένη στη χλιδή. Η προσωπική του έπαυλη στο Ριάντ μοιάζει περισσότερο με παλάτι παρά με κατοικία. Διαθέτει πάνω από 300 δωμάτια, προσωπικό που ξεπερνά τους 200 υπαλλήλους και χώρους αναψυχής, όπως ιδιωτικό σινεμά και ζωολογικό κήπο. Οι μετακινήσεις του γίνονται είτε με το μετασκευασμένο του Airbus A380, ένα ιπτάμενο ανάκτορο με εσωτερικό σιντριβάνι, είτε με χρυσές Maybach, συνοδευόμενες από φρουρά με Bentley. Παρά την επιδεικτική του ζωή, ο πρίγκιπας θεωρείται φιλάνθρωπος. Έχει διαθέσει δισεκατομμύρια σε κοινωνικά προγράμματα, στήριξη της νεολαίας και υποτροφίες για γυναίκες της Σαουδικής Αραβία.
Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ αλ Ναχιάν , ο στρατηγός της χλιδής
Ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, de facto κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι, δεν είναι μόνο πολιτικός. Είναι δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης επενδυτικών κεφαλαίων, και ένας από τους ανθρώπους που καθόρισαν το Ντουμπάι ως διεθνές κέντρο της γης. Το παλάτι του διαθέτει μυστικούς ορόφους, ειδικές αίθουσες υποβρύχιας παρακολούθησης και τον πιο ακριβό ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην Αραβία. Η οικογένεια αλ Ναχιάν διαθέτει επενδύσεις στο real estate της Νέας Υόρκης, εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και πολυτελή ακίνητα σε Παρίσι, Μονακό και Ελβετία. Πριν πάρει πολιτικές αποφάσεις, λέγεται ότι συμβουλεύεται οικονομικούς αλγόριθμους, καλλιτέχνες, και Βεδουίνους σοφούς από την έρημο Ρουμπ αλ-Χάλι.
Σεΐχης Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ, ο πρίγκιπας του Instagram
Ο πρίγκιπας του Ντουμπάι, γνωστός στο διαδίκτυο ως Fazza, είναι κάτι μεταξύ influencer, ιππέα, ποιητή, και tech επενδυτή. Με περισσότερους από 15 εκατομμύρια followers, ανεβάζει φωτογραφίες πάνω σε γκρεμούς, αγώνες καμήλας, κρυφά dinners στη Σιγκαπούρη, και λογοτεχνικές λεζάντες που παντρεύουν τον Ρουμί με το Bitcoin. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει startups στην Καλιφόρνια, εταιρείες ρομποτικής, και γκαλερί τέχνης στο Λονδίνο. Η έπαυλή του στο Jumeirah Bay θυμίζει διαστημικό σταθμό. Έχει ιδιωτικό νησί σε σχήμα αλόγου, στολισμένο με φωτιστικά Swarovski και μόνιμο προσωπικό από chef των Michelin.
Οικογένεια Μπιν Λάντεν, οι αρχιτέκτονες της σύγχρονης Μέκκας
Η οικογένεια Μπιν Λάντεν, παρά την πολιτική βαρυφορτωμένη κληρονομιά της λόγω του Οσάμα, αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό παράγοντα του αραβικού επιχειρηματικού κόσμου. Ο πατριάρχης της οικογένειας, Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, υπήρξε στενός σύμβουλος του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλαζίζ και ίδρυσε τη Saudi Binladin Group, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής. Η επιρροή της οικογένειας δεν περιορίζεται σε έργα υψηλής κλίμακας. Κατασκεύασαν και ανακαίνισαν τμήματα του Μεγάλου Τζαμιού της Μέκκας, δημιούργησαν ουρανοξύστες, αεροδρόμια και προγράμματα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά το αστικό τοπίο της χώρας. Η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, διανεμημένη σε μέλη που ζουν μεταξύ Ριάντ, Λονδίνου και Γενεύης. Η ζωή τους κυλά σε εσωτερικούς μικρόκοσμους, οικογενειακά κτήματα έκτασης πόλης, με δικά τους νοσοκομεία, ιδιωτικές τράπεζες και μυστικούς κήπους ανατολίτικης αρχιτεκτονικής.
Πριγκίπισσα Άμερα αλ Ταουίλ, η «Νταϊάνα» της Σαουδικής Αραβίας
Η Άμερα αλ Ταουίλ, πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Αλουαλίντ, είναι μια σύγχρονη γυναίκα, με ακτιβιστική δράση. Αν και μέλος της βασιλικής οικογένειας, διακρίνεται για την ανεξαρτησία της. Οραματίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, έχει ιδρύσει τον οργανισμό Alwaleed Philanthropies με έμφαση στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών στη Μέση Ανατολή. Η ζωή της είναι κοσμοπολίτικη και τολμηρή. Συχνά φωτογραφίζεται για τη Vogue Arabia, δίνει διαλέξεις στο Harvard, ενώ στη βίλα της στη Γενεύη διοργανώνει κάθε χρόνο συνάντηση για τη γυναικεία ηγεσία στην επιχειρηματικότητα. Οι εμφανίσεις της στις διεθνείς κοινωνικές εκδηλώσεις είναι πάντα προσεκτικά επιμελημένες, συνδυάζοντας την αραβική παράδοση, πάντα με δημιουργίες του οίκου Dior.
Λουλουά αλ Φάισαλ, η βασιλική ακαδημαϊκός
Η πριγκίπισσα Λουλουά, κόρη του βασιλιά Φάισαλ, δεν επιδίωξε να μπει στα εξώφυλλα για τους πολύτιμους λίθους ή τα τζετ. Το έκανε με τις λέξεις και τα πανεπιστήμια. Έχει διατελέσει πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ενώ υπήρξε επί χρόνια υπερασπίστρια της γυναικείας εκπαίδευσης στον αραβικό κόσμο. Η περιουσία της, όπως και η επιρροή της, δεν μετριέται σε πετρέλαια αλλά σε υποτροφίες, σχολικά εγχειρίδια και μορφωμένες γυναίκες που απέκτησαν φωνή. Η έπαυλή της στη Βιέννη είναι γεμάτη βιβλιοθήκες, πίνακες Ανατολικής τέχνης και χειρόγραφες επιστολές μελετητών από το Αλ Άζχαρ.
Λαμάρ αλ Ομάρ, η influencer, που έγινε brand
Είναι η απάντηση του Ριάντ στην Κάιλι Τζένερ! Η Λαμάρ αλ Ομάρ είναι επιχειρηματίας, μοντέλο, και πρόσωπο εκατομμυρίων followers. Απόγονος εύπορης οικογένειας εμπόρων πολύτιμων λίθων, επένδυσε στην προσωπική της εικόνα και δημιούργησε μια αυτοκρατορία καλλυντικών και πολυτελών αξεσουάρ. Ζει μεταξύ Ντουμπάι και Παρισιού, με μια καθημερινότητα που απαρτίζεται από ιδιωτικά jets, συλλεκτικές τσάντες Birkin και συνεδρίες yoga με θέα το Μπουρζ Καλιφά. Η επιρροή της δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά έχει εισάγει το concept της «πολυτελούς απλότητας» στον αραβικό τρόπο ζωής, εκφράζοντας την αντίθεση της στην επιδειξιομανή υπερβολική πολυτέλεια και χλιδή.
Οικογένειες Αλ Μακτούμ και Μπιν Σαλμάν, οι χρυσές δυναστείες
Οι δύο πανίσχυρες οικογένειες, η μια από το Ντουμπάι και η άλλη από το Ριάντ, έχουν συγκρουστεί και συνεργαστεί ταυτόχρονα σε projects που κόβουν την ανάσα: από τον ουρανοξύστη NEOM στην Ερυθρά Θάλασσα, έως το Luna Hotel που αιωρείται σε τροχιά το 2030 με χρηματοδότηση από κοινό αραβικό consortium. Η «ανατολίτικη διπλωματία του πλούτου» βασίζεται στη συμμαχία τους, με ιδιωτικές συναντήσεις που θυμίζουν σκηνές από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, μέσα σε τέντες στην έρημο με κλιματισμό, υπερ-ασφάλεια, τελετουργικά τσαγιού, και τεχνητές λίμνες που δημιουργούνται μόνο για ένα 24ωρο.
Ω, ναι! Είναι δισεκατομμυριούχοι, πρίγκιπες, βασιλιάδες, εμίρηδες, σείχηδες, πετρελαιάδες, ονειροπόλοι, τεχνοκράτες, ποιητικές ψυχές, συλλέκτες ποδοσφαιρικών ομάδων, σπάνιων βιβλίων, καθαρόαιμων αλόγων, πολυτελών αυτοκινήτων, της ίδια της Ιστορίας ίσως. Χτίζουν τον δικό τους πολιτισμό από γυαλί, άμμο και data centers. Ο κόσμος τους δεν έχει τέλος, ούτε καν ορίζοντα. Έχει μόνο κάθετη ανάβαση προς τον πλούτο και ίσως, προς ένα νέο κεφάλαιο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.