20 Μάι 2025
READING

Οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, οι Αμερικανοί οπισθοχωρούν

4 MIN READ

Οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, οι Αμερικανοί οπισθοχωρούν

Οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, οι Αμερικανοί οπισθοχωρούν

Υπερδιπλάσιοι Βρετανοί επισκέπτες φαίνεται ότι θα κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη αγορά να ανακάμπτει, ύστερα από την περσινή πτώση στα έσοδα.

Το 2024, τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε περίπου 3,17 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2023, αν και οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,2%. Τα φετινά στοιχεία θα δείξουν αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει γίνει καλή αρχή, όπως φαίνεται από τα δεδομένα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού. Η Ελλάδα είχε εξαιρετική απόδοση, με τον αριθμό των Βρετανών επισκεπτών να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2024, να αυξάνεται δηλαδή κατά 110,5%. Η συνεχής αύξηση των χειμερινών επισκέψεων σε προορισμούς όπως η Ισπανία και η Ελλάδα ίσως αντικατοπτρίζει αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ταξίδια –όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο– επεκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς θερινούς μήνες. Η αλλαγή στις ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών φαίνεται πως συνδέεται με έναν συνδυασμό παραγόντων: ελκυστικότερες τιμές, επιθυμία αποφυγής των ακραίων θερμοκρασιών του καλοκαιριού και της πολυκοσμίας, καθώς και αναζήτηση πιο ήπιων κλιματικών συνθηκών εκτός της υψηλής τουριστικής σεζόν. Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα προς προορισμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η άνοδος αυτή αποδίδεται, εν μέρει, στη βελτίωση της αίσθησης ασφάλειας των ταξιδιωτών, η οποία φαίνεται να ενισχύει τη ζήτηση για περιοχές που μέχρι πρόσφατα έμεναν στη σκιά των καθιερωμένων μεσογειακών προορισμών. Ωστόσο, παρά τη θετική δυναμική, οι εν λόγω αγορές απέχουν ακόμη από τα επίπεδα επισκεψιμότητας που είχαν καταγράψει προ πανδημίας. Η Ελλάδα φαίνεται ότι ανταγωνίζεται τη Ρουμανία, αφού φέτος οι επισκέψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2024.

Στον αντίποδα, ένας «πιστός» επισκέπτης, ο Αμερικανός φαίνεται ότι φέτος δε θα βάλει ψηλά στη λίστα του τους ελληνικούς προορισμούς. Τους πρώτους μήνες του 2025 η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε αφίξεις, ύστερα από τη Βουλγαρία, καθώς οι αφίξεις Αμερικανών στις δύο χώρες μειώθηκαν κατά 11,2% και 52,8%, αντίστοιχα. Αυτό, ενώ περισσότεροι από το 80% των προορισμών που παρέχουν στοιχεία στον Οργανισμό κατέγραψαν αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα επίπεδα του 2024 για την ίδια περίοδο, ενώ αυτό το ποσοστό αντανακλάται σε γενικές γραμμές και σε σύγκριση με το 2019. Η Νορβηγία υπήρξε ο προορισμός επιλογής για Αμερικανούς τουρίστες που αναζητούν συγκεκριμένες χειμερινές εμπειρίες, όπως το Βόρειο Σέλας. Μεταξύ των μεσογειακών προορισμών, η Μάλτα και η Κύπρος είχαν το πιο ισχυρό ξεκίνημα για το 2025. Η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έχει οδηγήσει στο να θεωρούνται πλέον οι Αμερικανοί επισκέπτες στη Μάλτα ως «υψηλής δαπάνης» – αν και αυτό ενδέχεται να επηρεαστεί από τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέσα στο 2025. Οι αυξανόμενες τιμές στην Κύπρο αναμένεται επίσης να επηρεάσουν τις επισκέψεις Αμερικανών τουριστών μέσα στο έτος. Όσο για την ανταγωνίστρια Τουρκία, είχε επίσης ένα σταθερό ξεκίνημα για το 2025, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2024 κατά 19,6%. Ο όγκος των ταξιδιών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο έτος, καθώς οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό των υπερατλαντικών πτήσεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Εξαίρεση στην Ευρώπη η Ελλάδα

Πάντως, η Ελλάδα ανήκει στις τέσσερις αγορές που κατέγραψαν ανάπτυξη άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου πέρυσι σε όλους τους διαθέσιμους δείκτες, μαζί με τη Μάλτα, τη Σερβία και την Ισπανία. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών συνεχίζουν να στρέφονται προς προορισμούς με καλή σχέση ποιότητας-τιμής και ηπιότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τη ζήτηση για ορισμένους παραδοσιακά θερμούς νότιους και μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, που ξεπέρασε τον περιφερειακό μέσο όρο ως προς τις αφίξεις.

Συνολικά, η τουριστική ζήτηση στην Ευρώπη έκλεισε το 2024 σε ισχυρή βάση, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να αυξάνονται κατά 6,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τις περισσότερες προορισμούς να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός ξεπέρασε επίσημα τα προ πανδημίας επίπεδα (+6,2%) το 2024, αν και 11 από τους 31 προορισμούς παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Σε αυτούς περιλαμβάνονται προορισμοί όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Εσθονία, οι οποίοι βέβαια συγκαταλέγονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες βάσει ετήσιας απόδοσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.