Οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης στα κόστη που επιβάλλουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τον πρόεδρο της Ένωση Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, από το πρόσφατο συνέδριο της Ύδρας να τονίζει ότι δεν γίνεται να την…πληρώνουν για όλα οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η μη ύπαρξη ανταγωνισμού στις ιδιωτικές κλινικές, οδηγούν τελικά τις τιμές στα ύψη. Παράλληλα η αγορά κατηγορεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία ότι δεν προχώρησαν σε μειώσεις στις αρχές του έτους όπως έκαναν οι ασφαλιστικές εταιρείες και πως μόνο μέσα από τον υγιή διάλογο μπορούν να βρεθούν λύση στο πρόβλημα, που τελικά θίγει τον ασφαλισμένο.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν από την Πολιτεία να παρέμβει για τη μείωση των τιμών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς αν οι ίδιες δεν κάνουν τις αυξήσεις που πρέπει, θα δημιουργηθεί πρόβλημα φερεγγυότητας. Όπως σημειώνουν, οι αυξήσεις που υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν στις αρχές του χρόνου κατά 7% (αντί για 14%) δεν μπορεί γίνεται κάθε χρόνο. Καθώς ο κλάδος μπορεί να χρειαστεί σωρευτικά κεφαλαιακή ενίσχυση ακόμα και 5 δισ. ευρώ μέχρι να λήξουν τα παλαιά κλειστά συμβόλαια, για να παραμείνουν οι εταιρίες σε υψηλά επίπεδα φερεγγυότητας όπως σήμερα. Και αυτά τα κεφάλαια δεν μπορούν επουδενί να βρεθούν.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 77% των ασφαλίστρων Υγείας σήμερα κατευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές. Η εκτίμηση των εταιρειών, είναι ότι αν υπολογιστούν και τα άλλα κόστη, οι εταιρείες επιβαρύνονται σωρευτικά, δεν δημιουργούν απόθεμα για έκτακτες ανάγκες με βάση και τις μεγάλες απαιτήσεις για αυξημένα κεφάλαια ασφαλείας του SOLVENCY II και οι ενισχύσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν άμεσα και γρήγορα αν δεν βρεθεί λύση.
Η έλλειψη ανταγωνισμού
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της Ύδρας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, και εξαιτίας αυτού προκύπτει η ραγδαία αύξηση του κόστους υγείας, είναι ο ανύπαρκτος ανταγωνισμός στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στα αίτια για τα οποία υπάρχει υψηλό κόστος στην υγεία, ενώ θα πρέπει να βρει λύση και στο ζήτημα του ανταγωνισμού.
Η έμμεση πρόταση που διατυπώνεται από την πλευρά των ασφαλιστικών είναι οι ίδιες να συνδράμουν για τη δημιουργία κλινών σε δημόσια νοσοκομεία, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειασθούν πολλές κλίνες, ίσως παρκετές περισσότερες από 300, ώστε τα ιδιωτικά νοσοκομεία να αρχίσουν – όπως λένε στελέχη της αγοράς- να αισθάνονται αμήχανα.
Η ανάγκη για παρεμβάσεις και λύσεις
Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για αλλαγές στο σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των τιμών στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ οι πολίτες αναμένουν λύσεις που θα διασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες υγείας.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς είναι η καθολική εφαρμογή των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (Diagnostic Related Groups – DRGs) και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ανεξαρτήτως του φορέα που καλύπτει το κόστος (ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική ασφάλιση ή ίδιοι πόροι του ασθενούς).
Παράλληλα, προτείνεται η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω της συνεργασίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η σύμπραξη εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους πολίτες και τους ασφαλισμένους, όσο και στα δημόσια έσοδα.
Την ίδια χρονική περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον καθορισμό του νέου δείκτη τιμών υγείας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026. Τον νέο δείκτη θα επιμελείται η ΕΛΣΤΑΤ, αντικαθιστώντας τον υπάρχοντα μηχανισμό που είχε έως τώρα διαμορφώσει το ΙΟΒΕ. Με αυτή την απόφαση η αγορά ευελπιστεί ότι νέος δείκτης θα αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και τις πραγματικές ανάγκες στον τομέα της υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τιμολόγησης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.