Το Telegram, φαίνεται πως δεν είναι απλώς μία ακόμα εφαρμογή. Είναι ένα φαινόμενο επικοινωνίας, μία ψηφιακή σφαίρα όπου δεν υπάρχουν όρια στην κλίμακα, στην ταχύτητα ή στην προσβασιμότητα. Από την Ουκρανία μέχρι τη Βραζιλία, από το Ιράν μέχρι την Ινδία, το Telegram λειτουργεί ως το αντίδοτο ελευθερίας έκφρασης απέναντι στην παρακολούθηση και τον ασφυκτικό έλεγχο από κράτη και μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες…
…Και πίσω από το Telegram βρίσκεται ένας μοναχικός Ρώσος, που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην ακραία ιδιωτικότητα και τις φιλοσοφικές αποστολές, ένας τύπος που δηλώνει πως έχει πάνω από εκατό παιδιά και πως η τεράστια περιουσία του, ως κληρονομιά για όλα τους, θα τους δοθεί μόνο αν πρώτα μάθουν να ζουν χωρίς αυτήν.
Η εκτίναξη μιας εφαρμογής
Η Telegram αυτή τη στιγμή μετρά περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες και περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, που την ανοίγουν καθημερινά. Η Ινδία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά της, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ενώ στην Ευρώπη κερδίζει σταθερά έδαφος. Η εφαρμογή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, με μέσο χρόνο χρήσης που ξεπερνά τις τέσσερις ώρες τον μήνα ανά χρήστη. Δεν πρόκειται για βραχύβιο trend. Η Telegram εξελίσσεται διαρκώς, παραμένοντας στην αιχμή της τεχνολογίας χωρίς να χάνει το χαρακτηριστικό του προφίλ. Είναι γρήγορη, ελαφριά, χωρίς αλγόριθμο κατάταξης, χωρίς διαφημίσεις, με ανοιχτό API για developers, που θα πει πως δίνει δημόσια πρόσβαση στον πηγαίο της κώδικα, ώστε προγραμματιστές να μπορούν να φτιάξουν δικά τους bots, εργαλεία και λειτουργίες που να συνεργάζονται με την πλατφόρμα. Με λίγα λόγια η Telegram συνδυάζει προστασία προσωπικών συνομιλιών και ελευθερία δημόσιας έκφρασης, χωρίς να σε κατασκοπεύει η ή να σε λογοκρίνει με αλγόριθμο.
Προϊόν χωρίς αφεντικά και εταιρεία χωρίς επενδυτές
Η Telegram δεν ανήκει σε hedge funds, ούτε ελέγχεται από ρυθμιστικούς μηχανισμούς, ενώ δεν διαπραγματεύεται τη στρατηγική της. Η εταιρεία είναι 100% ιδιόκτητη από τον Πάβελ Ντούροφ και δεν έχει μπει, ποτέ, σε χρηματιστήριο. Το 2024 κατέγραψε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα και πλέον είναι κερδοφόρα. Η είσοδος του συνδρομητικού Telegram Premium, με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια χρήστες, αλλά και η αύξηση του όγκου των υπηρεσιών bots και των ψηφιακών πληρωμών οδήγησαν σε επιτάχυνση. Η πλατφόρμα χρηματοδοτήθηκε με έκδοση ομολόγων αξίας σχεδόν δυόμισι δισεκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει εκτιμώμενη αξία, που υπερβαίνει τα τριάντα δισεκατομμύρια. Και όλα αυτά χωρίς εξωτερικούς μετόχους και χωρίς καμία παρέκκλιση από το αρχικό της μοντέλο.
Πάβελ Ντούροφ, ο απρόβλεπτος, διαφορτετικός δισεκατομμυριούχος
Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη το 1984, ο Ντούροφ έγινε γνωστός μέσα από το VKontakte, τη ρωσική εκδοχή του Facebook, το οποίο ίδρυσε με τον αδερφό του και από το οποίο εκδιώχθηκε όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές. Το 2013 δημιούργησε τη Telegram με βασική ιδέα τη δημιουργία μιας απολύτως ανεξάρτητης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Σήμερα ζει μεταξύ Ντουμπάι και Παρισιού, έχοντας πάρει υπηκοότητα από τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ η περιουσία του ξεπερνά τα δεκαεπτά δισεκατομμύρια δολάρια! Ο ίδιος δεν εμφανίζεται συχνά δημοσίως, αποφεύγει συνεντεύξεις και φωτογραφίες, αλλά όταν μιλά το κάνει με σαφήνεια και μετρημένο πάθος. Ανάμεσα στις πιο αλλόκοτες πτυχές του, είναι η απόφασή του να αποκτήσει περισσότερα από εκατό παιδιά μέσω δωρεών σπέρματος, δηλώνοντας ότι θα κληρονομήσουν τη περιουσία του, όλα, αλλά αφού ενηλικιωθούν και περάσουν τρεις δεκαετίες οικονομικής ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μια απόφαση που δεν μοιάζει με δημόσια φιλανθρωπία, αλλά με ιδιότυπο κοινωνικό πείραμα. Όπως έχει πει ο ίδιος, θέλει να μεγαλώσουν χωρίς να περιμένουν τίποτα, να γίνουν αυτάρκεις και να διαμορφώσουν τη ζωή τους χωρίς τη κακομαθημένη τεμπελιά της βεβαιότητας του κληρονόμου.
Ελευθερία, πρόκληση και πολιτική επιρροή
Η δημοφιλία της Telegram δεν οφείλεται μόνο στις τεχνικές του δυνατότητες. Είναι και πολιτική. Από την πρώτη μέρα, η πλατφόρμα δεν υποχώρησε σε αιτήματα κυβερνήσεων για πρόσβαση σε δεδομένα. Δεν συνεργάστηκε με κρατικούς μηχανισμούς, ακόμα και όταν αντιμετώπιζε απειλές ή περιορισμούς. Και αυτό είχε κόστος. Το 2024 ο Ντούροφ συνελήφθη προσωρινά στη Γαλλία με κατηγορίες που σχετίζονταν με χρήση της πλατφόρμας από εγκληματικές οργανώσεις. Αφέθηκε με περιοριστικούς όρους και από τότε η Telegram αύξησε το επίπεδο εσωτερικού ελέγχου, δημιουργώντας νέες δομές για καταγγελίες και moderation, που θα πει έλεγχο και εποπτεία του περιεχομένου, ώστε να αφαιρούνται αναρτήσεις βίας, πορνογραφίας, παραπληροφόρησης ή ρητορικής μίσους. Η φράση του Φρειδερίκου Νίτσε ότι η ελευθερία είναι προνόμιο των λίγων που έχουν το κουράγιο να είναι μόνοι, μοιάζει σχεδόν να γράφτηκε για τον Ντούροφ. Η Telegram συνεχίζει να προσφέρει ένα πεδίο δημόσιου διαλόγου χωρίς φίλτρα, να φιλοξενεί αντιπολιτευτικές φωνές, δημοσιογραφικά εγχειρήματα και ψηφιακές κοινότητες που δεν θα μπορούσαν να σταθούν αλλού. Το μέλλον της πλατφόρμας εξαρτάται από το πώς θα καταφέρει να συνδυάσει την αυτονομία με τη λογοδοσία, την ανοιχτή ελευθερία με τη στοιχειώδη ασφάλεια και την καινοτομία με την ευθύνη.
Όπως έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο, ο συγγραφέας δεν πρέπει να επιβάλλει ένα νόημα, αλλά να δημιουργεί ένα χώρο όπου ο αναγνώστης να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Το ίδιο μοιάζει να επιχειρεί και το Telegram, το να επιτρέπει, δηλαδή, στον χρήστη να καθορίζει τα όριά του, χωρίς όμως να καταργεί πλήρως το πλαίσιο. Όλη αυτή η δημοφιλία του καθρεφτίζει μια εποχής που θέλει έκφραση και ελευθερία, χωρίς έλεγχο και κατευθύνσεις από κανέναν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.