01 Ιούλ 2025
READING

Πώς αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς

5 MIN READ

Πώς αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς

Πώς αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς

Δραστικά αλλάζει πρόσωπο η περιοχή του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά. Διαδοχικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την άφιξη του μετρό στην περιοχή, φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την επενδυτική διάθεση όσων επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Αξιοποιώντας είτε με νέες τουριστικές αναπτύξεις τη δυναμική που παρουσιάζει η περιοχή, είτε με νέες δημόσιες και ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί όπως ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος από την εγκατάλειψη, αναμορφώθηκε πλήρως από την κοινοπραξία των Dimand, Prodea και EBRD.

To τρίτο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα -μετά τον Riviera Tower στο Ελληνικό και τον Πύργο Αθηνών – με ύψος 88 μέτρων και 22 ορόφους, στεγάζει πλέον εμπορικούς και γραφειακούς χώρους συνολικής έκτασης 34.623 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτό έχουν δημιουργήσει χώρους λιανικής ο όμιλος ΙΤΧ με τη Zara, η JD καθώς και τα γραφεία τους στα ανώτερα επίπεδα του κτιρίου, επιχειρήσεις όπως η Dialectica, η V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη και αρκετή ακόμα. Η κατασκευή, έχει πιστοποιηθεί με τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα (LEED Platinum και WELL).

Μία ακόμα ανάπτυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στον Άγιο Διονύσιο αφορά στην κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της οικογένειας Παπαστράτου, το οποίο απέκτησε η Dimand, η οποία το πούλησε στο ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ανάγκες στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης. Πρόκειται για έργο 41.000 τ.μ. με 360 θέσεις στάθμευσης, πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Η παράδοσή του αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2026 και αποτελεί μέρος του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Κομβικό έργο του επενδυτικού προγράμματος αποτελεί η Νότια Επέκταση του Επιβατικού Λιμένα, γνωστή και ως επέκταση για την κρουαζιέρα, η οποία επανεκκίνησε μετά την επικαιροποίηση των απαραίτητων εγκρίσεων και βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Το έργο τελεί υπό τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Συνοχής, το έργο αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην ανταγωνιστικότητα του Πειραιά, ενισχύοντας τον ρόλο του ως διεθνούς κέντρου κρουαζιέρας. Το λιμάνι αποκτά πλέον τη δυνατότητα να υποδέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, μήκους έως 400 μέτρων, με χωρητικότητα έως 5.000 επιβατών.

Μια από τις πιο φιλόδοξες αστικές αναπλάσεις στον Πειραιά αφορά την περιοχή του Piraeus Gate. Το έργο της DKG Development αναδιαμορφώνει πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις  της βιομηχανίας γλυκόζης, ΑΖΕΛ, σε ένα νέο πολυλειτουργικό σύμπλεγμα με κατοικίες, serviced apartments, γραφεία, καταστήματα και σύγχρονους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος, η δημιουργία μιας «έξυπνης» γειτονιάς με οικολογικό αποτύπωμα και σύγχρονες υποδομές.

Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Ο Πειραιάς επενδύει ταυτόχρονα και στον πολιτισμό με δύο μεγάλα σημαντικά έργα. Αφενός στο νέο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που στόχο έχει να αναδείξει ναυτική παράδοση και ιστορία της πόλης. Επιπλέον, η Πινακοθήκη Πειραιά, η οποία αναβαθμίζεται σε μουσείο υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις στο Νέο Φάληρο

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η επικείμενη έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πρώην βιομηχανική περιοχή του Νέου Φαλήρου, συνορεύουσα με το στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το οποίο έχει ήδη διέλθει του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά και έχει λάβει τον δρόμο για να εξεταστεί και να επικυρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αφορά στη διαμόρφωση μίας μεγάλης έκτασης όπου διατηρούν ακίνητα ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως είναι το οικόπεδο των 19 στρεμμάτων που διατηρεί η εταιρεία 3V, συμφερόντων της Dimand και της Avax Development, θυγατρικής εταιρείας του κατασκευαστικού ομίλου Avax.

Πρόθεση των δύο επενδυτών είναι να δημιουργήσουν συγκρότημα μεικτών χρήσεων στο ακίνητο επιφανείας 10.642 τ.μ. στο Νέο Φάληρο. Στη Dimand ανήκει το 57,26%, ενώ το υπόλοιπο αποτελεί ιδιοκτησία της Άβαξ. Για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί και κατατεθεί στη δημοτική αρχή του Πειραιά, σχέδιο που αφορά και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες – πρώην εργοστάσιο της βιομηχανίας «Αιγαίον» και γήπεδο Καραϊσκάκη όσον αφορά το πάρκινγκ – προκειμένου να προχωρήσει ως συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη είναι και η έκταση 26 στρεμμάτων, που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου, η οποία θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί καταλάμβαναν στο παρελθόν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον, οι οποίες κατεδαφίστηκαν το 2011 στο σύνολό τους, με εξαίρεση τα διατηρητέα λιθόκτιστα κτίρια, τα οποία αναπτύσσονται κατά μήκος της βορειοδυτικής πλευράς του οικοπέδου. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στο νότιο παραλιακό τμήμα του πολεοδομικού ιστού του λεκανοπεδίου της Αθήνας, πλησίον των ακτών του Φαληρικού Όρμου, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 23.817,06 τετραγωνικών μέτρων. Το οικόπεδο περικλείεται από τις οδούς Επονιτών στα βόρεια, Κατσουλάκου στα ανατολικά και Μικράς Ασίας στα νότια και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Πειραιά.

Μία ακόμα επένδυση στην ίδια περιοχή είναι αυτή που έχει σχεδιάσει η πορτογαλικών συμφερόντων εταιρεία Sonae Sierra με τον όμιλο Χαραγκιώνη στην ευρύτερη περιοχή του Σταδίου Καραϊσκάκη. Η Sonae Sierra, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων – θυμίζουμε ότι ήταν συνεπενδύτρια στο εμπορικό κέντρο McArthur Glen -, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, στρέφοντας το ενδιαφέρον της και σε μεικτές αναπτύξεις, όπως αυτή που σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων, στην οποία διατηρεί συμμετοχή 50-50 μαζί με τον όμιλο Χαραγκιώνη. Το σύνολο της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργεία Πειραιώς) στο Νέο Φάληρο — ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα το δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια — η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και «Πολιτείας Καινοτομίας» έχει εγκαταληφθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2024, στον χώρο του ακινήτου επί της οδού Πειραιώς σχεδιάζεται πλέον η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. Η αλλαγή πλεύσης οφείλεται στο γεγονός ότι το αρχικό μοντέλο ανάπτυξης του έργου, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν κατάφερε να προσελκύσει το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.