Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά το εντυπωσιακό deal μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη συνένωση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της ενέργειας.
Όπως επισημαίνουν με νόημα στελέχη του χώρου, δεν πρόκειται για μία απλή επιχειρηματική συμφωνία αλλά για την απαρχή μιας νέας εποχής για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Το νέο σχήμα που προκύπτει, με την -προσωρινή- ονομασία UtilityCo (το οριστικό όνομα θα αποφασιστεί εντός του 2026), φιλοδοξεί να μετατραπεί στον τρίτο ισχυρότερο ενεργειακό πόλο της χώρας, πίσω από τη ΔΕΗ και τη Metlen, και να διαμορφώσει από κοινού με αυτούς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η αγορά τα επόμενα χρόνια.
Η σημασία του deal είναι βαθύτερη από τους αριθμούς καθώς πρόκειται για στρατηγική κίνηση με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων, την καθετοποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε μία αγορά που αλλάζει ραγδαία.
Το μέγεθος και η δομή της συμφωνίας
Η συμφωνία Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, στην οποία οι δύο όμιλοι θα έχουν ισότιμη συμμετοχή. Σε αυτήν θα εισφερθούν οι δραστηριότητες της nrg και της ΗΡΩΝ, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Πιο συγκεκριμένα, η Motor Oil εισφέρει το 100% της nrg – εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων e-mobility και automotive solutions – καθώς και το 50% της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής. Παράλληλα, συνεισφέρει μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισφέρει το 100% της ΗΡΩΝ – εξαιρουμένων του energy trading, της ηλεκτροκίνησης και των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια – και επίσης το 50% της ίδιας μονάδας στην Κομοτηνή. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει συνολικά 128 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 79 εκατ. από τη Motor Oil και ενός επιπλέον ποσού που υπολογίζεται μέσω ειδικού μηχανισμού εκροών.
Η ταυτότητα της UtilityCo
Το νέο σχήμα θα έχει στα χέρια του έναν συνδυασμό εμπορικής δύναμης και παραγωγικής ικανότητας που το καθιστά αμέσως ηγετικό παίκτη, ενώ θα εξυπηρετεί συνολικά περίπου 550.000 πελάτες σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμώνται σε 8,3 TWh ετησίως, ενώ το μερίδιο στην αγορά λιανικής ηλεκτρισμού ανέρχεται σε περίπου 17% και στο φυσικό αέριο φτάνει το 11%.
Από πλευράς παραγωγικού δυναμικού, η UtilityCo θα διαθέτει συνολική ισχύ 1,5 GW. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με ισχύ 877 MW, η μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ στη Βοιωτία με 441 MW και η συμμετοχή 35% στην Korinthos Power, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 153 MW επιπλέον.
Η σημασία της καθετοποίησης και της ευελιξίας
Το πραγματικό βάθος της συμφωνίας όμως βρίσκεται στη στρατηγική της διάσταση. Μέσα από αυτήν τη συνένωση, δημιουργείται ένας πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος: από την παραγωγή έως την προμήθεια, όλα θα βρίσκονται υπό τον ίδιο έλεγχο.
Αυτό δίνει στη νέα εταιρεία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κυρίως επειδή της προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγχει καλύτερα το κόστος, να απορροφά διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής και να προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες της αγοράς.
Σε περιβάλλον μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού είναι στοχαστική και απρόβλεπτη, οι μονάδες φυσικού αερίου με γρήγορη απόκριση λειτουργούν ως κρίσιμη γραμμή άμυνας για τη σταθερότητα του συστήματος.
Οι συνέργειες σε βάθος
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι οι συνέργειες που αναμένονται από την ένωση των δύο σχημάτων.
Από τη διαχείριση ενέργειας, το κοινό trading, τη λειτουργία υποδομών και τη συνένωση των εμπορικών δικτύων, μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό και τα πληροφοριακά συστήματα, υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης κόστους αλλά και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας.
Παράλληλα, η συνένωση των brands nrg και ΗΡΩΝ δίνει εμπορική ελαστικότητα, αφού μπορεί να απευθύνεται σε διαφορετικά κοινά, με διαφορετικά προϊόντα και τιμολογιακές πολιτικές.
Προς έναν νέο χάρτη της αγοράς
Το deal Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρνει έναν τρίτο ισχυρό παίκτη απέναντι σε δύο ήδη ισχυρούς – τη ΔΕΗ και τη Metlen, με τους τρεις μαζί να φτάνουν πλέον να ελέγχουν σχεδόν το 90% της αγοράς προμήθειας.
Αυτό σημαίνει ότι η εποχή της πολυδιάσπασης των δέκα και πλέον μικρότερων παικτών φτάνει στο τέλος της. Πλέον, η κλίμακα είναι το κλειδί για την επιβίωση. Και όσοι δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν είτε θα εξαγοραστούν, είτε θα εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Το σχήμα UtilityCo δείχνει τον δρόμο και στέλνει το μήνυμα ότι το επόμενο κύμα συγκέντρωσης πλησιάζει.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον και η αποτίμηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της ΑXIA, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαιρετικά θετική. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η αξία της νέας εταιρείας υπολογίζεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Από αυτό, το 50% της συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμάται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 150 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.
Επιπλέον, η είσοδος ρευστότητας ενισχύει τη δυνατότητα της εταιρείας να χρηματοδοτήσει νέα projects ή να ενισχύσει τον τομέα των υποδομών, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιείται.
Οι μελλοντικοί στόχοι
Η UtilityCo δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και μιλά για μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθούν 11 TWh στον τζίρο ηλεκτρικής ενέργειας – είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης (δηλαδή προσέλκυση νέων πελατών), είτε μέσω εξαγορών.
Με την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω εξηλεκτρισμού και απόσυρσης παλαιών μονάδων, το περιθώριο ανάπτυξης είναι υπαρκτό. Το νέο σχήμα έχει τα μέσα, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί.
Η σημασία της ευελιξίας στο νέο ενεργειακό τοπίο
Η παραγωγή από φυσικό αέριο παραμένει κομβική, ακριβώς γιατί προσφέρει αυτό που οι ΑΠΕ δεν μπορούν ακόμη, δηλαδή προβλεψιμότητα και γρήγορη απόκριση.
Σε μία περίοδο όπου σταδιακά αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες και τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά αυξάνονται, το ελληνικό σύστημα έχει ανάγκη από ευέλικτες μονάδες βάσης.
Σε αυτή τη λογική, η μονάδα της Κομοτηνής θεωρείται game changer για την επόμενη πενταετία. Με απόδοση πάνω από 63% και ταχύτητα εκκίνησης, μπορεί να καλύψει αιχμές και να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος.
Οι πληροφορίες για την διοικητική ομάδα
Η διοίκηση της UtilityCo φαίνεται ότι θα μοιραστεί ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, CEO θα αναλάβει ο νυν επικεφαλής της ΗΡΩΝ Λουκάς Δημητρίου, αναπληρωτής CEO ο Τάσος Λωσταράκος από την nrg, και υπεύθυνος για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ο Κωνσταντίνος Μπασλής, επίσης από τον όμιλο ΗΡΩΝ.
Σημειώνεται ότι αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και δε μπορεί να αποκλειστεί κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιλογή στελεχών με εμπειρία και από τις δύο πλευρές εγγυάται τη λειτουργική συνοχή αλλά και την αξιοποίηση των καλών πρακτικών και των δύο εταιρειών.
Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, με την προϋπόθεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων.
Στόχος του deal είναι η αλλαγή των ισορροπιών
Ωστόσο, το μήνυμα έχει ήδη σταλεί και «φωνάζει» ότι ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Το νέο σχήμα δεν έρχεται απλώς να συμπληρώσει τον ανταγωνισμό αλλά έχει ως στόχο να τον καθορίσει.
Το deal Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι η τελευταία λέξη στο ενεργειακό παιχνίδι. Είναι όμως σίγουρα η αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Και σε αυτό το κεφάλαιο, κανείς δεν μπορεί να μείνει στάσιμος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.