Δεν ήταν από εκείνους που ονειρεύτηκαν να γίνουν τραπεζίτες. Αντίθετα, η είσοδος του Απόστολου Ταμβακάκη στον χρηματοπιστωτικό κόσμο έγινε σχεδόν «δια της ατόπου». Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Τράπεζα Επενδύσεων, σε μια εποχή που η Ελλάδα άλλαζε και ο ίδιος αναζητούσε απλώς τον προσανατολισμό του. Από τύχη, όπως λέει, αλλά και με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που τον στήριξαν στην πορεία, άρχισε να χτίζει μια καριέρα που θα τον οδηγούσε στα πιο ψηλά κλιμάκια του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Απόφοιτος του Οικονομικού της Νομικής, ήθελε να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Όμως ο πατέρας του – που τον φανταζόταν υπάλληλο στην Εθνική Τράπεζα – αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του. Έτσι, βρέθηκε στον Καναδά, όπου έκανε μεταπτυχιακά στην Οικονομετρία και τα Οικονομικά Μαθηματικά, χωρίς να φαντάζεται ότι θα επέστρεφε για να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι πρώτοι μήνες του 2010, όταν στην Εθνική χάνονταν 2 δισ. καταθέσεων τη μέρα, ήταν η πιο σκληρή περίοδος της ζωής του. «Το πρωί πήγαινες στην τράπεζα και το απόγευμα δεν ήξερες αν υπάρχει σύστημα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο One Channel.
Αν και ξεκίνησε ως τραπεζίτης, στην πραγματικότητα τον συγκινούσε πάντα το επιχειρείν. Όταν ανέλαβε τη Lamda Development, η εταιρεία ήταν εγκλωβισμένη: τα εμπορικά της έργα είχαν μπλοκαριστεί από το ΣτΕ. Ήταν τότε που, όπως λέει, «είδε την άλλη πλευρά του λόφου», εκείνη που δεν βλέπει ποτέ ένας τραπεζίτης. Η απόφαση να προχωρήσει εκεί ήταν του Σπύρου Λάτση, αλλά εκείνος την υλοποίησε, βάζοντας πλάτη σε ένα τοπίο γεμάτο παγίδες. Είχε ζήσει ήδη αρκετές κρίσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επί διοίκησης Καρατζά, έζησε από μέσα τη δύσκολη –και τελικά αποτυχημένη– απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank. Αργότερα, όταν «έτρεχε» το The Mall Athens, χρειάστηκε να μιλήσει με πάνω από 200 εμπόρους για να κλείσει τα πρώτα συμβόλαια. Και ως CEO στην Εθνική, πήρε το ρίσκο μιας αύξησης κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ. «Τότε έπαιξα το κεφάλι μου», λέει σήμερα. Έχει έναν κανόνα που δεν παραβιάζει: σε κάθε συμφωνία πρέπει να υπάρχει κάτι και για τον άλλον. «Όποιος διαβάζει το μέλλον», λέει, «πρέπει να φροντίζει και για τη διαδοχή του — αυτό είναι το μείζον».
Όταν το 2018 άρχισε να διαμορφώνεται η αγορά των private equities στην Ελλάδα, ο Απόστολος Ταμβακάκης διέκρινε μια σπάνια ευκαιρία: να είναι εκεί από την αρχή. Έτσι γεννήθηκε η EOS Capital Partners, με στόχο όχι απλώς να ακολουθήσει τις εξελίξεις, αλλά να τις διαμορφώσει. Σήμερα, η συνολική «δύναμη πυρός» των δύο πρώτων funds της EOS φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική της είναι σαφής: επενδύει αποκλειστικά σε υγιείς επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης — εταιρείες που μπορούν να διπλασιάσουν την αξία τους μέσα σε τρία χρόνια. Το πρώτο fund, ύψους 150 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε 11 επενδύσεις, με μέσο χρόνο διακράτησης τους 30 μήνες. Ήδη έχει κάνει δύο exits (Cosmos Sport, Eurocatering) και ετοιμάζεται για την τρίτη αποεπένδυση. Το δεύτερο fund, με κεφάλαια 250 εκατ., ξεκίνησε πρόσφατα και μπαίνει κατευθείαν στη δράση, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Κι ενώ το δεύτερο ταμείο μόλις ξεκίνησε, ο ίδιος έχει ήδη θέσει σε κίνηση το τρίτο — αυτή τη φορά με επίκεντρο τις υποδομές και την πράσινη μετάβαση. Αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και να παραμείνει επικεντρωμένο στην ελληνική αγορά, με μειοψηφικές συμμετοχές. Παράλληλα, σχεδιάζεται και τέταρτο fund. Συνολικά, στον επόμενο ενάμιση χρόνο, η EOS σχεδιάζει να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά περιγράφουν τον Ταμβακάκη ως ευφυή και στρατηγικό, με ανταγωνιστικό πνεύμα και ψυχραιμία που δύσκολα κλονίζεται — προσόν χρήσιμο, είτε διαπραγματεύεσαι deals εκατομμυρίων είτε παίζεις χαρτιά, ένα από τα αγαπημένα του χόμπι, μαζί με το ψάρεμα. Παραμένει ενεργός παρατηρητής των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, με ανοιχτή ανησυχία για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Δεν διστάζει να μιλήσει για την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων: στο φορολογικό σύστημα, στη δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση, τις τρεις ατμομηχανές —ή τροχοπέδες— για ένα πιο παραγωγικό μέλλον.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.