20 Ιούλ 2025
READING

Οι πρωταγωνιστές των σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2025

4 MIN READ

Οι πρωταγωνιστές των σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2025

Οι πρωταγωνιστές των σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2025

Σε τροχιά διαφοροποιημένης δυναμικής κινούνται οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της αγοράς. Την ίδια στιγμή πάντως το σύνολο της αγοράς συνεχίζει να έχει θετική πορεία με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακή πορεία, σημειώνοντας ανάπτυξη πωλήσεων άνω του μέσου όρου της αγοράς, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση του μεριδίου του. Η στρατηγική του επικεντρώνεται στην αξιοπιστία, στη συγκράτηση τιμών και στην ενίσχυση του δικτύου του, γεγονός που επιβραβεύεται από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Η Lidl διατηρεί επίσης την αναπτυξιακή της τροχιά, με σταθερή ενίσχυση των πωλήσεών της, αξιοποιώντας τόσο τη στρατηγική των ανταγωνιστικών τιμών όσο και την αναβάθμιση της αγοραστικής εμπειρίας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, παρότι παρουσιάζει θετικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών, υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρή απώλεια μεριδίων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης ενόψει του β’ εξαμήνου, με πιθανή επιστροφή στην κερδοφορία στο κλείσιμο της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τη Μασούτης κινείται επίσης ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις της. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξαγοράς της αλυσίδας Κρητικός, μία συμφωνία που – αν ολοκληρωθεί – αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον χάρτη του ελληνικού λιανεμπορίου, ιδίως στην περιφέρεια. Το τυπικό κλείσιμο της συμφωνίας πάντως αναμένεται να γίνει περίπου στα τέλη της φετινής χρονιάς.

Ανάπτυξη 7,9% για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στο εξάμηνο

Η συνολική εικόνα της αγοράς, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της NielsenIQ, δείχνει ότι ο κύκλος εργασιών του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξήθηκε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή έπαιξαν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), τα οποία εμφάνισαν αύξηση 6,5% και καλύπτουν περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου. Η ζήτηση είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης (+5,4%), ενώ η μέση τιμή των προϊόντων αυξήθηκε με μετριοπαθή ρυθμό 1,1%.

Αναλύοντας επιμέρους κατηγορίες:

  • Τα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά είναι τα μόνα με αύξηση μέσης τιμής κατά +2,4%.
  • Στις μη διατροφικές κατηγορίες επικρατούν αποπληθωριστικές τάσεις:
    • Προϊόντα φροντίδας σπιτιού: -3,2%
    • Προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς: -2,6%

Αλλαγή σκηνικού στις προωθητικές ενέργειες

Σημαντική επίδραση στις πρακτικές του λιανεμπορίου είχε ο νέος κώδικας δεοντολογίας για τις προσφορές, μειώνοντας τη συνολική προωθητική ένταση στα επώνυμα προϊόντα από 68,6% (2024) σε 51,3% (2025). Η μείωση αυτή αφορά όλους τους τύπους προωθήσεων (π.χ. προσωρινές μειώσεις τιμής, bonus packs κ.ά.).

Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση των προσφορών, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PLs) παρέμεινε σταθερό στο 24,5%, γεγονός που εξηγείται από τη στροφή των επώνυμων προϊόντων σε στρατηγικές EDLP (Every Day Low Price) και μείωση των τιμολογιακών αποστάσεων σε βασικές κατηγορίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κατηγοριών όπου το price gap μειώνεται είναι:

  • ελληνικός καφές
  • συσκευασμένα τυριά
  • μπύρες
  • μαλακτικά ρούχων
  • βρεφικές πάνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, αυτό αποτυπώνει μια νέα στρατηγική ανταγωνιστικότητας των brands, όχι μόνο με βάση την προώθηση αλλά και την καθημερινή τιμολόγηση. Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται εξίσου κρίσιμο, καθώς οι εξελίξεις στις εξαγορές, η εντατικοποίηση των στρατηγικών τιμολόγησης και η στάση των καταναλωτών ως προς τη βιωσιμότητα και την τιμή, θα καθορίσουν τις ισορροπίες για τη συνολική εικόνα του έτους.

Η πορεία της αγοράς ανά περιοχή

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφεται στα νησιά, με εντυπωσιακή άνοδο +11,7%, στοιχείο που αποδίδεται στην άνοδο του τουρισμού και στην αυξημένη εποχική ζήτηση. Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση εμφανίζει η Κρήτη (+9,4%), ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος (+9%), η Θεσσαλονίκη (+8,6%) και η Μακεδονία & Θράκη (+8,5%). Κάτω από τον μέσο όρο ανάπτυξης της χώρας, που διαμορφώνεται στο +7,9%, κινούνται η Αττική (+6,6%)και η Κεντρική Ελλάδα (+7,1%).

Ωστόσο, όταν εξετάσουμε το ποσοστό συμμετοχής κάθε περιοχής στον συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου, η εικόνα αλλάζει δραστικά:

Η Αττική κυριαρχεί, απορροφώντας το 42,4% του συνολικού τζίρου – δηλαδή σχεδόν το μισό της ελληνικής αγοράς. Δεύτερη σε σημασία η Κεντρική Ελλάδα με 12,8%, ενώ ακολουθούν η Μακεδονία & Θράκη (11,6%), η Θεσσαλονίκη (9,6%), και η Πελοπόννησος (8,6%). Τα νησιά, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη, συνεισφέρουν το 8,3% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ η Κρήτη περιορίζεται στο 6,6%.

Η πορεία των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη των online πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα, παρότι το μερίδιο που καταλαμβάνουν στο συνολικό εμπόριο παραμένει ακόμη περιορισμένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, οι διαδικτυακές αγορές τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας άνοδο +12,6% το πρώτο εξάμηνο του 2025, έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών των online πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 152,6 εκατ. ευρώ, από 135,6 εκατ. ευρώ το 2024 και 114,8 εκατ. ευρώ το 2023. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ανάπτυξη των online καναλιών ξεπερνά αυτή των φυσικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, την ίδια περίοδο, οι φυσικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +8,8%.

Η διαχρονική αύξηση των online πωλήσεων έχει επίσης αντίκτυπο στη συνολική συμβολή τους στο μερίδιο αγοράς, η οποία αυξήθηκε από:

  • 2,6% το 2022
  • 2,7% το 2023
  • 3,1% το 2024,
  • και3,3% το πρώτο εξάμηνο του 2025
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.