30 Απρ 2024
READING

Το Amazon Go εξασφαλίζει τη θέση του στην καρδιά του Λονδίνου

3 MIN READ

Το Amazon Go εξασφαλίζει τη θέση του στην καρδιά του Λονδίνου

Το Amazon Go εξασφαλίζει τη θέση του στην καρδιά του Λονδίνου

Για πρώτη φορά, η Amazon επεκτείνει την ιδέα του Go Store έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το The Grocer. Το κατάστημα χωρίς ταμείο θα βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα καταστήματα ο λιανικός γίγαντας σκοπεύει να ανοίξει στο Λονδίνο, ανέφερε το Reuters, αλλά πιθανότατα θα ανταγωνιστεί τον έμπορο λιανικής Marks & Spencer της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και τα είδη τροφίμων Tesco και Sainsbury.

Ο λιανοπωλητής μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει το κατάστημα στην περιοχή αγορών West End του Λονδίνου, στο Oxford Circus, σύμφωνα με έκθεση του The Telegraph τον Δεκέμβριο.

Μετά από ένα επιτυχημένο πιλότικο πρόγραμμα και την επέκτασή του στις Η.Π.Α., το Amazon Go κατακτά και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα είναι νικητής στο εξωτερικό;

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 10 καταστήματα Amazon Go. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στην ίδια πόλη, με τέσσερα στο Σιάτλ, δύο στο Σαν Φρανσίσκο και τέσσερα στο Σικάγο. Ο περιορισμένος αριθμός των σημερινών καταστημάτων υποδηλώνει συντηρητική επέκταση παρά την ανακοίνωσή της εταιρείας πέρυσι ότι σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερους από 3.000 επιπλέον χώρους έως το 2021.

Για το Amazon Go, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι η αποδοχή από τους πελάτες. Όταν ο λιανοπωλητής ξεκίνησε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α., οι κριτικοί δεν ήταν βέβαιοι ότι οι αγοραστές ήταν έτοιμοι για μια εμπειρία χωρίς ταμία, όπου κάμερες και αισθητήρες παρακολουθούσαν κάθε κίνηση του πελάτη. Σύμφωνα με έρευνα των 1.000 Αμερικανών από την Shorr Packaging Corp, τον Ιούλιο, στο 84% των ανθρώπων άρεσε η ιδέα των αγορών στο Amazon Go, αλλά το 20% είπε ότι υπήρχαν μειονεκτήματα. Αυτά τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τη μη χρήση κουπονιών, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αδυναμία πληρωμής με μετρητά.

Ωστόσο, οι Λονδρέζοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ιδέα των καταστημάτων χωρίς ταμείο. Δύο από τα δημοφιλέστερα σούπερ μάρκετ της Μεγάλης Βρετανίας, Sainsbury και Tesco, τέσταραν ένα κατάστημα χωρίς μετρητά στο Λονδίνο λίγους μόλις μήνες μετά το άνοιγμα του Amazon Go στο Σιάτλ. Ο Inquirer ανέφερε ότι το Sainsbury είχε αρκετά αξιοπρεπή ποσοστά αποδοχής μετά τον πιλότο του, με 100.000 συναλλαγές στην δική του τεχνολογία “scan, pay and go” που ονομάζεται SmartShop. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι βλέπει 3.000 έως 4.000 νέους πελάτες να εγγράφονται στην τεχνολογία κάθε εβδομάδα.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καλό σημείο για τον Amazon, του οποίου η τεχνολογία είναι πιο ανεπτυγμένη από τα δύο super market της Μεγάλης Βρετανίας. Ενώ όλοι απαιτούν μια κινητή συσκευή, οι αισθητήρες της Amazon απομακρύνουν την τριβή της ανάγκης να σαρώσουν κάθε προϊόν, ανιχνεύοντας αυτόματα τι έχει αφαιρεθεί από το ράφι, προσθέτοντάς το στο εικονικό καλάθι του πελάτη.

Εάν η επέκταση του Amazon είναι καλή, θα μπορούσε να ανταποκριθεί ή ακόμα και να ξεπεράσει τις προσδοκίες ότι θα είναι μια επιχείρηση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2021, σύμφωνα με την RBC Capital Markets, καθώς τα καταστήματα χωρίς ταμίo της Amazon παράγουν 50% περισσότερα έσοδα από τα παραδοσιακά convenience stores.

Η Amazon έχει προγραμματίσει την άφιξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από ένα χρόνο. Το 2017, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατοχύρωσε πολλά εμπορικά συνθήματα με το Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το “No Lines. No Checkout. No Seriously “. Επιπλέον, ο λιανοπωλητής είναι ήδη εξοικειωμένος με το βρετανικό κοινό μέσω των υπηρεσιών του Amazon Fresh, Amazon Pantry και Prime Now στην περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο έμπορος λιανικής πώλησης έχει και αυτές τις τρεις υπηρεσίες σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, αυτό που ξεκινά με το Λονδίνο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια διεθνή εξαγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.