1 MIN READ

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 400 εκατ. ευρώ σε έντοκα 13 εβδομάδων

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 400 εκατ. ευρώ σε έντοκα 13 εβδομάδων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων και ύψους 400 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ. Οι τίτλοι λήγουν στις 8 Ιανουαρίου 2027, ενώ ο διακανονισμός έχει οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου. Στη διαδικασία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές της αγοράς, με δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών έως το 25% του δημοπρατούμενου ποσού.

Η σημερινή έκδοση ακολουθεί τη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων της 23ης Σεπτεμβρίου, όταν οι προσφορές έφθασαν τα 1,021 δισ. ευρώ για ζητούμενο ποσό 400 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 2,55 φορές. Τότε η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,58% και το τελικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε στα 500 εκατ. ευρώ. Η νέα τρίμηνη έκδοση θα δώσει νεότερη ένδειξη για το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Για την αγορά, το βασικό μέγεθος που θα παρακολουθηθεί είναι η απόδοση με την οποία θα κλείσει η δημοπρασία και ο βαθμός υπερκάλυψης. Τα έντοκα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τη ζήτηση ελληνικού βραχυπρόθεσμου χρέους και επηρεάζονται άμεσα από τις προσδοκίες για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, η διάθεσή τους και σε φυσικά πρόσωπα δίνει στους αποταμιευτές εναλλακτική βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση απέναντι στις τραπεζικές καταθέσεις, με διαφορετικό προφίλ απόδοσης και διάρκειας και χωρίς έκθεση σε σημαντικό μακροχρόνιο επιτοκιακό κίνδυνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
THETOTALBUSINESS

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.