30 Απρ 2024
READING

Ο κλασικός Little Printer επιστρέφει

3 MIN READ

Ο κλασικός Little Printer επιστρέφει

Ο κλασικός Little Printer επιστρέφει

Το 2012, είμαστε όλοι στο Διαδίκτυο. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τεχνολογικού κόσμου θα ρωτούσε αν οι τοστιέρες μας μπορούσαν να συνδεθούν στο cloud, ένα στούντιο στο Λονδίνο που ονομάζεται Berg κυκλοφόρησε μια ιδιαίτερα αξιολάτρευτη εκδοχή του μέλλοντος:

το Little Printer, ένα εκτυπωτή αποδείξεων που θα μπορούσε να εκτυπώσει δελτία καιρού, μηνύματα ή χρονοδιαγράμματα, γρήγορα και με πολύ χαμηλό κόστος. Έφερε αποτελεσματικά ψηφιακές πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο και είχε επίσης ένα σούπερ χαριτωμένο πρόσωπο στην μπροστινή του όψη.

Το Berg είχε σχεδιάσει να επεκτείνει την τεχνολογία του δημοφιλούς Little Printer για να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα συσκευών IoT. Αλλά το πρωτοποριακό στούντιο έκλεισε το 2014, λαμβάνοντας επιπλέον χρόνο για να τον επανακατασκευάσει.

Το στούντιο γύρισε τον εμπορικό κώδικα του εκτυπωτή, ο οποίος απαιτούσε αρκετή εσωτερική επίβλεψη, σε μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστή ως Sirius.

Ακόμα, χρησιμοποιώντας έναν παλιό Little Printer χρειάστηκε κάποια τεχνική τεχνογνωσία, κάποιο εξειδικευμένο hardware και τη χρήση διεπαφής. Εάν κατέχετε έναν Little Printer – αλλά όχι στην τεχνογνωσία για να χρησιμοποιήσετε το Sirius – δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εκτυπώσετε πια. Αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα.

Ο Ben Pawle, διευθυντής σχεδιασμού στο στούντιο του Λονδίνου Nord Projects, ήταν ένας από τους πολλούς οπαδούς του Little Printer όταν ξεκίνησε και η δύναμη πίσω από τη νέα του δεύτερη ζωή.

“Έχω ακόμα λίγα ρολά αποδείξεων από το παρελθόν, μικρές φωτογραφίες από στιγμές με φίλους, διασκεδαστικά μηνύματα από διακοπές, όλα αρκετά σημαντικά για να τα πετάξω”, λέει ο Pawle. “Έτσι ένιωσα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι το project”.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους,  εργαζόμενος σε αυτό κάθε Παρασκευή ως δευτερεύον έργο, τα Nord Projects διόρθωσαν τον κώδικα του Berg και επανέφεραν τον Little Printer με μια ολοκαίνουρια εφαρμογή iOS.

Όχι μόνο μπορεί αυτή η εφαρμογή να κάνει τον Little Printer να λειτουργεί και πάλι χωρίς να χρειαστεί hacks, αλλά έχει και νέες δυνατότητες – συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπει σε οποιονδήποτε να στέλνει μηνύματα άμεσα στους Little Printers (οι φίλοι μπορούν να αποκτήσουν μία μοναδική διεύθυνση του Little Printer μέσω διακριτών κωδικών) φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας (η οθόνη είναι σε ασπρόμαυρη ανάλυση 1 bit, με μοτίβο εμπνευσμένο από τον πρώτο Mac).

“Μου αρέσει αυτό που έκαναν”, γράφει ο Matt Webb, ιδρυτής του Berg, όταν ρωτήθηκε για τις σκέψεις του για το project στο Tweeter. “Στην πραγματικότητα, είμαι πολύ υπερήφανος για το πώς το προϊόν έφτασε στο ηλιοβασίλεμά του. Διατηρήσαμε τους αρχικούς διακομιστές LP που έτρεχαν για περίπου ένα χρόνο αφότου η ομάδα ακολούθησε χωριστούς δρόμους, και χρησιμοποιήθηκαν εκείνο τον καιρό για να βάλουν τον Sirius στη θέση του. Και τώρα η Nord κατόρθωσε να υλοποιήσει όλο αυτό και είμαι ενθουσιασμένος.”

Τι είναι λοιπόν ο Little Printer; Ήταν πάντα ένα προϊόν cult – υπάρχουν μόνο λίγες χιλιάδες. Και ενώ ο Little Printer έχει μια νέα εφαρμογή, το ίδιο το hardware δεν έχει μπει σε παραγωγή. Η Nord Projects έχει μικρές φιλοδοξίες.

Το στούντιο θα ήθελε απλώς να δει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους Little Printers τους ξανά και ίσως να μοιράζανε κώδικες με την οικογένειά τους για να δημιουργήσουν ένα μικρό αλλά συναρπαστικό δίκτυο μηνυμάτων digital-to-print

Με αυτή την έννοια, ο Little Printer εξακολουθεί να μοιάζει σαν μια ριζοσπαστική ιδέα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν θα μπαίναμε στο διαδίκτυο για να λάβουμε μηνύματα από τους φίλους μας, όπου ένα “Γειά. Τι κάνεις;” θα μπορούσε να σας περιμένει μακριά από μια οθόνη και μακριά από τα συννεφάκια του Facebook, του Twitter ή οπουδήποτε αλλού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.