30 Απρ 2024
READING

Η Apple σχεδιάζει τον μετά-Facebook κόσμο

5 MIN READ

Η Apple σχεδιάζει τον μετά-Facebook κόσμο

Η Apple σχεδιάζει τον μετά-Facebook κόσμο

“Επαφές”. Είναι μια τέτοια απρόσωπη λέξη για τους φίλους και την οικογένεια στη ζωή σας, που αποθηκεύονται στο iCloud σας με τα ονόματα και τους αριθμούς τους.

Για χρόνια η Apple έχει παραβλέψει τη δύναμη αυτών των επαφών, σχεδιάζοντας τα λειτουργικά της συστήματα γύρω από τις εφαρμογές και όχι τις κοινωνικές συνδέσεις των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν.

Αλλά , στο Apple World’s Developers Conference (WWDC), η Apple ανακοίνωσε μια σειρά από νέες δυνατότητες για το επερχόμενο λειτουργικό της iOS 13, το οποίο θέτει τους χρήστες και τα υπάρχοντα κοινωνικά τους δίκτυα στο κέντρο του Apple οικοσυστήματος εφαρμογών και υπηρεσιών. Είναι ένα δελεαστικό όραμα του λογισμικού για μια εποχή μετά το Facebook.

Στο iOS 13, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια τυπική λίστα υπενθύμισης ή υποχρεώσεων.

Αλλά επειδή οι σημειώσεις γνωρίζουν τις επαφές σας, μπορείτε τώρα να αναφέρετε στους χρήστες μέσα στην εφαρμογή την ετικέτα τους (φαίνεται ότι λειτουργεί πολύ σαν την προσθήκη ετικετών στο Facebook – αλλά πιθανότατα, οι σημειώσεις θα στείλουν μια ειδοποίηση iMessage απευθείας στον φίλο με ετικέτα).

Η επισήμανση σάς επιτρέπει να προγραμματίσετε μια κλήση για μια συνάντηση σε μια λίστα υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, το iMessages θα στείλει στους συμμετέχοντες με επισήμανση μια υπενθύμιση 10 λεπτά πριν από αυτή τη συνάντηση.

Υπό αυτή την έννοια, το iOS 13 δεν οργανώνεται από εφαρμογές, οργανώνεται από τις επαφές σας. Η σχέση σας και τα σχέδιά σας με κάποιον, υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο το λειτουργικό σύστημα ανταποκρίνεται, συνδέοντας μια εφαρμογή με μια άλλη.



Ένα παρόμοιο πράγμα συμβαίνει με ενημερώσεις για το πώς το iOS χειρίζεται τις φωτογραφίες. Για χρόνια, η Apple κατάφερε να εντοπίσει τα πρόσωπα των φίλων και της οικογένειας στις φωτογραφίες που είχατε στο iPhone.

Αλλά τώρα, αν δείτε μια φωτογραφία με φίλους μέσα, η Apple θα σας προτείνει να τη στείλετε στους ίδιους φίλους. Αυτό συμβαίνει επειδή το λειτουργικό σύστημα σκέφτεται από την άποψη των σχέσεων. Σας ξέρει πολύ καλά ότι θέλετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία με φίλους σε αυτήν με αυτούς τους φίλους.

Αλλά τα νέα τεχνάσματα της Apple δεν σταματούν εκεί για να μας πείσουν να μοιραστούμε. Με την οικοδόμηση των ανθρώπων στη διεπαφή, η Apple οργανώνει τα μέσα σας μέσα από μια ταξινόμηση των σχέσεων.

Δείτε την ενημερωμένη ροή φωτογραφιών, η οποία θα δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή από βίντεο και φωτογραφίες της ζωής σας τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Με βάση τα σχόλια των υπαλλήλων της Apple, ακούγεται αρκετά έξυπνο ώστε να αναδεικνύει αυτόματα τις σημαντικές στιγμές που σας ενδιαφέρουν – για παράδειγμα τα γενέθλια του συζύγου σας – στη ροή σας.

Μπορείτε επίσης να ταξινομήσετε τη ροή ανά άτομο, οπότε αν θέλετε να βλέπετε μόνο ένα ιστορικό φωτογραφιών με την κόρη σας σε αυτά, είναι στις επιλογές σας. Η Apple δεν σας επιτρέπει μόνο να επεξεργαστείτε φωτογραφίες, αλλά να επεξεργαστείτε τις αναμνήσεις σας μέσω των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτές.



Η κοινωνική δυναμική του iOS 13 δεν τελειώνει με ανθρώπους που γνωρίζετε. Επεκτείνεται επίσης σε αυτούς που δεν γνωρίζετε. Μια άλλη νέα δυνατότητα σάς επιτρέπει να μεταδίδετε το όνομά σας και τη φωτογραφία όταν καλείτε νέες επαφές.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το iPhone σας μιλάει μυστική γλώσσα με άλλα iPhones, λέγοντας ότι “αυτό δεν είναι τυχαίο spammer, εμείς εγγυόμαστε για αυτόν τον τύπο.” Δεν καλείτε ως κάποιος αριθμός τηλεφώνου. Καλείτε ως άτομο.

Το τρισδιάστατο κινούμενο Memoji της Apple έλαβε επίσης μια ενημέρωση που συνδέεται με την κοινωνικοποίηση.

Τώρα σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια φιγούρα με την επιλογή σας για τα μαλλιά, το μακιγιάζ και τα αξεσουάρ – ένα avatar που είναι λιγότερο γενικό και πιο προσαρμοσμένο ώστε να αντικατοπτρίζει την ταυτότητά σας.

Εν τω μεταξύ, η Apple ανακοίνωσε ότι η πλήρης κίνηση Memoji μπορεί τώρα να μετατραπεί σε αυτοκόλλητα για το iMessage ή το προφίλ σας. Το μυστικό συστατικό μέσα στη βιβλιοθήκη γραφικών πληκτρολογίου, είστε εσείς.



Ως τελευταίο βήμα στην εδραίωση αυτής της τάσης προσωποποίησης του iOS, η Apple εισήγαγε ένα νέο API στους προγραμματιστές που ονομάζεται Sign In With Apple.

Θα επιτρέψει στους χρήστες να συνδεθούν στις εφαρμογές iPhone χρησιμοποιώντας τα αναγνωριστικά της Apple αντί των αναγνωριστικών από το Facebook ή το Google.

Υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι ασφαλείας εδώ για την Apple, αλλά υπάρχει και ένα κοινωνικό παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο κοινωνικό δίκτυο πάνω από τις εφαρμογές σας, αν το επιλέξει. Είναι το είδος της ενημέρωσης που θα επιτρέψει στην Apple να φέρει τις επαφές σας σε περισσότερες εμπειρίες παράλληλα με σας.



Γιατί λοιπόν η Apple στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων με τόσα πολλά νέα χαρακτηριστικά στο iOS; Ίσως η εταιρεία βλέπει μια ευκαιρία. Ίσως βλέπει ότι μια γενιά νέων θα μοιραζόταν μάλλον τις στιγμές τους με μικρές, ιδιωτικές ομάδες παρά με δημόσιες υπηρεσίες όπως το Facebook.

Σε τελική ανάλυση, το μόνο που πρέπει να έχει το iPhone το 2019 δεν είναι η κάμερα ανίχνευσης βάθους ή οι προηγμένοι μικροεπεξεργαστές – είναι το iMessages, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με πλούσια χαρακτηριστικά πολυμέσων, όπως η αποστολή μεγάλων σημειώσεων σε φίλους και το μαρκάρισμα των φωτογραφιών χειροκίνητα.

Κάθε χρήστης του Android στον πλανήτη γνωρίζει τον πόνο να είσαι απόκλεισμένος από τις συνομιλίες iMessage, χάνοντας αστεία και φωτογραφίες που μοιράζεται μια οικογένεια χρηστών της Apple. Η Apple κατασκευάζει ήδη υπηρεσίες που επιτρέπουν την πλούσια εμπειρία πολυμέσων επικοινωνίας. Τώρα, συνδέει αυτές τις υπηρεσίες μαζί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.