02 Μάι 2024
READING

Ακόμα και τα premioum locations χάνουν την αξία τους

2 MIN READ

Ακόμα και τα premioum locations χάνουν την αξία τους

Ακόμα και τα premioum locations χάνουν την αξία τους

Η αξία των ακινήτων λιανικής αρχίζει επίσης να μειώνεται στις premium locations. Αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Κάτω Χώρες και αρχίζει να επηρεάζει και το Βέλγιο.


Ακόμη και η λιανική ακίνητη περιουσία σε αυτό που παραδοσιακά θεωρείται ως προνομιακή τοποθεσία – ιστορικά εμπορικά κέντρα στις πόλεις – αρχίζει τώρα να μειώνεται σε αξία.

Ενώ οι δευτερεύουσες τοποθεσίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση για κάποιο χρονικό διάστημα, οι κορυφαίες τοποθεσίες είχαν μέχρι στιγμής προφυλαχθεί από αυτή την τάση.

Αυτό είναι πλέον ένα παρελθόν, είναι το συμπέρασμα του οργανισμού Financieele Dagblad από τα αποτελέσματα του εξαμήνου των μεγάλων εταιρειών ακινήτων.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο Vastned είδε το χαρτοφυλάκιό του στις Κάτω Χώρες – κυρίως λιανικής πώλησης σε ιστορικά κέντρα – να χάνει αξία 2,9 εκατ. ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, η αξία αυξήθηκε ακόμη κατά 13 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια πτωτική τάση παρατηρείται στους ανταγωνιστές Wereldhave και Unibail, σύμφωνα με την ίδια ολλανδική εφημερίδα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κύμα υποτίμησης δεν έχει έρθει ακόμη, οι αναλυτές πιστεύουν: “Έχουμε πολύ αρνητικές προβλέψεις για τους κύριους εμπορικούς δρόμους”, λέει ο Herman van der Loos από την DeGroof Petercam.

Επισημαίνει τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις τοποθεσίες λιανικής πώλησης σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες τοποθεσίες, οι οποίες μπορεί τώρα να διορθωθούν.

Πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο, καθώς η Cushman & Wakefield αρχίζει επίσης να δείχνει μια πτωτική τάση στις βελγικές εμπορικές πόλεις: τα ακίνητα είναι ιδιαίτερα υψηλά και συμπληρωματικά και οι λιανοπωλητές επαναδιαπραγματεύονται τις συμβάσεις τους για να λάβουν χαμηλότερα ενοίκια.

Πιο προσεκτικοί και καινοτόμοι


Η τάση ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κενές θέσεις ήταν ενοχλητικές εδώ και χρόνια και τώρα υπάρχει μια «καταιγίδα λιανικής» στον τομέα των ακινήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η βρετανική διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

“Όσον αφορά την αξία των κτιρίων, η γενική αίσθηση είναι ότι η βρετανική αξία λιανικής έχει μειωθεί”, δήλωσε ο Tom Berkhout του Nyenrode Business Universiteit.

Παρόλα αυτά, η Cushman & Wakefield βλέπει θετικές εξελίξεις, ιδίως στο Βέλγιο: η ζήτηση για αποθήκες παραμένει υψηλή και οι λιανοπωλητές αρχίζουν επίσης να προσαρμόζονται στο νέο τοπίο, με νέες έννοιες και τεχνολογίες.

Το φυσικό κατάστημα θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, “αν και οι λιανοπωλητές και οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και καινοτόμοι.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.