30 Απρ 2024
READING

Η Apple & το Amazon θα μπορούσαν να έχουν πρόστιμα αν περιορίζουν σκόπιμα τη “ζωή” των προϊόντων τους

2 MIN READ

Η Apple & το Amazon θα μπορούσαν να έχουν πρόστιμα αν περιορίζουν σκόπιμα τη “ζωή” των προϊόντων τους

Η Apple & το Amazon θα μπορούσαν να έχουν πρόστιμα αν περιορίζουν σκόπιμα τη “ζωή” των προϊόντων τους

Η Apple, το Amazon και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόστιμα στον περιορισμό της διάρκειας ζωής των συσκευών τους και να αναγκαστούν να παρέχουν εγχειρίδια επισκευής και ανταλλακτικά.

Μια νέα έκθεση της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου (EAC) κατηγόρησε το Amazon και την Apple ότι «παρακάμπτουν τις περιβαλλοντικές τους ευθύνες για τα προϊόντα που πωλούν», και καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει νέους νόμους για τον περιορισμό της αυξανόμενης επικράτησης των «ηλεκτρονικών αποβλήτων».

Σύμφωνα με την έκθεση, 155.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο λόγω συσκευών που έχουν σκόπιμα «περιορισμένη και μερικές φορές μειωμένη διάρκεια ζωής».

Η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου (EAC) προέτρεψε την κυβέρνηση να αναγκάσει τους κατασκευαστές να επισημάνουν τα προϊόντα με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα λάβουν ενημερώσεις ασφαλείας και λογισμικού.

Τα προϊόντα πρέπει επίσης να λάβουν «βαθμολογία επισκευαστικότητας», ενώ το «δικαίωμα επισκευής» θα πρέπει να γίνει νόμος αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να εκδίδουν εγχειρίδια επισκευής, να παράγουν προσιτά ανταλλακτικά και να διευκολύνουν την πραγματοποίηση επισκευών χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία.

Επιπλέον, η EAC συνέστησε τη μείωση του ΦΠΑ για την επισκευή των ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να είναι πιο ελκυστική.

“Πάρα πολλές συσκευές που πωλούνται και κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες έχουν περιορισμένη, και μερικές φορές μειωμένη, διάρκεια ζωής που καταλήγουν σε κάδους, τελικά θα καταλήξουν σε υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Philip Dunne MP.

Η επισκευή και η ανακύκλωση πρέπει να γίνουν συνηθισμένη πρακτική για τα ηλεκτρονικά προϊόντα.

Στην έκθεση έχει καθοριστεί πώς η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει μια κυκλική οικονομία για ηλεκτρονικά είδη – από αλλαγές ΦΠΑ που καθιστούν την επισκευή πιο ελκυστική, έως την επιλογή κατά την παράδοση νέων προϊόντων τη συλλογή παλαιών προιόντων που τα αντικαθιστούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.