30 Απρ 2024
READING

Netflix, Cosmote και Nova στον “πόλεμο” της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο βάθος εξαγορά

4 MIN READ

Netflix, Cosmote και Nova στον “πόλεμο” της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο βάθος εξαγορά

Netflix, Cosmote και Nova στον “πόλεμο” της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο βάθος εξαγορά

Μεγάλος ανταγωνισμός προβλέπεται το επόμενο διάστημα στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης με την πιθανή ανανέωση της Nova , την επιμονή στη στρατηγική της Cosmote να συνεχίσει να επενδύει και βέβαια το Netflix που συνεχίζει να μεγαλώνει την βάση των συνδρομητών του παγκόσμια όπως και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν σήμερα περίπου 1,1 εκατ. συνδρομητές -νοικοκυριά. Η Cosmote είναι η νούμερο ένα με 575.000. Ξεκίνησε το 2011 με δορυφορική κάλυψη, διευρύνοντας την αγορά που μετρούσε μόλις 300 χιλ. συνδρομητές.

Βάσει των στοιχείων του 2ου εξαμήνου του 2020  η Nova έχει περί τους 300.000 συνδρομητές ,το νούμερο είναι κατά προσέγγιση γιατί αναφέρει μαζί τους συνδρομητές λιανικής της σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην πλατφόρμα της Vodafone σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι εγγεγραμμένοι περίπου 150 χιλ. συνδρομητές και της Wind 80 χιλiάδες.

Αναφορικά με τις ξένες πλατφόρμες, στο Netflix εκτιμάται ότι έχουν συνδρομή περί τα 400 χιλ. νοικοκυριά αν και τις υπηρεσίες του έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς πολύ περισσότερα και οι υπόλοιπες (Apple TV κ.λ.π.) περίπου 100 χιλ. και συνολικά  είναι περίπου 1,8 εκατ. συνδρομητές.

Αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η στρατηγική της Nova το επόμενο διάστημα αφού μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό πως οι νέοι ιδιοκτήτες θα σχεδιάσουν την στρατηγική τους για την πλατφόρμα.Είναι βέβαιο όμως ότι ενδιαφέρονται να μεγαλώσουν την συνδρομητική βάση και ίσως να επεκταθούν και σε νέες κατηγορίες περιεχομένου.

Τα τελευταία χρόνια η Nova έχασε τον “δρόμο” της με πάρα πολλά στρατηγικά λάθη, φτωχό περιεχόμενο και κακή εξυπηρέτηση πελατών.Η μοναδική επιλογή για την Nova είναι η συνολική αναβάθμιση της υπηρεσίας και του περιεχομένου.

Η Cosmote TV ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι σχεδιάζει νέες παραγωγές και συμπαραγωγές εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο που προσφέρει στους συνδρομητές της.Είναι γνωστό αλλά δηλώθηκε και από την Cosmote ότι “τα νούμερα δεν βγαίνουν” και ουσιαστικά η πλατφόρμα της συνδρομητικής τηλεόρασης βασίζεται στα καλά αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας.

Το Netflix έκλεισε το προηγούμενο έτος με πάνω από 200 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως καθώς η πανδημία του κορονοϊού υποχρέωσε εκατομμύρια καταναλωτές να μείνουν στα σπίτια τους.Συνολικά, το Netflix πρόσθεσε 37 εκατ. συνδρομητές το 2020, μέγεθος – ρεκόρ για την εταιρεία, φτάνοντας τους 203,7 εκατ. χρήστες συνολικά.

Αλλά και στην Ελλάδα τα νούμερα του είναι πάρα πολύ καλά αφού με 400.000 συνδρομητές είναι ουσιαστικά πρώτο καθώς οι υπόλοιπες πλατφόρμες συνδυάζουν τις προσφορές τους με παροχή internet.

Η βάση των 400.000 συνδρομητών του Netflix είναι αποκλειστικά περιεχόμενο και εάν οι άλλες πλατφόρμες παρείχαν μόνο περιεχόμενο οι βάσεις των συνδρομητών τους θα ήταν σε μικρότερα μεγέθη.

Δεν θα είναι εύκολος ο ανταγωνισμός το επόμενο διάστημα καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες της Nova έχουν στόχο να μεγαλώσουν την αξία της εταιρείας ώστε πρώτον να αποσβέσουν την επένδυση τους και δεύτερον να βγάλουν κέρδη.

Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελληνική αγορά δεν χωράει τρεις πλατφόρμες και στην πορεία μπορεί να έχουμε συγκέντρωση με εξαγορά.

Το Netflix στηρίζεται την παγκόσμια παρουσία του και μπορεί πολύ πιο εύκολα να παράξει το ίδιο περιεχόμενο η να αγοράσει αφού μπορεί να το διαθέσει σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης τα μεγέθη είναι δυσανάλογα μεταξύ Netflix των δύο άλλων αλλά και ο βαθμός πρόσβασης σε περιεχόμενο και γενικότερα στην βιομηχανία του θεάματος.Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ανάπτυξη σε νέες κατηγορίες όπως τα podcast για τα οποία το Netflix έχει δείξει ενδιαφέρον αλλά και σε άλλες μορφές περιεχομένου.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να είναι καθοριστικός είναι η πλατφόρμα της Apple.Μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει επενδύσει όσα μπορεί σε χρήματα και εστίαση για δικούς της στρατηγικούς λόγους αλλά εάν επιδιώξει την ανάπτυξη της πλατφόρμας της σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις.

Οι άλλες πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης των Vodafone και Wind ουσιαστικά έχουν μείνει πίσω και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις με βάση την στρατηγική και τις επιδιώξεις που έχουν μέχρι τώρα.

Συμπερασματικά λοιπόν έχουμε τον ένα από τους δύο κυρίαρχους που είναι το Netflix και θα περιμένουμε να δούμε τον “πόλεμο” μεταξύ Cosmote TV και Nova.Στην συνέχεια θα δούμε πολλά επεισόδια αυτού του πολέμου.

Μια πολύ πιθανή εξέλιξη είναι η αλλαγή business model της Nova με επέκταση σε άλλες κατηγορίες πέρα από την συνδρομητική τηλεόραση και το internet.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κατάληξη θα περιλαμβάνει κάποιον που θα αγοράσει και κάποιον που θα πουλήσει.Οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας.Και σίγουρα υπάρχει ένας που θα θέλει να πουλήσει.Το Netflix δεν θα είναι σε καμία κατηγορία, πωλητή η αγοραστή.Οι υπόλοιποι είναι συγκεκριμένοι.

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.