30 Απρ 2024
READING

Μεγάλη αλυσίδα super market στη Ρωσία και η Visa έχουν ξεκινήσει την πληρωμή με το πρόσωπο

3 MIN READ

Μεγάλη αλυσίδα super market στη Ρωσία και η Visa έχουν ξεκινήσει την πληρωμή με το πρόσωπο

Μεγάλη αλυσίδα super market στη Ρωσία και η Visa έχουν ξεκινήσει την πληρωμή με το πρόσωπο

Το X5 Retail Group, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων της Ρωσίας, συνεργάστηκε με τη Visa και τη Sber για να κυκλοφορήσει αυτό που περιγράφει ως βιομετρικά «πληρωμή με μια ματιά» σε τερματικά αυτοεξυπηρέτησης στα σούπερ μάρκετ Perekrestok του X5 και τα πολυκαταστήματα Pyaterochka.

Το σύστημα πληρωμής με αναγνώριση προσώπου μπορεί να επεκταθεί σε περίπου 3.000 καταστήματα που ανήκουν στο X5 έως το τέλος του 2021. Μετά από δοκιμές σε 52 σούπερ μάρκετ Perekrestok, η βιομετρική ταυτοποίηση αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε 150 σούπερ μάρκετ Perekrestok μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με πολλά από τα καταστήματα Pyaterochka της Μόσχας να ακολουθούν τον Απρίλιο.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω κλιμάκωση και υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου σταδίου του έργου, δήλωσε η εταιρεία.Συνολικά, η βιομετρική τεχνολογία πληρωμών θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 καταστήματα X5 έως το τέλος του έτους.

Πληρωμή με πρόσωπο: Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με τη εταιρεία χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να «πληρώσουν με μια ματιά», καθώς οι αγοραστές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή ακόμα και smartphone, για να ολοκληρώσουν την αγορά. Μετά τη σάρωση των προϊόντων τους σε ένα αυτοεξυπηρετούμενο ταμείο X5, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν την πληρωμή μέσω αναγνώρισης προσώπου, να βγάλουν τη μάσκα τους στιγμιαία και να κοιτάξουν την κάμερα.

Δεν χρειάζονται μετρητά, τραπεζικές κάρτες ή smartphone για να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία αφού πρόκειται για μια γρήγορη, βολική και ασφαλή τεχνολογία του μέλλοντος.Είναι δεδομένο  ότι οι ανέπαφες βιομετρικές λύσεις πληρωμής θα χρησιμοποιούνται πολύ σύντομα παγκοσμίως, και αυτός ο τρόπος πληρωμής θα γίνει τόσο κοινός όσο η πληρωμή με τραπεζική κάρτα ή smartphone.

Η βασική λύση χρησιμοποιεί μια κάμερα 3D την οποία η X5 Retail Group αναφέρει ως «υψηλού βαθμού ακρίβειας ανίχνευση και βάθους στιγμιότυπο, επιτρέποντας εύκολη και γρήγορη αναγνώριση προσώπου που λαμβάνει υπόψη το ύψος ενός ατόμου και τις αλλαγές στην εμφάνιση. Η κάμερα υψηλής ανάλυσης εξασφαλίζει ασφάλεια και αποτρέπει την απάτη.

Προς το παρόν, η επιλογή “πληρωμή με μια ματιά” είναι διαθέσιμη μόνο σε αγοραστές που είναι τραπεζικοί πελάτες της Sber. Τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται στη Sber και μεταδίδονται μέσω ασφαλών καναλιών σε κρυπτογραφημένη μορφή και το X5 τονίζει ότι καμία άλλη εταιρεία που εργάζεται σε αυτό το έργο δεν έχει πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα.

Βιομετρικά και ψηφιακά πορτοφόλια σε άνοδο

Με την τεράστια αύξηση των ψηφιακών πορτοφολιών, τα βιομετρικά στοιχεία – αναγνώριση προσώπου ή χεριού – έχουν αρχίσει να γίνονται πιο δημοφιλή ως το ασφαλέστερο μέσο προστασίας των πελατών από την απάτη ταυτότητας. Επειδή κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει ή να μαντέψει τη σύνθεση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αμφιβληστροειδούς, είναι εικονικά αδιάβλητα και μέχρι το 2023, έως 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια στα κινητά τους.

Τα βιομετρικά δεδομένα δεν αποθηκεύονται ως εικόνα ή γραφικό αλλά ως κρυπτογραφημένος κώδικας, διατηρώντας τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων ασφαλή. Επομένως, εάν ένα σύστημα πρόκειται να παραβιαστεί, ο εισβολέας θα αποκαλύψει μόνο ένα σύνολο κρυπτογραφημένων δεδομένων και όχι εικόνες ή πληροφορίες.Το Alipay της Κίνας, μέρος του Ομίλου Ant, και ο αντίπαλός του WeChat Pay, που διευθύνεται από την Tencent Holdings, προσφέρουν επιλογές βιομετρικών πληρωμών στους πελάτες. Η πληρωμή μέσω συσκευών αναγνώρισης προσώπου είναι επίσης διαθέσιμη σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Η Samsung και η Mastercard ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι συνεργάζονται σε μια πιστωτική κάρτα με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, συμβατό με οποιοδήποτε τερματικό σημείο πώλησης ή οποιοδήποτε τερματικό που δέχεται επί του παρόντος πληρωμές με κάρτες «έξυπνων κυκλωμάτων» Mastercard. Το σχέδιο είναι να απορριφθούν οι Προσωπικοί Μυστικοί Αριθμοί(PIN) εντελώς, επιτυγχάνοντας  ταυτοποίηση τοποθετώντας τον αντίχειρα σε ένα  από ενσωματωμένα «έξυπνα κυκλώματα» της κάρτας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.