30 Απρ 2024
READING

Τρεις τρόποι διαχείρισης της αβεβαιότητας 

3 MIN READ

Τρεις τρόποι διαχείρισης της αβεβαιότητας 

Τρεις τρόποι διαχείρισης της αβεβαιότητας 

Πώς αντιδρούν οι ασθενείς εάν ο γιατρός τους εκφράσει αβεβαιότητα; Μερικές μελέτες έχουν διερευνήσει αυτό το ερώτημα και καταλήγουν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι οι ασθενείς αντιδρούν αρνητικά στην αβεβαιότητα, θεωρώντας τη ως ένδειξη ανικανότητας. Άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι τους ασθενείς δεν τους πειράζει η αβεβαιότητα από τους γιατρούς τους και κάποιες φορές την εκτιμούν.

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους ασθενείς για την αναστάτωσή τους. Εάν ένας γιατρός λέει, «δεν είμαι σίγουρος τι το προκαλεί», είναι λογικό να αναρωτιούνται αν ένας καλύτερος, πιο έμπειρος γιατρός θα μπορούσε να τους διαγνώσει σωστά.

Όταν οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η αποδοχή της αβεβαιότητας τους κάνει να φαίνονται άσχετοι, αναφέρονται σε δύο διαφορετικά είδη αβεβαιότητας. Την αβεβαιότητα που έχουν μέσα τους, η οποία προκαλείται από τη δική τους άγνοια ή έλλειψη εμπειρίας και την αβεβαιότητα που υπάρχει στον κόσμο, η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι ακατάστατη και απρόβλεπτη. Η πρώτη θεωρείται συχνά κακό σημάδι για την εξειδίκευση κάποιου ατόμου και δικαιολογημένα. Αλλά η δεύτερη δεν είναι τόσο κακό σημάδι, ειδικά αν ακολουθείται από τους τρεις κανόνες για την επικοινωνία της αβεβαιότητας. 

Δείχνουμε ότι η αβεβαιότητά δικαιολογείται

Μερικές φορές το κοινό δεν θα γνωρίζει πόση αβεβαιότητα υπάρχει στον κόσμο σχετικά με το θέμα για το οποίο μιλάμε και θα περιμένουν από εμάς να δώσουμε απαντήσεις με μεγαλύτερη βεβαιότητα από ότι είναι πραγματικά δυνατό. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες τους. Για παράδειγμα, ο Jeff Bezos είχε προειδοποιήσει έναν δημοσιογράφο του CNBC το 1999 ότι η επιτυχία του Amazon δεν ήταν εγγυημένη. Ταυτόχρονα, έθεσε αυτήν την προειδοποίηση σε προοπτική, επισημαίνοντας ότι ενώ ήταν σαφές πως η επανάσταση στο διαδίκτυο θα παράγει μερικές γιγαντιαίες εταιρείες, ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων ποιες συγκεκριμένες εταιρείες θα ήταν αυτές. 

Στην πραγματικότητα, εάν δείξετε ότι η βεβαιότητα δεν είναι ρεαλιστική, μπορείτε να είστε πιο πειστικοί από κάποιον που δηλώνει τα πάντα με 100% βεβαιότητα. Όταν ένας δικηγόρος συναντά έναν δυνητικό πελάτη για πρώτη φορά, ο πελάτης συνήθως ρωτά πως θα καταλήξει η υπόθεση του. Είναι δελεαστικό για τον δικηγόρο να δώσει μια αισιόδοξη εκτίμηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει ακόμη αρκετές πληροφορίες για να συνεχίσει. 

Δίνουμε ενημερωμένες εκτιμήσεις

Ακόμα κι αν η πραγματικότητα είναι ακατάστατη και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τη σωστή απάντηση με σιγουριά, μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε σίγουροι για την ανάλυσή μας. Το να δείξουμε ότι είμαστε καλά ενημερωμένοι και καλά προετοιμασμένοι για ένα συγκεκριμένο θέμα δεν απαιτεί από εμάς να υπερεκτιμήσουμε τη βεβαιότητα που μπορεί να υπάρχει σε αυτό το θέμα. 

Να έχουμε ένα πλάνο

Ένας λόγος για τον οποίο δεν αρέσει στους ανθρώπους να ακούν αβέβαιες απαντήσεις είναι επειδή αυτές δεν τους δίνουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς να ενεργούν. Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε καλύπτοντας την αβεβαιότητα μας με ένα σχέδιο ή μια πρόταση. Εάν είναι κάποιος σύμβουλος, το να έχει ένα σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός τεστ για να εντοπίσει κάποιον κρίσιμο παράγοντα με μεγαλύτερη ακρίβεια ή να προτείνει ένα πολυφασικό σχέδιο που να επιτρέπει περιστασιακή επανεκτίμηση.

Ένας επιχειρηματίας, έχοντας ένα σχέδιο σημαίνει ότι μπορεί να κάνει μια ισχυρή υπόθεση για αυτό που πρόκειται να κάνει, ώστε να μετατρέψει την επιχείρησή του σε ένα καλό “στοίχημα”, στο οποίο και άλλοι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται σίγουροι επενδύοντας, παρόλο που η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Στη συνέντευξή του στο CNBC το 1999, αφού αναγνώρισε ότι το Amazon ήταν ένα ρίσκο, ο Jeff Bezos συνέχισε να εξηγεί γιατί ήταν ένα καλό ρίσκο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.