30 Απρ 2024
READING

Η πανδημία ώθησε τις μάρκες μόδας να δώσουν προτεραιότητα στους προμηθευτές για εξασφάλιση ευελιξίας 

4 MIN READ

Η πανδημία ώθησε τις μάρκες μόδας να δώσουν προτεραιότητα στους προμηθευτές για εξασφάλιση ευελιξίας 

Η πανδημία ώθησε τις μάρκες μόδας να δώσουν προτεραιότητα στους προμηθευτές για εξασφάλιση ευελιξίας 

Ως απάντηση στην πανδημία, οι μάρκες μόδας ενοποιούν τη βάση των πηγών τους και εστιάζουν στην ενίσχυση των σχέσεων με τους βασικούς προμηθευτές, καθώς θέλουν να γίνουν πιο ευέλικτες στις αλλαγές της ζήτησης, σύμφωνα με τη μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης της βιομηχανίας μόδας 2021. 

Από τα στελέχη της βιομηχανίας μόδας που συμμετείχαν στην έρευνα, το 36,7% δήλωσε ότι προμηθεύεται από περισσότερες από 10 χώρες ή περιοχές, από 42,1% το 2020 και 57,1% το 2019. Η τάση αυτή είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των εταιρειών με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τη μελέτη.Όμως, μόνο το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εταιρείες τους επέλεξαν να προμηθεύονται από περισσότερες ή λιγότερες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα σε στενότερες σχέσεις με τους υπάρχοντες προμηθευτές τους, με το 83% των στελεχών να το αναφέρει ως πρακτική που προέκυψε από την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μάρκες μόδας ανέφεραν συχνά την ευελιξία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι οι προμηθευτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτού του πλεονεκτήματος και βοήθησαν τις μάρκες να επιτύχουν τους στόχους ταχύτητας στην αγορά και να διατηρήσουν το κόστος υπό έλεγχο. 

Οι μάρκες μόδας αντιμετώπισαν αυξημένους κινδύνους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα lockdowns να επηρεάζουν την προσφορά προϊόντων ,λιγότεροι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, και τη ζήτηση ,λιγότεροι αγοραστές. Σε απάντηση, στην αρχή της πανδημίας, πολλές μάρκες ακύρωσαν παραγγελίες αγοράς από προμηθευτές για να διαχειριστούν τα αποθέματά τους καθώς η ζήτηση υποχωρούσε. 

Ένα χρόνο αργότερα, οι μάρκες μόδας είναι πιο αισιόδοξες παρά τα νέα κρούσματα και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχούν λιγότερο για τις διαταραχές που σχετίζονται με τους προμηθευτές, όπως η έλλειψη εργαζομένων, η διενέργεια ελέγχων ή η ύπαρξη υπερβολικού αποθέματος, παρά για την αύξηση του κόστους των αγαθών και τους κινδύνους logistics, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης 2021 Fashion Industry Benchmark Report. Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι απαιτούν από τις μάρκες μόδας να σκέφτονται γρήγορα. 

Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή προτύπου στον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες μόδας συνεργάζονται με τους προμηθευτές.Ενώ η πρώτη αντίδραση των εταιρειών μόδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να ήταν η ακύρωση των πλεοναζουσών παραγγελιών, με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες άρχισαν να βλέπουν τους προμηθευτές ως φορείς που τους επιτρέπουν να προωθήσουν την ευελιξία τους.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ορισμένοι προμηθευτές είναι “υπερ προμηθευτές”. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχουν μόνο ένα εργοστάσιο στην Κίνα, αλλά και εργοστάσια στην Καμπότζη, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές. Εξαιτίας αυτού, οι προμηθευτές μπορούν να αντιδρούν γρήγορα σε “μη οικονομικούς παράγοντες” – όπως αποκλεισμούς σε μια χώρα ή κλειστά σύνορα αλλού – για να μεταφέρουν τα προϊόντα μέσω της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Και, επενδύοντας βαθύτερα σε σχέσεις όπως αυτές, οι μάρκες μόδας είναι σε θέση να μειώσουν τους ελάχιστους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών αγοράς από τρεις μήνες σε ένα μήνα, για παράδειγμα.Για τους προμηθευτές, οι μικρότερες παρτίδες μπορούν μερικές φορές να αποφέρουν περισσότερα χρήματα, αν μπορούν να μετατοπίσουν τις τεχνικές παραγωγής τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγγελιών. 

Η αυξημένη επένδυση δεν αφορά μόνο τη σχέση αγοράς. Ορισμένες μάρκες μόδας συνεργάζονται, επίσης, απευθείας με τους προμηθευτές για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων ή να αποκτήσουν νέες τεχνολογίες. Στην πραγματικότητα, η μελέτη του 2021 διαπίστωσε μια αυξημένη αναφορά σε επισκέψεις σε εργοτάξια, ελέγχους διασφάλισης ποιότητας και τρισδιάστατη δειγματοληψία, ως έναν τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αύξησαν την ευελιξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας. 

Το παραδοσιακό σκεπτικό των εταιρειών ήταν “Πρέπει να διατηρήσω πολλούς προμηθευτές επειδή θέλω να έχω την ευελιξία να αλλάζω σε διαφορετικούς προμηθευτές” αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον”. Δεν πρόκειται μόνο για τον έλεγχο, αλλά πραγματικά για την ενίσχυση αυτής της σχέσης, για να καταφέρουν να προχωρήσουν μπροστά, για την ενίσχυση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσουν τελικά να πετύχουν σε όλους τους τομείς και κυρίως να διατηρήσουν την ευελιξία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.