30 Απρ 2024
READING

10 τάσεις στο content marketing για το 2022

5 MIN READ

10 τάσεις στο content marketing για το 2022

10 τάσεις στο content marketing για το 2022

Kαθώς οι τάσεις στο marketing αλλάζουν, με μια νέα φιλοσοφία και με τη χρήση νέων τεχνολογιών να μπαίνουν στο παιχνίδι, είναι απαραίτητο για μια μάρκα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται, ώστε να συνεχίσει να είναι πετυχημένο.

Το content marketing αποτελεί βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing, ικανό να βοηθήσει να αυξηθούν οι πωλήσεις, να προσελκύσει νέους πελάτες, να δημιουργήσει αφοσιωμένο κοινό, να διαμορφώσει ένα στιβαρό brand identity.

Αυτές είναι οι τάσεις που εκμεταλλεύονται όλες τις νέες εξελίξεις στο marketing αλλά και την τεχνολογία, και που θα δούμε να υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο την επόμενη χρονιά:

1. Προτεραιότητα στη διατήρηση πελατών

Αν και ίσως δεν ακούγεται αρκετά, η προσέλκυση νέων πελατών δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος για μια επιχείρηση. Είναι βασικό να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχοντες, να επιστρέψουν και να μην ξεχάσουν το brand, ακόμα και καιρό μετά την αγορά τους. Εκτός από την ποιότητα των υπηρεσιών ή προϊόντων, πρέπει να δώσετε έμφαση στο να είναι το website της επιχείρησης ενημερωμένο και εύχρηστο, και να οργανώσετε καμπάνιες email marketing με προσφορές, νέα, εκπτώσεις, οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει έναν πελάτη.

2. Οπτικό storytelling με τη βοήθεια επαυξημένης πραγματικότητας (AR)

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά και επεξεργάζεται καλύτερα και γρηγορότερα τα οπτικά ερεθίσματα, και θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες που έμαθε μέσα από εικόνες. Συνεπώς, η ενσωμάτωση εικόνων στο περιεχόμενο του content marketing είναι μονόδρομος. Σήμερα, οι εντυπωσιακές ιδιότητες της επαυξημένης πραγματικότητας έρχονται να εντυπωσιάσουν με τη φρεσκάδα τους και τη δυνατότητα του interaction το κοινό. Έτσι και η επικοινωνία μαζί του αποκτά έναν τόνο πιο προσωπικό, αλλά και το μήνυμα που θέλετε να περάσετε γίνεται πιο ισχυρό, χάρη στον αντίκτυπο της εμπειρίας. 

Fact: το 2019, 68,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

3. Τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επεξεργασία δεδομένων και η έρευνα γίνονται ευκολότερα χάρη στην τεχνολογία AI, που έρχεται να βοηθήσει και να επιταχύνει την ανθρώπινη προσπάθεια. Η ταχύτητα σε περιπτώσεις όπως η ανταπόκριση σε αιτήματα και ερωτήσεις πελατών είναι και ο λόγος που τα chatbots είναι τόσο δημοφιλή. Όσο αναπτύσσεται η αντίστοιχη τεχνολογία, τα εργαλεία AI θα μπορούν να συμμετέχουν και στην ίδια τη δημιουργία περιεχομένου όπως blog posts για το content marketing μιας επιχείρησης.

4. Podcasts

Τα podcasts γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το μέσο. Σύμφωνα με το Podcast Insights, από την αρχή του 2021 υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια podcasts και πάνω από 48 εκατομμύρια επεισόδια. Καθώς μέσω podcast μπορεί να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε, αποτελούν το ιδανικό φορμά για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής content marketing. Μπορεί ένα brand να τραβήξει την προσοχή στα προτερήματα του προϊόντος που προσφέρει, να προσεγγίσει την εξειδικευμένη βάση του κοινού του και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του blog του με την αμεσότητα του ήχου της ανθρώπινης φωνής, που μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη σύνδεση με το κοινό.

5. Αποτελεσματικό SEO (Search Engine Optimization)

Το υψηλής ποιότητας SEO είναι εκείνο που θα φέρει ένα brand ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google και θα κάνει πιο ορατή μια επιχείρηση. Η βελτιστοποίηση του περιεχομένου που δημοσιεύει μια μάρκα – μια δημιουργική δουλειά που απαιτεί διαρκή προσοχή – είναι απαραίτητη για αποτελεσματικό content marketing. Για την ακρίβεια, το content marketing δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν ακολουθεί τους κανόνες του SEO. Πόσες φορές προχωρήσατε στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων του Google σε μια αναζήτησή σας; Το SEO θα σας φέρει στην πρώτη. 

6. Καταγραφή της στρατηγικής 

Ένα μεγάλο ποσοστό των marketers προχωρούν σε κινήσεις content marketing χωρίς ωστόσο να καταγράφουν με ακρίβεια τις στρατηγικές που εφασμόζουν. Όσο όμως εξελίσσεται ο κλάδος και τα μέσα που είναι διαθέσιμα πληθαίνουν, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας προγραμματισμός και μια ξεκάθαρη στρατηγική καταγεγραμμένη, ώστε να εκτελείται αποτελεσματικά αλλά και τα κέρδη από αυτήν να είναι μετρήσιμα.

7. Εξειδικευμένο περιεχόμενο

Εμπλουτίζοντας την επικοινωνία της μάρκας σας με περιεχόμενο εξειδικευμένο του κλάδου σας, πετυχαίνετε να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητά του ως αξιόπιστου και μοναδικού. Γιατί, αφενός αποκτάτε αμέσως το κοινό που επιθυμείτε, του δικού σας niche, αφετέρου αποδεικνύετε ότι είστε αξιόπιστοι και γνώστες του αντικειμένου σας.

8. Φωνητική αναζήτηση

Δεν είναι τυχαία η επιτυχία της Alexa της Amazon. Εκατομμύρια smart ηχεία έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως, ενώ σιγά σιγά όλα τα gadgets διαθέτουν επιλογή φωνητικής αναζήτησης. Ενδεικτικά, περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν κάποια συσκευή με «βοηθό» που ενεργοποιείται με τη φωνή. Το content marketing μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτού του εργαλείου μέσα από το περιεχόμενο που αφορά την ενότητα του website με τις Συχνές Ερωτήσεις, για παράδειγμα.

9. Αυξημένη εξατομίκευση

Τα δεδομένα που μπορεί να έχει πλέον ένας marketer στη διάθεσή του μπορούν να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει περιεχόμενο που μπορεί να στοχεύσει ακριβώς στο κοινό που θέλει και να του προσφέρει τις συγκεκριμένες πληροφορίες που αναζητά, σε όλη τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής του με το brand.

10. Το ΑΒΜ (Account-based marketing) γίνεται η νέα στρατηγική B2B

Το marketing που είναι βασισμένο στις ανάγκες των εκάστοτε accounts πελατών είναι ο νέος τρόπος προσέγγισης του B2B marketing, που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα κάθε περίπτωση πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Τo ABM επικεντρώνεται στα δεδομένα που αφορούν κάθε account χωριστά, ώστε να τραβήξει πιο αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του κάθε πελάτη. Το περιεχόμενο είναι σωστά επιμελημένο ώστε να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και μια προσεγμένη εμπειρία στον πελάτη, κατά την αλληλεπίδρασή του με μια μάρκα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.