30 Απρ 2024
READING

Η Porsche οδηγεί τη νέα τάση της μόδας

4 MIN READ

Η Porsche οδηγεί τη νέα τάση της μόδας

Η Porsche οδηγεί τη νέα τάση της μόδας

Το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ενδεικτικής της δυναμικής τάσης που φέρνει την αυτοκινητοβιομηχανία σε επαφή με τη avant-garde μόδα, παρουσιάζεται από σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της Porsche 968, όπως τη φαντάστηκε ο Arthur Kar, ένας Γάλλος έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων, τις υπηρεσίες του οποίου απολαμβάνει ένα exclusive πελατολόγιο, και με ένα δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει ονόματα από creatives όπως οι Kanye West, Travis Scott και Virgil Abloh.

Ο Kar συνεργάστηκε με τη φημισμένη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και επαναπροσέγγισε το διάσημο roadster ντύνοντάς το με ειδικά δημιουργημένη πράσινη απόχρωση, με το logo του στα πίσω φώτα, και εξοπλίζοντάς το με χρονόμετρο TAG Heuer, ειδικά φτιαγμένο ηχοσύστημα Bose και δέρμα Ecco.

H Porsche «968 L’Art», που δεν είναι προς πώληση, θα εκτίθεται αυτές τις μέρες σε έναν ναό της μόδας, το Dover Street Market του Παρισιού, και αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο συναντιούνται και αλληλεπιδρούν τα αυτοκίνητα με τη μόδα.

Εκτός από το αυτοκίνητο, ο Kar δημιούργησε επιπλέον μια συλλογή που περιλαμβάνει t-shirts με τα λογότυπα Kar και Porsche, καθώς και πράσινα μπουφάν εμπνευσμένα από τις στολές της Formula 1 της δεκαετίας του 1990, η οποία θα λανσαριστεί μαζί με την παρουσίαση της 968 L’Art στο Dover Street Market, και θα είναι διαθέσιμη στο website Kar και σε επιλεγμένους εμπόρους Porsche.

Ποιος είναι ο Kar

H σχέση του Arthur Karakoumouchian, όπως είναι το πλήρες όνομά του, με τα αυτοκίνητα και την Porsche ξεκίνησε νωρίς. Γεννημένος στη Βηρυτό, μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία εννιά ετών και άρχισε από νωρίς να δουλεύει στο συνεργείο του πατέρα του. Η Porsche τον προσέλαβε, έφηβο ακόμα, ως μηχανικό σε κάποια από τα σημεία εξυπηρέτησής της στο Παρίσι. Το 2011, ο Kar άνοιξε τη δική του επιχείρηση εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων, την L’art de l’automobile, με αντικείμενο τα σπάνια καινούρια και vintage αυτοκίνητα. Κρατά το πελατολόγιό του μυστικό και έχει κερδίσει την εκτίμηση μέσων που ασχολούνται με την avant-garde μόδα και τις street τάσεις, όπως το Highsnobiety, ενώ τον αποκαλούν «Έμπορο αυτοκινήτων για τη Μόδα» (Fashion’s Car Dealer).

Μπαίνοντας στο website του μπορεί κανείς να δει μια φράση του Βρετανού οδηγού της Formula 1, Stirling Moss, που χαρακτηρίζει την οδήγηση τέχνη: «Ένα αυτοκίνητο είναι ένα εργαλείο, όπως τα χρώματα ενός ζωγράφου». Αυτή η φράση ίσως δίνει μια ιδέα για τη φιλοσοφία του Kar, και για τον λόγο που ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει στην αγορά ένα κενό, για fashionable προϊόντα που σχετίζονται με πολυτελή αυτοκίνητα – αλλά για κάτι διαφορετικό από τα παροδιακά παραφερνάλια που συνοδεύουν τα brands των αυτοκινητοβιομηχανιών. 

«Είναι δυνατόν να συμμετέχει κάποιος στην κουλτούρα της Porsche, χωρίς να είναι πλούσιος», λέει ο ίδιος. «Για μένα, έχει να κάνει περισσότερο με το πάθος για αυτοκίνητα, παρά με τα χρήματα», συμπληρώνει. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν το ότι πλέον, το πιο κερδοφόρο μέρος της επιχείρησής του είναι οι συλλογές του με t-shirts και αξεσουάρ όπως γυαλιά ηλίου, σε τιμές κάτω των 260 ευρώ, που δημιουργεί σε συνεργασία με brands όπως η Vans. Φυσικά, η συνεργασία του με την Porsche θα μπορούσε να αποδειχθεί σταθμός για το επαγγελματικό και δημιουργικό του μέλλον.

Αυτοκίνητο και Μόδα

Όσο και αν η δημιουργία της Porsche 968 L’Art αποτελεί κομβικό σημείο για την καριέρα ενός ιδιαίτερου, νέας κοπής επιχειρηματία, ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά αν ιδωθεί από τη σκοπιά μιας νέας τάσης, που συνδέει τον κόσμο της αυτοκίνησης με τον κόσμο της μόδας. Ανάλογο παράδειγμα μπορούμε να βρούμε στo niche της αγοράς streetwear που εμπνέεται από το skate και το surf, το οποίο γιγαντώθηκε επηρεάζοντας σταδιακά και απολύτως ορατά τις τάσεις στη high-end μόδα, με αποτέλεσμα πλέον η streetwear αγορά να μιλά για μεγέθη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς τα αυτοκίνητα, ειδικά τα σπάνια vintage αγωνιστικά αυτοκίνητα, αποτελούν πολύ ισχυρά σύμβολα στάτους αλλά και γούστου, και δεδομένου ότι η αυτοκίνηση γοητεύει ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό από τους surfers και τους skaters, μπορούμε να υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή προσπαθειών μόδας ανάλογων με του Kar.

Εξάλλου, παρόμοια εγχειρήματα έχουν ήδη γίνει: η Palace Skateboards δημιούργησε μια συλλογή ρούχων με τη Mercedes-AMG, το fashion brand Aimé Leon Dore λάνσαρε συλλογές με το λογότυπο της Porsche με αφορμή δύο projects ανακαίνισης της εταιρείας, και πριν λίγο καιρό η Ferrari παρουσίασε τη δική της συλλογή στο Μαρανέλο, την έδρα της στην Ιταλία, ενώ ανακοίνωσε και μια νέα συνεργασία με τη δημιουργική κολλεκτίβα LoveFrom.

Θα μπορούσαμε ίσως να θεωρήσουμε ακόμα και τη μεγάλη επιτυχία του ντοκιμαντέρ του Netflix «Drive to Survive», που παρακολουθεί τους οδηγούς της Formula 1, ως έναν δείκτη για το νέο κοινό και την τάση που δημιουργείται.

Αν λοιπόν μέχρι τώρα η σύνδεση Μόδας και Αυτοκινήτου αντιστοιχούσε απλά σε εικόνες ρούχων με γνωστά λογότυπα αυτοκινητοβιομηχανιών, η συνεργασία του Kar με την Porsche, φιλοδοξεί να θέσει τον συσχετισμό σε μια νέα βάση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.