30 Απρ 2024
READING

Live Shopping | Το ίντερνετ είναι το νέο κανάλι τηλεπωλήσεων

4 MIN READ

Live Shopping | Το ίντερνετ είναι το νέο κανάλι τηλεπωλήσεων

Live Shopping |  Το ίντερνετ είναι το νέο κανάλι τηλεπωλήσεων

Έφτασε λοιπόν η εποχή του livestream shopping, που φιλοδοξεί να γοητεύσει το ευρύ κοινό του ίντερνετ με έναν τρόπο που θυμίζει τα παλιά κανάλια τηλεπωλήσεων με τις μαραθώνιες παρουσιάσεις μιας απίστευτης γκάμας προϊόντων – ίσως μόνο χωρίς το εκστασιασμένο κοινό. Αυτό φιλοδοξούν οι υπεύθυνοι των κολοσσών του διαδικτύου, από το Facebook και το YouTube μέχρι το Pinterest, να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του κινητού ή το laptop του.

Οι αγορές ζωντανής ροής δεν είναι μια καινούρια ιδέα. Αποτελούν μάλλον τη μετεξέλιξη των καναλιών τηλεαγορών και όλα συγκλίνουν στο ότι είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο, αν λάβει κανείς υπόψη του τα δεδομένα της Κίνας, μάλλον θα είναι πετυχημένο, η απόλυτη δηλαδή τάση στις πωλήσεις τα χρόνια που έρχονται.

Η κινέζικη αγορά είναι ήδη εξοικειωμένη με το concept, με πωλήσεις εκατομμυρίων να πραγματοποιούνται πολύ συχνά μέσα από in-app webcasts, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την αγάπη των Κινέζων καταναλωτών για βίντεο και social media. Το live shopping αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους influencers, τις μάρκες και το κοινό. 

Τώρα, φαίνεται ότι έρχεται η ώρα της τάσης και για το δυτικό κοινό, όπως αποδεικνύει κατά κύριο λόγο η ανακοίνωση του YouTube ότι σχεδιάζει μια σειρά από livestream shopping events για την αγοραστική περίοδο των γιορτών. Το Facebook δημιουργεί επίσης τα δικά του infomercial προγράμματα, ενώ ακόμα και το Pinterest, η πλατφόρμα των φωτογραφιών και των moodboards, μόλις δημιούργησε το Pinterest TV, «μια σειρά από live, αυθεντικά και shoppable επεισόδια, με τους δημιουργούς του Pinterest», σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. Τα επεισόδια θα είναι εβδομαδιαία, προσαρμοσμένα στην αισθητική της πλατφόρμας, αλλά διαθέσιμα και on-demand, εκτός από live. Το TikTok, το Instagram, το Amazon, μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι με τις δικές τους ανάλογες υπηρεσίες. 

Η διαφορά από το μέχρι τώρα γνωστό μας online shopping είναι ότι πρόκειται για live events, όπου οι αγορές μπορούν να γίνουν σε πραγματικό χρόνο, και στο πλαίσιο της ίδιας της πλατφόρμας, με μια πιο διασκεδαστική μορφή. Φιλοδοξία είναι, δηλαδή, εκτός από καθαρά εμπορικό, το σχετικό περιεχόμενο να είναι ακόμα ενημερωτικό ή απλά fun.

Δείτε ακόμα: Το livestream shopping θα αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο

Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια τάση που, όπως λένε, ήταν μόνο θέμα χρόνου να φτάσει στη Δύση, αν κρίνουμε από τη δημοφιλία της στην Κίνα, είναι και το ότι οι μεγάλες εταιρείες βλέπουν εδώ μια ευκαιρία: από τη μία το live shopping είναι ένας τρόπος να κρατήσουν το κοινό συνδεδεμένο, αφού μπορεί να αγοράσει αυτό που θέλει χωρίς να το στείλουν σε ένα άλλο website· από την άλλη, καθώς οι άνθρωποι περνούν πλέον, ιδιαίτερα με την πανδημία, τόσο χρόνο online, μπορούν κάλλιστα να κάνουν παράλληλα και τις αγορές τους μέσα από τις αγαπημένες τους εφαρμογές – που βέβαια λογικό είναι ότι έτσι βγαίνουν ακόμα περισσότερο ωφελημένες οικονομικά. Εκτός από το κοινό, όμως, είναι και τους influencers, τους επαγγελματίες των social media, που θέλουν να κρατήσουν ευχαριστημένους οι εταιρείες, και το livestream shopping, που διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η ιντερνετική διαφήμιση, μετά τις αλλαγές στους κανόνες περί προσωπικών δεδομένων και τα χτυπήματα στο facebook, είναι πλέον πολύ ακριβή και λιγότερο αποδοτική. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα νέα του μέσα μοιάζουν μια ιδανική εναλλακτική λύση για να πουλήσουν οι μάρκες τα προϊόντα τους. 

Προς το παρόν, βέβαια, αν και ειδικά η ανακοίνωση του YouTube προσδίδει μια σιγουριά για το μέλλον της τάσης, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι οι καταναλωτές της Ευρώπης και της Αμερικής θα αγκαλιάσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό τις δυνατότητες του livestream shopping. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως δε θα θέλουμε να κάνουμε ψώνια σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία μας ή για καθαρή ψυχαγωγία, ή ακόμα και ότι η τάση τελικά απλώς επιβάλλεται από τις εταιρείες, επειδή πιστεύουν ότι είναι το επόμενο βήμα. Το μέλλον, και ίσως, πολύ άμεσα, οι ερχόμενες χριστουγεννιάτικες αγορές, θα δείξουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.