30 Απρ 2024
READING

Τα γεύματα στο γραφείο έχουν αλλάξει

4 MIN READ

Τα γεύματα στο γραφείο έχουν αλλάξει

Τα γεύματα στο γραφείο έχουν αλλάξει

Μετά από ένα μακρύ έτος πλοήγησης στο ψηφιακό γραφείο, το εργατικό δυναμικό επιστρέφει είτε ολικά είτε με υβριδική εργασία πίσω στο φυσικό γραφείο. Πολλές συνήθειες έχουν αλλάξει με εμφανή μεταβολή στην καθημερινότητά μας που αφορά αναμφισβήτητα το φαγητό. Έτσι, φαίνεται πως ακόμα και τώρα που οι υπάλληλοι επιστρέφουν στα γραφεία των επιχειρήσεων, τα γεύματα στα διαλλείματα από τη δουλειά μπορεί να μην είναι ποτέ τα ίδια.

Ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της αλλαγής είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή με υβριδικό μοντέλο εργασία. Πρόσφατη μελέτη προσδιόρισε το ποσοστό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ που εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον κάποιες ώρες της εβδομάδας στο 45%. Αυτό εγκαινιάζει ένα νέο πρότυπο για το γεύμα στη δουλειά.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων να πηγαίνουν στα γραφεία τους είχε αναπτύξει εκθετικά και την αγορά μεσημεριανού φαγητού είτε σε εστιατόρια, είτε σε fast-food και γενικά την αγορά της εστίασης γύρω απο τις περιοχές με γραφεία.Πλεον αυτή η αγορά αλλάζει και μεταμορφώνεται.

Ενώ οι πωλήσεις των εστιατορίων επιβραδύνονται σε σχέση με το διάστημα προ πανδημίας, οι πελάτες συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ και σε άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης για σπιτικά, συσκευασμένα και κατεψυγμένα γεύματα. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε συσκευασμένα γεύματα συνάπτουν συνεργασίες με καταστήματα λιανικής προκειμένου να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, καθώς και νέες επιχειρήσεις προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά σε αυτή τη φάση επαναπροσδιορισμού.

Η νέα μορφή γεύματος στη δουλειά

Η πανδημία μπορεί να δημιούργησε νέες συνήθειες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώμε τα γεύματά μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί να μαγειρεύουν στο σπίτι, πράγμα που δεν είχαν την τάση να κάνουν ούτως ή άλλως  σε μεγάλα επίπεδα και πριν την πανδημία, αλλά αναγκάστηκαν να αυξήσουν κατά τη διάρκεια της.

Η πραγματικότητα της πανδημίας, επίσης, εισήγαγε διαφορετικές προτεραιότητες για το μεσημεριανό γεύμα, με κυριότερη από αυτές το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την υγεία και τη διατροφή.

Ενώ το ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή αναζωπυρώθηκε το 2020, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν επίσης ότι η εγκαθίδρυση πιο υγιεινών συνηθειών διατροφής δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Σύμφωνα με έρευνα, από τους συμμετέχοντες που επιχείρησαν να μαγειρέψουν πιο υγιεινά κατά την έναρξη της πανδημίας, το 14% εγκατέλειψε τη συνήθεια μετά από ένα μήνα. Ενώ όλοι θέλαμε να διαφυλάξουμε συλλογικά την υγεία μας υιοθετώντας καλύτερες διατροφικές συνήθειες, η πραγματικότητα της καθημερινότητας διακρίνεται από αρκετή πίεση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκτός από την υγεία και τη διατροφή, η ευκολία έγινε επίσης μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει να τρώει πιο υγιεινά, αλλά δεν θέλει να μπαίνει στη διαδικασία να προετοιμάζει συνεχώς γεύματα στο σπίτι.Έτσι, οι άνθρωποι φαίνεται να αγκαλιάζουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα για τα γεύματά τους.

Οι εταιρείες κατεψυγμένων τροφίμων ήταν οι πρώτες που συνειδητοποίησαν ότι οι συνήθειες γευμάτων είναι πολύ πιο ρευστές τώρα. Αντί για ένα πλήρες γεύμα από ένα εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης, οι άνθρωποι μπορεί να έτρωγαν ένα κατεψυγμένο σνακ πλέον, δίνοντας στους παραγωγούς κατεψυγμένων τροφίμων την δυνατότητα εισόδου στην αγορά του μεσημεριανού γεύματος. Αναμένεται, λοιπόν, ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα αρχίσουν να στοχεύουν όλο και περισσότερο στο γρήγορο, υγιεινό και βολικό γεύμα από το σπίτι.

Αγώνας για καινοτομία

Τα σούπερ μάρκετ θέλουν να γίνουν ο νέος προορισμός για γεύματα. Για λόγους ευκολίας, οι εταιρείες αυτές επενδύουν όλο και περισσότερο σε έτοιμα γεύματα που μπορούν να προσφέρουν για παράδοση ή παραλαβή. Η Walmart και η Kroger, για παράδειγμα, προσφέρουν μια ευρύτερη ποικιλία έτοιμων γευμάτων μέσω μιας εφαρμογής.

Άλλες εταιρείες που προσφέρουν έτοιμα γεύματα συνεργάζονται με γραφεία και πολυκατοικίες, προσεγγίζοντας τους ανθρώπους είτε εργάζονται στα γραφεία τους είτε εργάζονται από το σπίτι. Επιπλέον, αναπτύσσονται και νεοφυείς εταιρείες συνδρομητικού γεύματος στην δουλειά. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με μεγάλες επιχειρήσεις και προσφέρουν στους εργαζόμενους – ως προνόμιο – συνδρομητικά γεύματα με έκπτωση. Ωστόσο, αυτές παραμένουν ένα μικρό μερίδιο της συνολικής βιομηχανίας παροχής γεύματος στη δουλειά.

Τα εστιατόρια αλλάζουν πορεία

Η άνοδος του γεύματος από σούπερ μάρκετ και ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι  είναι όλα γενικά αρνητικοί προγνωστικοί δείκτες για τις αλυσίδες εστιατορίων που κάποτε εστίαζαν τις επιχειρήσεις τους γύρω από το γεύμα στο γραφείο.

Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν το σχέδιο επέκτασής τους, ώστε να εστιάζει λιγότερο στο άνοιγμα καταστημάτων σε κέντρα πόλεων και περισσότερο στην ανάπτυξη της υποδομής διανομής και στην περαιτέρω επέκταση σε σούπερ-μάρκετ. Κάποιες εταιρίες επιχειρούν να ανοίξουν καταστήματα shop-in-shop μέσα σε αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ως έναν τρόπο να προσελκύσουν πελάτες.

Τα εστιατόρια που διατήρησαν με μεγαλύτερη επιτυχία το μερίδιό τους στην αγορά του μεσημεριανού γεύματος βρήκαν τρόπους να επικεντρωθούν στους καταναλωτές εκτός του παραδοσιακού γραφείου στο κέντρο της πόλης. Έτσι, οι επιχειρήσεις που ανταπεξήλθαν ικανοποιητικά το περασμένο έτος είναι αυτές που ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους εκτός καταστήματος, είτε υποστήριζαν την παραλαβή από το κατάστημα είτε το delivery.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.