30 Απρ 2024
READING

Calvin Klein: Η ολική επαναφορά στα χέρια των αδελφών Σαράντη

4 MIN READ

Calvin Klein: Η ολική επαναφορά στα χέρια των αδελφών Σαράντη

Calvin Klein: Η ολική επαναφορά στα χέρια των αδελφών Σαράντη

Βλέποντας κανείς την πορεία της Folli Follie και των συνδεδεμένων με αυτήν μαρκών, θα υπέθετε ότι η διαδρομή τους θα ήταν ανάλογη με αυτή της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης και εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο ο διαμοιρασμός των εταιρειών που ο εν λόγω όμιλος αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και η διασπορά των περιουσιακών της στοιχείων στην ευρύτερη ελληνική αγορά και δη στον τομέα του λιανεμπορίου, δημιούργησε νέα δεδομένα, προσδοκίες και προοπτικές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Calvin Klein, το όνομα της οποίας φιγουράρισε στις 30 Ιουλίου του 2019 σε ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας της συγκεκριμένης μάρκας, PVH Corp, με την οποία έδινε το χρίσμα της αντιπροσώπευσης της δημοφιλούς μάρκας στη Sarkk ΑΒΕΕ συμφερόντων του Γρηγόρη και του Κυριάκου Σαράντη, επικεφαλής και του εισηγμένου ομίλου Sarantis Group. 

Οι χώρες δραστηριοποίησης με το brand Calvin Klein

Oι δύο επιχειρηματίες είχαν ήδη παρουσία στα είδη ένδυσης και στη λιανική πώληση αγαθών μέσω της Tommy Hilfiger, την αντιπροσωπία της οποίας διατηρούν στην Ελλάδα από το 1998. Ωστόσο οι εξελίξεις γύρω από τη Folli Follie οδήγησαν τα γεγονότα κατά τέτοιον τρόπο, με αποτέλεσμα να αναλάβουν και ένα ακόμη ισχυρό εμπορικό σήμα. Έτσι, η Sarkk έχει την ευθύνη για την αποκλειστική διανομή της Calvin Klein και λειτουργεί ταυτόχρονα ως franchise partner στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Eνδεικτικό του ενδιαφέροντος και της επενδυτικής διάθεσης της Sarkk για τον τομέα της λιανικής, είναι το γεγονός ότι μεταξύ άλλων υλοποίησε επενδύσεις περίπου 1 εκατ. ευρώ το 2020, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διατέθηκε στη δημιουργία νέου καταστήματος Tommy Hilfiger στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens, όπου ενσωματώθηκαν δύο καταστήματα Tommy Hilfiger SPW και Tommy Hilfiger TJ. Επενδύσεις υλοποιήθηκαν επίσης σε πέντε νέα καταστήματα του brand Calvin Klein σε Σπάτα, στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, στο Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη και εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Ειδικότερα, η Sarkk επενδύοντας σημαντικά στις προοπτικές της Calvin Klein παρουσίασε το πρώτο εκπτωτικό κατάστημα Calvin Klein στην Ελλάδα και στο εμπορικό κέντρο McArthur Glen την περασμένη χρονιά, καθώς και τα καταστήματα στo Factory Outlet στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Factory Outlet στην Πειραιώς και στο Outlet Salonica της Θεσσαλονίκης. Εντός του 2021 ανέπτυξε και νέα καταστήματα Calvin Klein στο The Mall Athens και στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο άνοιξε και το πρώτο εκπτωτικό κατάστημα Tommy Hilfiger στο McArthur Glen καθώς και ένα κατάστημα υπόδυσης και αξεσουάρ της ίδιας μάρκας στο The Mall Athens.

H επέκταση όμως δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 έχουν λειτουργήσει και τρία νέα καταστήματα στην Κύπρο. Από αυτά τα δύο είναι Calvin Klein Jeans στο Kings Avenue Mall της Πάφου και στο Metropolis Mall της Λάρνακας, όπου δημιουργήθηκε επίσης ένα κατάστημα Tommy Hilfiger.

Περαιτέρω επέκταση του δικτύου λιανικής σε βάθος πενταετίας

Στα βασικά σχέδια της εταιρείας για την επόμενη πενταετία είναι η επέκταση του δικτύου λιανικής, χονδρικής και ηλεκτρονικού εμπορίου και των δύο brands τόσο της Calvin Klein όσο και της Tommy Hilfiger. Στην περίπτωση της Calvin Klein όλα δείχνουν ότι η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στην Ελλάδα είναι θέμα ωρών ή το πολύ λίγων ημερών, καθώς ήδη το domain name calvinklein.gr βρίσκεται στον αέρα με την ένδειξη «coming soon».

Mε αυτή την κίνηση η εταιρεία έρχεται να δώσει ταυτότητα στις ηλεκτρονικές πωλήσεις της μάρκας, δεδομένου ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικά γίνονται έως και αυτή τη στιγμή από τα ηλεκτρονικά καταστήματα επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται η Sarkk όπως το online των Attica, των καταστημάτων Collective και αρκετές ακόμη ιστοσελίδες. Το λανσάρισμα έρχεται μάλιστα να συμπέσει με την περίοδο των εορτών, ενώ για να γίνει γνωστό το ξεκίνημά του στην ελληνική αγορά θα ακολουθήσει και σημαντική προώθηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ισχυρές είναι πάντως οι επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών για τη Sarkk, καθώς η εταιρεία αύξησε το τζίρο της κατά 3,5% το 2020. Η ενίσχυση του κύκλου εργασιών όπως ήταν φυσιολογικό, προέκυψε και από την προσθήκη νέων σημείων πώλησης στο δίκτυό της αλλά και από την ενίσχυση του τζίρου της χονδρικής. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της έφτασε στα 38,67 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους στα 892,28 χιλ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 849,23 χιλ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στη διάρκεια του 2019. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.