30 Απρ 2024
READING

Γιατί το content για παιδιά είναι το μέλλον στην ψυχαγωγία

4 MIN READ

Γιατί το content για παιδιά είναι το μέλλον στην ψυχαγωγία

Γιατί το content για παιδιά είναι το μέλλον στην ψυχαγωγία

Παράλληλα με όλους τους προβληματισμούς και τις εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της ψυχαγωγίας, σε έναν χώρο που η πανδημία επηρέασε σημαντικά, και τους ανθρώπους του χώρου να προσπαθούν να  πλοηγηθούν σε ένα πεδίο που αλλάζει συνεχώς, από τη μία με τα social media και τα podcasts και από την άλλη με τις πλατφόρμες streaming και το σύνολο των λεγόμενων OTT (over the top media – υπηρεσίες πουπροσφέρονται μέσω διαδικτύου, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά κανάλια, όπως της γραμμικής τηλεόρασης) και τον πόλεμό τους, αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι το παιχνίδι παίζεται γύρω από ένα κοινό που δεν έχει πορτοφόλι: τα παιδιά. 

Οι marketers συμβουλεύουν ήδη: όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για να προσφέρουν content που θα κερδίσει τα παιδιά (τα οποία σε μελάγο βαθμό επηρεάζουν το οικογενειακό budget). Οι συνθήκες και οι συνήθειες των καταναλωτών που ορίζουν αυτήν τη στιγμή την αγορά διασκέδασης, δείχνουν ξεκάθαρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την κινητοποίηση σε αυτόν τον τομέα είναι τα εξής:

Οι γονείς των περισσότερων παιδιών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε σχολική ηλικία ανήκουν στη γενιά των Millennials, ίσως και στους μεγαλύτερους από τους Gen Z-ers. Αυτοί οι γονείς, αφενός έχουν να διαχειριστούν τις επιθυμίες μιας γενιάς παιδιών που είναι απίστευτα εξοικειωμένα με την τεχνολογία, αφετέρου η καθημερινότητά τους, που ειδικά με την πανδημία περιστρέφεται γύρω από μια οθόνη, τους έχει διδάξει ότι όλα τα μέσα που είναι σήμερα διαθέσιμα, πέρα από την παραδοσιακή τηλεόραση, στην οποία ορκίζονταν οι γονείς τους, είναι τουλάχιστον απαραίτητα και προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες.

Δε φοβούνται να χρησιμοποιήσουν δηλαδή όσα έχουν στη διάθεσή τους. Πλέον, οι Millennial γονείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα ο ποιοτικός χρόνος που θα περάσουν με τα παιδιά τους να είναι παρακολουθώντας την αγαπημένη τους ταινία στο Netflix. Eξάλλου, αυτή η πραγματικότητα κατά κάποιον τρόπο επιβλήθηκε ως συνήθεια με την πανδημία, που ανάγκασε τα παιδιά να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι. Η διέξοδός τους, κατά τη διάρκεια των lockdowns, έγινε εκ των πραγμάτων η οθόνη, όλες τις ώρες, ειδικά, που οι γονείς τους εργάζονται από το σπίτι – μέσω μιας άλλης οθόνης.

Για να κερδίσουν λοιπόν τα παιδιά οι μεγάλοι παίκτες, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να τους προσφέρουν εξαιρετικό πρωτότυπο περιεχόμενο. Πρόσφατες κινήσεις τους, όπως αυτή του Netflix, για παράδειγμα, που αγόρασε τα δικαιώματα όλων των βιβλίων του διάσημου παραμυθά Roald Dahl, αποδεικνύουν ότι αυτός είναι ο στόχος τους.

Τα παιδιά και οι γονείς έχουν πλέον πρόσβαση σε πολύ πιο πλούσιο περιεχόμενο, και όχι μόνο σε αυτό που καταναλώνει κανείς μέσω μιας οθόνης. Για παράδειγμα, το ιδανικό παραμύθι για να ακούσει ένα παιδί πριν πέσει για ύπνο μπορεί να μην είναι πλέον αυτό των γονιών και των παππούδων, που διαβάζουν από ένα βιβλίο, αλλά μια συναρπαστική ιστορία από το Spotify με τη φωνή διάσημων ηθοποιών. Το audio content για παιδιά αναπτύσσεται όσο ραγδαία αποκτά δημοφιλία το μέσο των podcasts στο ενήλικο κοινό και προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και όταν τα παιδιά βρίσκονται στο αυτοκίνητο, σε ταξίδια, εκεί που μπορούν να απασχοληθούν χωρίς οθόνη και περνώντας χρόνο με τους γονείς.

Η παραγωγή original content είναι ουσιαστικά μονόδρομος για όλες τις πλατφόρμες, καθώς τα παιδιά, με όλα αυτά που έχουν στη διάθεσή τους, φαίνεται ότι αρχίζουν να απομακρύνονται σιγά σιγά από την παραδοσιακή τηλεθέαση, που σήμαινε στήσιμο μπροστά στην οθόνη την προκαθορισμένη ώρα που αρχίζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μια σειρά κινουμένων σχεδίων, λόγου χάρη, πολύ συχνά, μάλιστα, αρχειακή.

Από την άλλη, ούτε το εκπαιδευτικό περιεχόμενο αυτών των μέσων μπορεί πλέον να δελεάσει τα παιδιά ώστε να κερδηθούν ως κοινό, καθώς με τις εφαρμογές και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ψηφιακή αγορά, που επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν από προγραμματισμό μέχρι μουσική, μάλλον το concept της «εκπαιδευτικής τηλεόρασης» είναι πλέον πολύ παρωχημένο. Οι πλατφόρμες πρέπει να επενδύσουν στην παραγωγή ποιοτικού ψυχαγωγικού περεχομένου, σε κάτι, δηλαδή, που μόνο αυτές μπορούν να προσφέρουν.

Οι πολλαπλές συνδρομές. Από τη μία όλα τα νοικοκυριά είναι πλέον εξοικειωμένα με το concept της συνδρομής, και απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει με τα πλούσια πακέτα υπηρεσιών, από την άλλη ο αυξανόμενος αριθμός συνδρομών για  μια οικογένεια δεν είναι ρεαλιστικό ότι μπορεί να καλυφθεί. Έτσι, καθώς διαμορφώνονται πακέτα, που συνδυάζουν τις υπηρεσίες των μεγάλων διεθνών παικτών με τους παρόχους της εκάστοτε τοπκής αγοράς, το κατάλληλο περιεχόμενο ενδέχεται να αποδειχθεί κλειδί για την προσέλκυση συνδρομητών με παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε τις μεγάλες πλατφόρμες να δραστηριοποιούνται με μεγάλες παραγωγές που στοχεύουν στα παιδιά, και τη διαφημιστική δαπάνη για ενέργειες που απευθύνονται σε αυτό το κοινό να αυξάνεται αλματωδώς. Το μέλλον αναμένεται ενδιαφέρον για το πολύ νεανικό κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.