30 Απρ 2024
READING

Η IKEA ανεβάζει τις τιμές της κατά 9% το 2022

3 MIN READ

Η IKEA ανεβάζει τις τιμές της κατά 9% το 2022

Η IKEA ανεβάζει τις τιμές της κατά 9% το 2022

Ούτε η ΙΚΕΑ μπόρεσε να αποφύγει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να δηλώνει πλέον αναγκασμένη να μετακυλήσει μέρος του επιβαρυμένου κόστους των προϊόντων της στους καταναλωτές.

Έτσι, ανακοίνωσε στο τέλος της χρονιάς ότι το 2022 οι τιμές της θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 9%, σε ολόκληρο τον κόσμο, με μικρές αποκλίσεις κατά τόπους, ανάλογα με τις αγορές και τις τιμές του πληθωρισμού. 

«Η IKEA συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς στις μεταφορές και τις πρώτες ύλες, που ανεβάζουν τα κόστη, χωρίς να αναμένεται κάποια ελάφρυνση στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, όπου μάλιστα σημειώνεται ότι η αναστάτωση αυτή θα συνεχιστεί και το μεγαλύτερο μέρος του 2022.  

Καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και το κόστος των μεταφορικών παραμένουν σε άνοδο, η εταιρεία, που βασίζει το brand identity της στις χαμηλές τιμές και την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, και που μέχρι τώρα είχε διατηρήσει αυτές τις τιμές σταθερές, δηλώνει ότι πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το έξτρα κόστος από αυτήν την κρίση. Όπως δήλωσε ο Tolga Öncü, επιχειρησιακός διευθυντής λιανικής της IKEA, «Δυστυχώς, τώρα, για πρώτη φορά από τη στιγμή που τα υψηλότερα κόστη άρχισαν να επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, πρέπει να περάσουμε αυτά τα αυξημένα κόστη στους πελάτες μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή η απόφαση θα εξσφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την αντοχή της ΙΚΕΑ, αλλά και ότι οι προσιτές τιμές θα παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος για την εταιρεία.

Δείτε ακόμα: Πώς τα small stores της Ikea εισβάλλουν στον Πειραιά, το Μαρούσι και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Μάλιστα, σημειώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πρωτοφανής ζήτηση για είδη σπιτιού, όπως έπιπλα και μονάδες αποθήκευσης αλλά και είδη γραφείου, σε βαθμό που η εταιρεία δεν μπορεί πάντα να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της. Πρόσφατα από την ΙΚΕΑ είχαν δηλώσει ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στη λειτουργία της τροφοδοτικής αλυσίδας, μισθώνουν περισσότερα πλοία, αγοράζουν κοντέινερ και επαναπροσδιορίζουν τις διαδρομές των προϊόντων μεταξύ των αποθηκών, για να περιορίσουν κάπως τα προβλήματα.

Η σημασία της τιμής για την ΙΚΕΑ

Από το 1943, που ο Ingvar Kamprad ίδρυσε την ΙΚΕΑ, το όραμα της εταιρείας ήταν να προσφέρει λειτουργικά έπιπλα, με προσεγμένο design και τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ανέκαθεν η αιχμή του δόρατος για την εταιρεία υπήρξε η επίτευξη αυτού του συνδυασμού και οι καινοτομίες της κινούνται πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το concept των επίπεδων συσκευασιών, που υιοθετήθηκε ως μέθοδος το 1956, είναι αποτέλεσμα αυτού του πετυχημένου business model, που κάνει το brand να ξεχωρίζει. Η εταιρεία λειτουργεί με σύστημα franchise, χάρη στο οποίο έχει αναπτυχθεί ώστε σήμερα  σε ολόκληρο τον κόσμο να υπάρχουν 392 καταστήματα. 

Δείτε ακόμα: Οι 8 αρχές της ΙΚΕΑ για βιώσιμο σχεδιασμό

Το franchise παραμένει η στρατηγική του brand για να φτάνει στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό, πάντα με προσιτά προϊόντα. Χάρη στους franchisees της, η ΙΚΕΑ μπορεί να δοκιμάζει και να εξερευνά νέες αγορές, χωρίς να χάνεται το πνεύμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει το brand. Γι’ αυτό κάθε franchisee αξιολογείται πριν προχωρήσει μια συνεργασία, ενώ πρέπει να είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση των αρχών της ΙΚΕΑ.

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των χαμηλών τιμών παίζουν και οι designers που συνεργάζονται με την εταιρεία, καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να βρουν τρόπους ώστε ένα προϊόν ΙΚΕΑ να μπορεί να διατηρήσει την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής. Γι’ αυτό, η τιμή ενός νέου σχεδίου καθορίζεται πριν την παραγωγή, ώστε να αποφασιστεί αν όντως αξίζει να παραχθεί μαζικά και να διατεθεί στον καταναλωτή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.