30 Απρ 2024
READING

Πέγκυ Αντωνάκου-Google | Γυναικεία ηγεσία στην τεχνολογία

4 MIN READ

Πέγκυ Αντωνάκου-Google | Γυναικεία ηγεσία στην τεχνολογία

Πέγκυ Αντωνάκου-Google |  Γυναικεία ηγεσία στην τεχνολογία

Ένα πρόσωπο που σχετίζεται έντονα με την έννοια της γυναικείας ηγεσίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι η Πέγκυ Αντωνάκου. Ένα στέλεχος που έχει συνδέσει το όνομά του με κολοσσούς της παγκόσμιας τεχνολογικής σκηνής στην Ελλάδα, όπως η Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν την διαδέχτηκε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Η Πέγκυ Αντωνάκου συνέχισε να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο της τεχνολογίας, καθότι μετά την αποχώρησή της από τη Microsoft ανέλαβε να καθοδηγήσει την Google, επιφορτιζόμενη με καθήκοντα γενικής διευθύντριας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα της την Αθήνα.

Η ίδια αγαπάει τον αθλητισμό, πιστεύει έντονα και πάνω απ΄ όλα στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες όπως έχει πει κατ’ επανάληψη βρίσκονται πάνω από θέσεις μέσα σε εταιρείες και οργανισμούς.

Η καριέρα στην Αμερική και η επιστροφή στην Ελλάδα

Η διαδρομή της στον χώρο της τεχνολογίας ενέχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Η ίδια κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ, έχοντας αποτελέσει μία από τις νεότερες σε ηλικία διευθύνουσες συμβούλους σε θυγατρική μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα, όταν ανέλαβε καθήκοντα στη Microsoft το 2012. Όμως και πριν από αυτό είχε αναγνωρισμένη πορεία σε μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας τεχνολογίας.

Η αρχή για την ίδια σε επίπεδο καριέρας έγινε στην Dell το 2002, με την οποία ξεκίνησε να συνεργάζεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Όστιν, για να επιστρέψει κατόπιν στην Ελλάδα και να αναλάβει την ηγεσία της θυγατρικής της Dell στη χώρα μας. Ακολούθησε η θητεία της στη Microsoft Hellas και αμέσως μετά η Google.

Διαβάστε ακόμα: Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

Σήμερα ως επικεφαλής της Google στην Ελλάδα έχει την ευθύνη μίας ομάδας ανθρώπων, η οποία καταπιάνεται με το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις σε εφαρμογές και υπηρεσίες που αναπτύσσει η εταιρεία τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, όμως, η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε στενή και άμεση συνεργασία με τις εκάστοτε ομάδες στο εξωτερικό, οι οποίες δρουν υποστηρικτικά προς την Ελλάδα για κάθε μορφή δραστηριότητας, λύση ή εφαρμογή τεχνολογίας. Επί της ουσίας η λειτουργία της Google στη χώρα μας υποστηρίζεται πλήρως από τις ευρωπαϊκές δομές της πολυεθνικής, με το σύστημα να λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες της Ελλάδας ανά πάσα στιγμή και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Εάν κανείς αναρωτηθεί για το ποιο είναι το δημοφιλέστερο εμπορικά προϊόν της Google στην Ελλάδα, η απάντηση μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη: η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, αυτή της Google, είναι εξίσου δημοφιλής και στη χώρα μας, προσφέροντας διαρκώς πληροφόρηση για άπειρους τομείς ενδιαφέροντος που αναζητά ο κάθε χρήστης στον υπολογιστή του.

Οι σπουδές και το ευρύτερο ακαδημαϊκό υπόβαθρο

Οι σπουδές της κ. Αντωνάκου εντοπίζονται αρχικά στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ στη συνέχεια φοίτησε και έλαβε το MBA από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που της άνοιξε και τον δρόμο για να εργαστεί εκεί. Εκτός των άλλων έχει σπουδάσει ψυχολογία, κάνοντας μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική. Η ίδια είναι επίσης certified coach.

Το ευρύτερο ακαδημαϊκό της υπόβαθρο είναι αυτό που την καθοδηγεί σε καθημερινή βάση να διοικεί αποτελεσματικότερα. Βασική της φιλοσοφία στην επαγγελματική της διαδρομή είναι να δίνει τον χώρο στους ανθρώπους και να τους βοηθά να βρουν εκείνοι τις απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να είναι πάντα εκεί για να δώσει εκείνη έτοιμες λύσεις. Πεποίθησή της είναι ότι με αυτόν τον τρόπο γεννιέται η νέα γενιά των ηγετών, καθώς και ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι ισχυρότερες από τις εκάστοτε θέσεις που αυτοί αναλαμβάνουν.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Οι σχέσεις είναι πιο ισχυρές από τις θέσεις. Οι εταιρείες είναι άνθρωποι, οι οποίοι σκέφτονται, καινοτομούν, έχουν ιδέες, οράματα. Το πώς σχετίζεσαι, πώς δίνεις και παίρνεις ενέργεια, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά». Σταθερή πεποίθησή της είναι ότι ένας ηγέτης πρέπει να εμπνέει τους γύρω του και όχι να τα ξέρει όλα.

Όραμά της είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Ελλάδας στον διεθνή ψηφιακό χάρτη, με τη χώρα μας να αποτελεί μία προηγμένη τεχνολογικά αγορά, εξωστρεφή και καινοτόμα.

Ο ρόλος του ηγέτη μέσα στην ομάδα

Αναφερόμενη παλαιότερα στον ρόλο του ηγέτη μέσα σε μία οντότητα είχε πει χαρακτηριστικά ότι: «Eνας ηγέτης είναι όσο επιτυχημένος είναι η ομάδα του, γιατί ο ηγέτης σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν κάποτε. Κάποτε τα ήξερε όλα, ήταν αυθεντία, ήταν απόμακρος, έπρεπε να είναι αλάνθαστος, αλώβητος. Τώρα ο ηγέτης είναι αδύνατο να τα ξέρει όλα και είναι σημαντικό να νιώθει άνετα με αυτό, αλλά και με το ότι μπορεί να διοικεί ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από αυτόν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρέπει να εμπνέει, να ενδυναμώνει, να στηρίζει αλλά και να προκαλεί την ομάδα να αξιοποιεί τις δικές της δυναμικές».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.