30 Απρ 2024
READING

Έρχεται η απαγόρευση του TikTok;

5 MIN READ

Έρχεται η απαγόρευση του TikTok;

Έρχεται η απαγόρευση του TikTok;

Εδώ και χρόνια υπάρχουν ανησυχίες ότι το TikTok συλλέγει δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα παρουσιάζει στη μητρική του εταιρεία στην Κίνα, και ενδεχομένως από εκεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρόσφατα η πιο δημοφιλής και εμπορικά αποδοτική εφαρμογή της φετινής χρονιάς, ήρθε αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες, που αφορούν στην παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την απαγόρευση του TikTok στη χώρα έστειλε ένας από τους πέντε επιτρόπους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC), Brendan Carr. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι “οτιδήποτε άλλο εκτός από την απαγόρευση” θα ήταν επαρκές για την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών από τη συλλογή δεδομένων από κινεζικές εταιρείες και αρχές. Ενώ πρόσθεσε πως ανησυχεί για το κατά πόσο τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok που συγκεντρώνει η μητρική κινεζική εταιρεία ByteDance θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok έρχεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εαυτό του

Ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολές στην Apple και την Google τον Ιούνιο ζητώντας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αποσύρουν το TikTok λόγω των δεδομένων που αποστέλλονται στην Κίνα. Οι δηλώσεις του Carr έρχονται καθώς την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Το ζήτημα της ομοσπονδιακής δράσης εξετάστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Trump, η οποία παρά τις πολλές ενέργειες που περιόρισαν την εμβέλεια της Κίνας στις Η.Π.Α., δεν κατάφερε να κλείσει το TikTok. Τόσο η κυβέρνηση Trump όσο και η κυβέρνηση Biden έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και έχουν εξετάσει τη σχέση της εταιρείας με τον Κινέζο ιδιοκτήτη της. Από τη μεριά του, το TikTok έχει υποστηρίξει ότι αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των Η.Π.Α. εκτός Κίνας, ώστε να μην χρειάζεται να παραδώσει τις πληροφορίες αυτές στην κυβέρνηση.

Τι θα σήμαινε για την αμερικανική αγορά μια ενδεχόμενη απαγόρευση του TikTok; Θα επρόκειτο για πολιτικό “αυτογκόλ”. Γιατί το TikTok δεν αποτελεί απλώς μια εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή – είναι η “σωσίβια λέμβος” στην οποία προσκολλάται εδώ και χρόνια μια γενιά που εγκατέλειψε τα ευγενή “πλοία” των Facebook, Instagram και σύντομα του Twitter. Και ο λόγος είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να αντιγράψουν το επίτευγμα του αλγοριθμικού εθισμού του TikTok.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στο πνεύμα της εποχής, η απαγόρευσή θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη για πολλούς λόγους. Πρώτον, θα ήταν μία εξαιρετικά αντιλαϊκή κίνηση. Η ψήφος των δυσαρεστημένων νέων είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή την στιγμή, και οποιοσδήποτε πρόεδρος, γερουσιαστής ή αντιπρόσωπος υποστηρίξει μια τέτοια απαγόρευση θα γινόταν αυτόματα αποδέκτης ακραίων και αρνητικών σχόλια από τη νεολαία.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι ήδη εκτός επαφής με την τεχνολογία και τις προτεραιότητες της νέας γενιάς, θα θεωρηθεί και η “αστυνομία της ψυχαγωγίας”. Μια τέτοια εξέλιξη είτε θα οδηγούσε τους ψηφοφόρους στην “άλλη πλευρά” είτε απλώς θα τους έκανε να μην ψηφίσουν. Την ίδια στιγμή το κλίμα είναι αρνητικό στην αμερικανική πρωτεύουσα με πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις να ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να λογοκρίνουν το online περιεχόμενο και ότι θέλουν να φιμώσουν τους επικριτές τους.

Δεύτερον, δεν υπάρχει σαφής πορεία προς οποιαδήποτε απαγόρευση. Η FCC δεν έχει την δικαιοδοσία να πράξει κάτι τέτοιο. Και παρά την υποτιθέμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια, το Πεντάγωνο επίσης δεν μπορεί να το κάνει. Οι ομοσπονδιακοί δεν μπορούν να αναγκάσουν την Apple και τη Google να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο. Κανένας δικαστής δεν θα μπορούσε να λάβει μια ανάλογη απόφαση, ελλείψη αποδεικτικών στοιχείων. Όλοι οι τρόποι απαγόρευσης, επομένως, είναι ανεφάρμοστοι για κάθε πιθανό λόγο.

Τρίτον, οποιαδήποτε αποτελεσματική απαγόρευση θα ήταν μια μπερδεμένη, χρονοβόρα, αμφισβητούμενη υπόθεση χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση ανάγκαζε την Apple και τη Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα app stores τους και να το σβήσουν ή να το απενεργοποιήσουν εξ αποστάσεως στα smartphones των πελατών τους. Οι εταιρείες φαίνονται πολύ αδύναμες και ταυτόχρονα πολύ δυνατές, αφήνοντας τους ομοσπονδιακούς να τις πιέζουν και στη συνέχεια επιδεικνύοντας τη δύναμή τους να φτάσουν και να αγγίξουν τη “δική μας” συσκευή.

Μια απαγόρευση με βάση την IP θα μπορούσε εύκολα να καταστρατηγηθεί, αλλά θα δημιουργούσε επίσης ακόμη ένα δυσάρεστο προηγούμενο λογοκρισίας, που με τρόπο ξεκάθαρα ειρωνικό θα έκανε τις Η.Π.Α. να μοιάζουν πολύ περισσότερο με την Κίνα την οποία κατηγορούν. Και ακόμη και αν επιχειρηθεί ένα από τα δύο ή και τα δύο μαζί, θα αντιταχθούν στα δικαστήρια, όχι μόνο η ByteDance, αλλά και εταιρείες από όλο τον κόσμο που δεν θέλουν να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε αυτές, αν κάνουν μια επιτυχία που δεν θα αρέσει στην κυβέρνηση.

Επομένως, μία απόλυτη απαγόρευση φαίνεται απλώς απίθανη. Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να απαγορεύσει το TikTok, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αφήσει απλά να υπάρχει. Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για το κάνει εντελώς δυσάρεστο. Τι θα γινόταν αν ο πηγαίος κώδικας του TikTok, τα δεδομένα των χρηστών και άλλοι σημαντικοί πόροι του υποβάλλονταν σε τακτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες της διασυνοριακής εφοδιαστικής αλυσίδας δεδομένων;

Διαβάστε ακόμα: Τι ζητούν από το TikTok οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών

Αυτό θα είναι ένας μπελάς για την ByteDance, επειδή θα πρέπει να σαρώσει τη βάση του κώδικά της για να βεβαιωθεί ότι δεν παρέχει πολλές πληροφορίες για τους χρήστες της πλατφόρμας της. Το να πρέπει να αποδείξει ότι χειρίζεται τα δεδομένα τους με τον τρόπο που ισχυρίζεται ότι το κάνει, δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Και αυτό θα αποτελούσε μια σχετικά γρήγορη αλλαγή κανόνων – τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση αποκτήσει νέα αρμοδιότητα να ελέγχει αλγοριθμικές συστάσεις; Και ύστερα από τις Η.Π.Α., ποιος άλλος θα ακολουθήσει το παράδειγμά της;

Αν και τα προβλήματα του ελεύθερου διαδικτύου είναι ορατά καθημερινά -παραβιάσεις δεδομένων, παραπληροφόρηση, ρητορική μίσους, εγχώρια και εταιρική παρακολούθηση- οι χώρες που υποστηρίζουν ένα δωρεάν διαδίκτυο, θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Όμως μπορεί να χρειαστεί να το κάνουν χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από Techcrunch

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.