30 Απρ 2024
READING

Η Budweiser απαντά στο Κατάρ δωρίζοντας την αδιάθετη μπίρα

4 MIN READ

Η Budweiser απαντά στο Κατάρ δωρίζοντας την αδιάθετη μπίρα

Η Budweiser απαντά στο Κατάρ δωρίζοντας την αδιάθετη μπίρα

Σε μια κίνηση ματ προχώρησε η Anheuser-Busch InBev, η μητρική της Budweiser, ανακοινώνοντας στο Twitter ότι σχεδιάζει να χαρίσει την αδιάθετη ποσότητα μπίρας στη χώρα που θα κερδίσει το φετινό τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, το tweet συνοδευόταν από μία φωτογραφία της αποθήκης της, η οποία ήταν γεμάτη από τα χαρακτηριστικά κόκκινα κουτάκια μπίρας.

Μόλις 48 ώρες πριν από το σφύριγμα έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η διοργανώτρια χώρα Κατάρ μαζί με τη FIFA ανακοίνωσαν ότι δεν θα πωλείται αλκοολούχα μπίρα στα γήπεδα. Η σκέψη απαγόρευσης του αλκοόλ υπήρχε εξάλλου εδώ και καιρό για τη φετινή διοργάνωση. Αρχικά, είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η κατανάλωσή του αλλά εντός ενός αυστηρά περιορισμένου χώρου. Δηλαδή, οι οπαδοί θα μπορούν να αγοράζουν μπίρα Budweiser εντός της περιμέτρου του σταδίου, σε καθορισμένους χώρους, έως και τρεις ώρες πριν και μία ώρα μετά από κάθε αγώνα, αλλά δεν θα μπορούσαν να πάρουν το ποτό τους στις κερκίδες.

Ωστόσο, σε μια ξαφνική τροπή των γεγονότων, οι διοργανωτές του Μουντιάλ ανακοίνωσαν την πλήρη απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα, μετά από επιμονή της βασιλικής οικογένειας Αλ Θάνι του Κατάρ. Επίσης, απαγορεύτηκε στους επισκέπτες να μεταφέρουν αλκοόλ στο Κατάρ, ακόμη κι από τα αφορολόγητα του αεροδρομίου, ενώ οι φίλαθλοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ανάλογα προϊόντα ούτε στο μοναδικό κατάστημα ποτών της χώρας που βρίσκεται στα περίχωρα της Ντόχα, όπου ξένοι κάτοικοι με ειδικές άδειες μπορούν να τα αγοράσουν μόνο για οικιακή κατανάλωση. 

Διαβάστε επίσης: Τα “πράσινα” τα λόγια τα μεγάλα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Αυτή η εξέλιξη δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει τις εταιρείες ή τους φιλάθλους. Το Κατάρ είναι μια μουσουλμανική χώρα που θεωρείται πολύ συντηρητική. Αν και δεν βρίσκεται σε ισχύ πλήρης απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, εφαρμόζονται εξαιρετικά αυστηροί περιορισμοί, με τη μπίρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά να είναι διαθέσιμα μόνο σε εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων, στα οποία μία Budweiser κοστίζει 12-16 δολάρια. Μάλιστα, η μέθη σε δημόσιους χώρους είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι μηνών και τσουχτερό πρόστιμο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα δεν μεθούν εντός των ακριβών εστιατορίων και κέντρων στα οποία συχνάζουν.

Αυτή η απόφαση του Κατάρ αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των παραπόνων που υπάρχουν για την διοργανώτρια χώρα. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος αντιδράσεων για την ρατσιστική και την περιβαλλοντική πολιτική του κράτους.

Διαβάστε ακόμα: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Έτσι, η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης του αλκοόλ μπορεί να συμφωνεί με τους νόμους του μουσουλμανικού κράτους, αφήνει ωστόσο “ξεκρέμαστους” τους χορηγούς, όπως την  Budweiser, η οποία έχει μια συμφωνία περίπου 75 εκατομμυρίων δολαρίων με την FIFA για την προμήθεια μπίρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όπως και μια άλλη συμφωνία αξίας περίπου 113 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση του 2026 που θα φιλοξενηθεί σε 16 πόλεις σε τρεις βόρειες πολιτείες των Η.Π.Α., στον Καναδά και το Μεξικό, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που θα διοργανωθεί το κορυφαίο τουρνουά σε τρία έθνη.

Βέβαια, η FIFA δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στην πώληση της Bud Zero που θα παραμείνει διαθέσιμη σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι αρχές της διοργανώτριας χώρας και η FIFA θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι τα στάδια και οι γύρω περιοχές προσφέρουν μια διασκεδαστική, σεβαστή και ευχάριστη εμπειρία για όλους τους φιλάθλους.

Στο πλαίσιο αυτό, το tweet της εταιρείας “New day, New Tweet, Winning Country gets the Buds. Who will get them?” με το οποίο αναρωτιόταν ποια χώρα θα κερδίσει την μπίρα που δεν θα πουλήσει, αποτελεί μία ηχηρή απάντηση στη FIFA και το Κατάρ. Σε πλήρη εναρμόνιση με το tweet, εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι η κίνησή της να δωρίσει τη μπίρα αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να μεταφέρει αυτή τη γιορτή από τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στους οπαδούς της νικήτριας χώρας.

Η φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου έχει αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας των απολαυστικών ποδοσφαιρικών αγώνων ή των εντυπωσιακών επιδόσεων των ομάδων και των αστέρων τους, αλλά από τις συνεχείς απαγορεύσεις που ανακοινώνει το Κατάρ και την απεριόριστη ανεκτικότητα που δείχνει η FIFA.  

Με πληροφορίες από Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.